kategoria: A4000
[#1] Cybervision 64 i pasek na dole ekranu
Zamieniłem moją starą kartę Cybervision 64/3D na jego wersję bez 3D. System pozostał bez zmian, ( OS 3.9 ) nic nie zmieniałem w picasso 96 i innych plikach tylko doinstalowałem sterownik od CV 64.
Po włączeniu kompa pojawia mi się nowy komunikat:

picture sharing
Wybieram VGA 31 kHz i odpala się system.
W opcji wyboru trybu grafiki mam tylko jedną rozdzielczość dla CV 64 : 640 x 480 x 256 kolorów .
Gdy wybiorę ten tryb obraz się pojawia lecz jest pasek na dole ekranu:

photo sharing
Na tym pasku może pojawić się tylko kursor myszy...
W grach i innych pasek nie znika:
[img=http://s9.postimage.org/60562s0sf/IMG_3469.jpg]
free image hosting
Nie wiem czy jest to wina sterownika i należy przeinstalować OS czy może problem sprzętowy. Komputer z tą kartą lubi się parę razy zawiesić gdy jest zimny, ale po kilku próbach działa już dobrze pracuje długo stabilnie. Na starej karcie chodził idealnie bez żadnych zawieszeń.
Pamięci graficzne już podmieniałem z PC towego S3 Trio i nic się nie zmieniło
Czy ktoś przerabiał już taki problem?
Mam na razie pomysł na wymianę któregoś z układów F245 na karcie, ale nie chcę grzebać za bardzo w karcie póki nie będę pewny że jest to usterka sprzętowa.
[#2] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@Blizzard, post #1

Problem z konfiguracją Picasso/WBprefs

Picasso, a nie lepiej używać CGXa na tej karcie (najlepiej 4)?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2013 19:15:07 przez BULI
[#3] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@Blizzard, post #1

W pierwszej kolejności przeinstaluj Picasso 96, przypuszczam, że tu leży problem a nie w sprzęcie.
[#4] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@Blizzard, post #1

w takiej sytuacji najlepiej zainstalować na nowo na innym dysku lub tym samym po backupie

umho problem programowy
[#5] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@XoR, post #4

Wygląda na to że nikt nie spotkał się z tego typu uszkodzeniem tej grafiki więc w wolnej chwili przysiądę się do testów na gołym systemie na innym HDD
[#6] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@Blizzard, post #5

Dlaczego od razu zakładasz uszkodzenie karty ? ;)Wywaliłeś z Devs: Monitors ikonkę CV64 3D ? Po instalacji Picasso oraz wyborze karty CV64 pojawia się tylko tryb 8-bit ? Stawiam na sterownikowy misz-masz :) Karty CV64 były, są bardzo trwałe i nigdy nie spotkałem się z uszkodzonym w ten sposób egzemplarzem (sam mam jedną w swojej A4D), która działa jak należy :) Tak jak zasugerował XoR - spróbuj uruchomić kartę jeszcze raz na świeżej instalacji Picasso96. Możesz też pobawić się dla testów CyberGraphics-em ok, racja
[#7] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@Blizzard, post #5

Tak jak Ci tu chyba wszyscy radzą- skup się na stronie softwarowej. Karta na 99,9 nie jest uszkodzona ok, racja
[#8] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@BULI, post #7

Walczyłem trochę wczoraj nad kartą i udało mi się zrobić obraz 640 x 480 już kolorem 24 bit i bez paska :)
Niestety jest on tym razem skurczony do około 2/3 ekranu ( lewa strona czarna ) , ale cała treść się pojawia.
Mam, głupie pytanie ponieważ nie mam doświadczenia w odinstalowywaniu sterowników sprzętu, a systemu wolałbym od nowa nie stawiać.
Gdzie konkretnie są pliki od CV 64/3D, oraz Picasso96 które musiałbym usunąć? Samo usunięcie katalogu Picasso z dysku nic nie dało. Monitor z Devs już usunąłem.
[#9] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@Blizzard, post #8

Usuwasz katalog Picasso:, który i tak w niczym nie przeszkadza, preferencje z PREFS:, monitor z DEVS:Monitors i biblioteki z LIBS: Dodatkowo ustawienia z ENVARC:

Ja obstawiam niekontaktujące albo uszkodzone pamięci. Spróbuj je wyjąć/zastąpić innymi, z jakiegoś S3 Virge PCI.
[#10] Re: Cybervision 64 i pasek na dole ekranu

@_arti, post #9

Karta po zainstalowaniu na czystym systemie gra i buczy :)
Jedyne co mnie martwi to wyraźnie mniej stabilna praca całego komputera po włączeniu trybów graficznych dla CV64.
Na CV64/3D Amiga praktycznie nigdy się nie zawieszała i zawsze startowała za pierwszym razem.
Czy ktoś może używał CV64 z busterem 9 ? Czy stąd bierze się problem? Na dniach będę miał bustera 11 i mam nadzieję po wymianie problemy ustąpią......
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem