[#1] Stacja dyskuf
Jak zamontować i zainstalować gęstą stacyję dysków aby współpracowała z moją 1200?
[#2] Re: Stacja dyskuf

@Michal, post #1

Kupić i podpiąć kabelki.

[#3] Re: Stacja dyskuf

@jrzeuski, post #2

Naprawdę? No sam bym na to nie wpadł, U mnie po podłączeniu widzi dwie stacje df1 i dfo i obejętnie jaką dyskietkę włożę widzę na ekranie ikonę dyskietki z podpisem Df0: ????.
[#4] Re: Stacja dyskuf

@Michał, post #3

To stacja HD amigowa czy prosto z PC? A może podłączyłeś ją jako drugą stacji wewnętrzną? Tylko w "dużych" Amigach można upchnąć dwie stacje wewnętrzne bez przeróbki płyty głównej a stacji gęstej od PC nie da się używać jako gęstej stacji amigowej bez dość zaawansowanej przeróbki samej stacji.

[#5] Re: Stacja dyskuf

@Michał, post #3

Hej.

Masz po prostu zle skonfigurowana stacje.
Gdzies pod spodem powinno byc pole lutownicze oznaczone DS0/DS1.
pewnie masz zlutowane DS1. Czasem producent umieszcza mikroprzelaczniki lub zworki, ale w tych czasach to juz rzadkosc.
Moja rada : polacz DS0 i wszystko powinno byc ok; tzn. powinienes widziec 1 stacje DF0 i tylko ta. (Amiga musi "czuc" przy sobie DF0 a nie DF1).
A wiec lutownica i odsysacz w dlon!
Natomiast jesli to stacja od PC.... to lepiej bedzie jak kupisz stacje amigowa, nawet 880kB: pecetowa mozna przystosowac ale dziala wlasnie jako 880kB

kg
[#6] Re: Stacja dyskuf

@jrzeuski, post #4

To jest stacja z PCta i zamontowałem ją zamiast zwykłej
[#7] Re: Stacja dyskuf

@Michal, post #6

No to nie dziw się, że nie działa. Trzeba ją trochę poprzerabiać. Umiesz się posługiwać lutownicą?

[#8] Re: Stacja dyskuf

@jrzeuski, post #7

No jasne
[#9] Re: Stacja dyskuf

@Michal, post #1

Też używam stacji z grzyba i nie mam takich problemów.
Na początku miałem gdy podłączyłem normalnym kabelkiem, wtedy Ami na upartego twierdziła, że dyskietka jest w stacji nawet jak jej nie było.
Przerobilem troche teśmę ze stacji (schemat jest na Aminecie) i wszystko działa.
Mimo,że stacja jest HD to pracuje jako DD czyli wyciaga 880 kilo.
Poprzerobieniu kabla stacja nawet widzi zmiane dyskietki i o dziwo klika jak firmowa stacyjka.
[#10] Re: Stacja dyskuf

@DjThunder, post #9

W jednym ze starszych numerów AMigi było opisane jak przerobić stację z grzyba aby była widziana jako gęsta w Amidze. Jest też drugi sposów skontaktuj się z pewnym panem o ksywie Mono. Gdzie go znaleźć? Na ACP. Adresu jego nie podam bo nie wiem czy się zgodzi )

[#11] Re: Stacja dyskuf

@DjThunder, post #9

Jest gdzieś na sieci 'diwajsik' (prawdopodobnie na aminecie), który pozwala korzystać z gęstych dyskietek posiadaczom Escom'owych A1200. Różnice w A1200 produkcji Commodore i Escom nie są duże... może tym device'm trzeba się zainteresować (ale lutownica i umiejętność posługiwania się nią też może się przydać ;)
[#12] Re: Stacja dysków

@Michal, post #1

gdzie moge dostac schemat do przerobienia taśmy, mam podobny problem tyle ze to nie amiga tylko syntezaor yamahy miał stacje 2DD
[#13] Re: Stacja dysków

@jampol, post #12

Akurat przerobienie tasmy w twoim przypadku nic nie da. To jest tylko wymagane aby Amiga mogla "dogadac" sie ze stacja pecetowa.
Ty wloz do Yamahy zwykla stacje HD pamietajac, aby dyskietki HD mialy zaklejony otworek odpowiedzialny za identyfikacje dyskietki HD.
To musi dzialac !!!
[#14] Re: Stacja dysków

@Norbert, post #13

Osobiście nie próbowałem ale ten gość co mu sie popsuło zmienił stację na HD(nówka) i podobno czyta dyskietki (miga dioda) 2DD!! (te co dotąt używał), a Yamaha jej nie widzi.
[#15] Re: Stacja dysków

@jampol, post #14

Nie wiem o jaki gosciu piszesz, ale czy dobrze ustawiles zworki na stacji dyskow.
W przypadku komputerow to jest wazne i sadze ze Yamaha tez tego wymaga
[#16] Re: Stacja dysków

@Norbert, post #15

Jakie zworki masz na myśli? Ja zmianiałem zworkę Ds0 i Ds1 no i bez rezultatów. Dowiedziałem się od gościa w Rzeszowie który naprawia syntezatory, że tylko orginalna stacja dysków będzie działała, a koszt jej sprowadzenia wyniesie bagatela 500PLN. Czytałem inne zagraniczne grupy dyskusyjne i goście mają takie same problemy z Rolandami - ponoć tylko orginalne stacje dysków mogą działać w tego typu sprzętach. Ciekawe dlaczego?
[#17] Re: Stacja dysków

@jampol, post #16

Bo producent tak chciał.
[#18] Re: Stacja dysków

@jampol, post #16

Jesli bys znal paramerty tej stacji oraz w jaki sposob komunikuje sie z nia YAMAHA mozna byloby postarac sie o dostosowanie stacji pecetowej. Tylko ze juz odbiegamy troche od spraw amigowych
[#19] Re: Stacja dysków

@Norbert, post #18

Pewnie to nic nie pomoze, ale sprobuj jeszcze podlaczyc stacje amigowa (najlepiej z A500).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem