[#1] WHDLoad i niedosowe gry
Witam!
Mam grę w .adf, która jest niedosowa. W jaki sposób zainstalować ją pakietem WHDLoad bez korzystania z fizycznej stacji dyskietek?

Mam RAD: ale nie wiem czy za jego pomocą jest to możliwe, zresztą nie wiem jak zwiększyć jego pojemność (mam obecnie 229kb).

Próbowałem też zainstalować FMS, ale przy próbie formatu wyskakuje mi komunikat, by włożyć dysk FMS, daję Cancel i próbuje sformatować, ale inicjalizacja nie może się powieść, wyskakuje komunikat:
NOT a valid DOS disk.

Były już podobne tematy na tym forum, ale przeglądając pobieżnie nie natknąłem się na ten przypadek z ndos'ami.

Za wszelką odpowiedź z góry dzięki.

[#2] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@BagoZonde, post #1

Gwoli ścisłości co do formatowania FMS, oczywiście urządzeniem jest FF0:, składnię wziąłem z dokumentacji:

SYS:System/Format drive FF0: name Empty NoIcons FFS

...?...

[#3] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@BagoZonde, post #1

Jeżeli installer potrafi zainstalować grę z RAD, to można tam "rozpakować" ADF-a i z niego zainstalować. Jeżeli radzi sobie tylko z DFx: to tylko z fizycznej stacji.
[#4] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@mailman, post #3

W instalerze oprócz DF0:, DF1:, RAD: jest Enter Device (for diskimages).

[#5] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@BagoZonde, post #4

No to jest szansa.
[#6] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@mailman, post #5

Jest :)
Tylko, że nie wiem dlaczego mój RAD: jest taki mały?!
Nie zmieści mi się tam dyskietka. No i muszę jeszcze znaleźć jakiś program stylu adf2rad, i to adf-ndos.

[#7] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@mailman, post #3

a ja polecam taki maly prgramik ADFdevice czy jakos tak :) kiedys go uzywalem i jest idealny, montuje ADFa jako np df1
[#8] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@QUAD, post #7

Dzięki, programik właśnie zainstalowałem, naprawdę wygodny, ale niestety installer WHDLoad sobie z nim nie radzi :(.

[#9] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@BagoZonde, post #6

Co do wielkości RAD, to zerknij w mountlistę. Parametry LOWCYL i HIGHCYL określają jego rozmiar. LOWCYL powinien być ustawiony na 0, a HIGHCYL na 79 (jeżeli chcesz tam wepchnąć zawartość dyskietki). Modyfikować powinno się tylko parametr HIGHCYL. Zmiana o 1 powoduje przyrost lub ubytek wielkości RAD o jakieś 11 kB.

Nie jestem jednak pewien jak zachowuje się RAD, gdy nie ma wystarczającej pamięci na zaalokowanie wymaganego obszaru. Ile masz pamięci?
[#10] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@mailman, post #9

Dzięki, próbowałem zmieniać właśnie ten HighCyl eksperymentalnie na 41, ale wtedy nie mogłem sformatować 22 bloku. W sumie dopiero teraz zauważyłem, że ten HighCyl był za średnikiem więc nie wiem czy w czasie mountowania nie było to ignorowane.
Ale mam już większy RAD, naprawdę dzięki!!!

RAMu mam 64MB FAST. Pamiętam, że gdy kupiłem Exodusa, który wymagał 32MB nie mogłem się doczekać, aż uzbiera mi się kasa na tą sześćdziesiątczwórkę :).

Teraz muszę tylko zmusić te niedosowe adf'y...

Pozdrawiam!

[#11] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@mailman, post #9

Agghrr... Ten RAD rzucił mi się na pamięć Chip.
Nawet polecenie DISMOUNT nie zwróciło mi jej.
No to pozostaje mi się porządnie podprapać po głowie do ostatnich włosów :/.

[#12] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@BagoZonde, post #11

Rad usuwa polecenie remrad.

[#13] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@BagoZonde, post #11

Ustaw BuffMemType = 1 to zajmie fast.
[#14] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@BagoZonde, post #8

Ja polecam program VirtualFloppy v1.4 do tworzenia virt. dyskietek.
TransADF do zrzucania ADFów na te dyskietki.

[#15] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@Sylwester, post #13

Niestety wpisanie u mnie wartości 0, 1 lub 2 (dalej nie sprawdzałem) i tak powoduje zajęcie Chip'u...

[#16] Re: WHDLoad i niedosowe gry

@skobry, post #14

Dzięki, sprawdzę zaniedługo jak to się sprawuje :).

...wirtualne kochanie nie zamieni się, nie zamieni się, nie zamieni się w dziecko... no bo jak? / Pogodno :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem