kategoria: A4000
[#1] Scandoubler Picasso IV i LCD
Zagwozdka dla wyjadaczy amigowego sprzętu. Mam A4000 z Picasso IV (wersja 1.2 N) podłączoną do LCDka (Samsung SyncMaster 206BM). Obraz w trybach RTG jest ostry jak żyleta i nie ma najmniejszych problemów. Obraz z trybów natywnych przepuszczanych przez scandoubler natomiast ma pionowe smugi (przyciemnienia i rozjaśnienia) - identyczne jak na tym zrzucie:

http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=26225&d=1282290230

Zmiany ustawień scandoublera (korzystając z 2 wersji PicassoModeTNG i Flifi toola) niewiele dają. Możliwe jest tylko zmiana czestotliwości powiązanych ze sobą pixelclocka, odświeżania vert i hor. W przypadku trybu RTG pozwoliło to na wyeliminowanie smug, w przypadku scandoublera zwiększa tylko gęstość smug. Inne parametry w szczególności rozdzielczość nie są do zmiany (730x603).

Nasuwają mi się pytania:
1. Z czego wynikają te smugi (dziwnej rozdzieczości podawanej przez scandoubler, nieodpowiedniej częstotliwości dla LCDka, jakości sygnału karty)?
2. Czy jest możliwe wyeliminowanie tych smug w jakiś sposób?
[#2] Re: Scandoubler Picasso IV i LCD

@Reborn, post #1

Ad. 1:
Wynikają one z przeskalowania natywnej rozdzielczości poziomej scandoublera Picasso IV do natywnej rozdzielczści poziomej monitora LCD.

Ad. 2:
Podłączenie pod monitor CRT.
[#3] Re: Scandoubler Picasso IV i LCD

@stachu100, post #2

Ad. 2:
Podłączenie pod monitor CRT.

To na pewno pomoże, na niektórych LCD też powinno pójść np na tych łapiących 15khz, 22khz (są wątki na forum o takich modelach).
[#4] Re: Scandoubler Picasso IV i LCD

@Reborn, post #1

spróbuj pogrzebać w ustawieniach monitora, poszukaj czegos takiego jak "phase" i "clock" i próbuj je zmieniać tak żeby smugi zniknęły. u mnie troche pomogło, tyle ze ja uzywam a1200 bez rtg podłączoną do monitora lcd lapiącego tryby 15khz
[#5] Re: Scandoubler Picasso IV i LCD

@Malin, post #4

Dzięki, Malin, spróbuje.

Inaczej (jeżeli będę chciał mieć ostry obraz) z tego co piszecie, Stachu i Buli, pozostanie mi oczekiwanie na lScanJugglera (zakładając, że nie będzie miał podobnych problemów) z przełącznikiem - Indi MK2 już nie sprzedają a wersja do A4000D kosztowała furmankę pieniędzy.
[#6] Re: Scandoubler Picasso IV i LCD

@Reborn, post #5

Dziwna sprawa, ale ja pisałem tylko o monitorze CRT.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem