kategoria: Sprzęt
[#1] Usmażyłem BVision?
Witam!

Mam ostatnio trochę więcej czasu, więc postanowiłem potestować i posprzedawać stare sprzęty. M.in. moją A1200, kartę PPC i BVision do niej. Już dawno się do tego zabierałem, ale nie miałem jak BV przetestować, bo przelotka BV-VGA była rozwalona. Ostatnio znalazłem takie na Allegro, więc postanowiłem nabyć i sprawdzić czy po tylu latach wszystko jeszcze chodzi. Jako że nie mam już praktycznie żadnych użytecznych narzędzi na dyskietkach, to uznałem że do sprawdzenia potrzebne mi też podłączenie twardego dysku. Poskładałem wsio do kupy, dysk podpiąłem do zasilacza od peceta, do TV/monitora podpiąłem jednocześnie Amigę przez modulator i BV przez złącze VGA pstryknąłem zasilaczem - i nic, dysk się uruchomił, ale czarny ekran i nic się nie dzieje. Poprawiłem taśmę do dysku (tradycyjnie podpiąłem odwrotnie) i dalej nic. Przypomniało mi się, że dodatkowe zasilanie podpinało się przez złącze zasilania DF0, podpiąłem, uruchomiłem i wreszcie pojawił się jakiś efekt - to znaczy buchnęło smrodem :P Wyłączyłem listwę, porozłączałem wszystko (TV podpięt pod modulator zostawiłem) i dalejże testować - goła Amiga - bangla. Amiga z wsadzonym PPC - bangla, a PPC pojawia się w boot menu. Amiga z PPC i BV - nie bangla, ale z drugiej strony nic nie śmierdzi, a kości na BV grzeją się normalnie. Ale jest czarny ekran, a ja już nie pamiętam, czy włożona działająca BV też nie "wyłączała" modulatora? Ktoś może mi przypomnieć? Ewentualnie czy gdzies na Śląsku ktoś pomógłby mi ją przetestować?
[#2] Re: Usmażyłem BVision?

@ijon, post #1

Hej. Ten Kabelek kupiłeś odemnie. Jestem z Knurowa. Jak mas blisko to możesz podjechać.

Żeby bvision polazło obraz w boot menu musisz mieć fast na ppc. Spróbj tez kabelek podłączyć na opak do karty bvision. Nic w ten sposób nie uszkodzisz.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Usmażyłem BVision?

@ijon, post #1

Ja obstawiam zasilacz, przynajmniej u mnie były takie objawy.
Pzdr
Emu
[#4] Re: Usmażyłem BVision?

@c3h6, post #3

Nie no, zasilacze oba działają :)

@benedykt: ok, priv.
[#5] Re: Usmażyłem BVision?

@ijon, post #1

BVision nie wyłącza modulatora. BVision nie potrzebuje także sterowników (ani twardego dysku), aby sprawdzić czy działa. Po prostu wystarczy monitor VGA. Po odpaleniu Boot Control, menu odpali się jednocześnie na tv i na BVision. Na BVision zobaczysz także obraz, po załadowaniu standardowego WB z dyskietki.

Druga sprawa. BVision nie zadziała na standardowym zasilaniu - konieczne jest podłączenie dodatkowego zasilania do portu zasilania stacji dysków (to jest w instrukcji do BVision).
Sprawdź zasilacz.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2013 17:26:33 przez Andrzej Drozd
[#6] Re: Usmażyłem BVision?

@ijon, post #4

Nie no, zasilacze oba działają

Ejjj no. Podłączyłeś do Amigi dwa zasilacze? Jeden zasila płytę główną, a drugi Bvision i nie mają wspólnej masy? I to jeszcze w zimie (problem z wyładowaniami elektrostatycznymi)?

Podłącz Amige do jednego zasilacza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem