[#1] MPC8245
Witam. W scrapach sprzętu produkowanego przez zakład, w którym obecnie pracuję znajdują się układy MPC8245. Płytki są zescrapowane z różnych względów, najczęściej przez wadliwe połączenia na BGA (przestaja działać po godzinie w ~50*C, po ochłodzeniu jest ok). Układ ten to w skrócie gotowy G2 (603e) z kontrolerem PCI i SDRAM. To, że na bazie takiego układu DAŁOBY się zbudować akcelerator do Amigi jest jasne. Pytanie jest takie czy jest jeszcze ktoś zainteresowany i zdolny zrobić takie coś :) W razie czego mogę postarać się pozyskać kilka sztuk.
[#2] Re: MPC8245

@abcdef, post #1

Ja bym jedną sztukę to kolekcji przytulił. Powoli moja kolekcja się wzbogaca, ostatnio dopadłem 440GX.
[#3] Re: MPC8245

@abcdef, post #1

Jakby dało rade to przygarnąłbym do testów ze 2 sztuki. Napisz na PW co, jak i za ile.
Pozdrawiam
[#4] Re: MPC8245

@abcdef, post #1

Też poproszę o info za ile jedna sztuka?
[#5] Re: MPC8245

@jarob, post #4

Spokojnie, bez nerwów. Primo - mogę to zrobić tylko w pracy, a tak się niefortunnie składa, że :
a) ktoś może patrzeć mi na ręce
b) oprócz tego mam kupę własnej roboty
c) układy są pod radiatorem, a ten jest naklejony na aluminiowej taśmie termoprzewodzącej - problematyczne jest ściągnięcie tego, a następnie odlutowanie od płytki
Jak się uda coś pozyskać napiszę w temacie ile kości będzie dostępnych. Wtedy można się zastanowić komu wysłac.
[#6] Re: MPC8245

@Amiksds, post #3

Jeśli nie zniechęca Cię projektowanie płytki dla układu BGA to akurat dzisiaj wyciągnąłem jedną sztukę. Pady wyglądają względnie ok, czego nie mogę powiedzieć o spartanie XC3S200 w wersji BGA gdzie jeden niestety się zerwał (któreś I/O).
Swoją drogą takie scrapy są kopalnią ciekawych układów, zawsze jest to spisane już jako "koszty złej jakości" jednak może udało by się zorganizować w zakładzie pewnego rodzaju "recykling" - zawsze to jakieś oszczędności.
[#7] Re: MPC8245

@abcdef, post #6

Jeżeli odzysk okaże się możliwy to ja również poproszę o info. Pobawimy się w "reballing"
[#8] Re: MPC8245

@_luk, post #7

Miałem dzisiaj szczęście i odrobinę czasu. Oto wynik dłubania. Fakt, tylko jeden z elegancko usuniętymi lutami, bo nie miałem czasu się bawić z plecionką, ale widać na zbliżeniu co można uzyskać. Właśnie tak wyglądają te układziki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem