[#1] cdtv a cd rom scsi dla pc
Siemanko Koledzy! :)
Czy dałoby się podpiąć do CDetki pcetowy CDrom (scsi) zamiast wysłuzonego "pokładowego"? Chodzi mi o pominięcie wbudowanego napędu. Z Noworocznymi pozdrowionkami, dag!
[#2] Re: cdtv a cd rom scsi dla pc

@dag, post #1

Da sie, ale musisz miec kontroler SCSI z Tomsu - wtedy masz odpowiednie porty i kable.
Ten "pokladowy" jest podpiety na szynie krawedziowej, jesli dobrze nazywam ten kawalek plytki ze sciezkami zamiast pinow, a chyba nie ma takiego rozwiazania w pc.

[#3] Re: cdtv a cd rom scsi dla pc

@Skotos, post #2

No,to raczej marne szanse... W takim razie może da się podpiąć CDrom IDE bardziej "bezboleśnie"?
[#4] Re: cdtv a cd rom scsi dla pc

@dag, post #3

"Bezbolesnie" sie nie da.
CDTV nie ma kontrolera IDE, ale mozna zastosowac kontroler od A500, ktory nakladany jest na procka MC68000
[#5] Re: cdtv a cd rom scsi dla pc

@dag, post #3

Jest jeszcze jedna - zaznaczam: prawdopodbnie niebezpieczna, wiec w razie czego nie biore odpowiedzialnosci, niewyprobowana przeze mnie mozliwosc - kable 68 pinowe wpinane do plyty glownej z boku to prawdopodobnie SCSI, moze do tego daloby sie podpiac.

Wielokrotnie pisano, ze CDTV ma zubozony sterownik i dlatego potrzebuje urzadzenia Tomsu dlatego powyzsza metoda moze byc psu na bude :(

[#6] Re: cdtv a cd rom scsi dla pc

@Skotos, post #5

Wielkie dzięki Koledzy-no,to chyba najbezpieczniej i najprościej będzie poszukać kontrolera IDE do 500?
[#7] Re: cdtv a cd rom scsi dla pc

@dag, post #6

niekoniecznie: po pierwsze kontrolery nakładane na procesor A500 są bardzo rzadkie (jeśli w ogóle istnieją - na pewno były karty turbo z kontrolerami, ale czy sam kontroler - nie wiem), więc poza problemami ze znalezieniem dochodzi problem "wartości kolekcjonerskiej" i związanej z nią wartości rynkowej. po drugie taki kontroler zapewne obsługiwany jest przez własny sterownik i niekoniecznie programy napisane pod CDTV będą potrafiły z niego skorzystać.
najprościej i najtaniej to chyba jednak wyjdzie poszukać uszkodzonej CDTV i wymienić czytnik, względnie kupić sprawny CDTV.
można próbować też wyczyścić czytnik w twoim CDTV - może zadziała...
[#8] Re: cdtv a cd rom scsi dla pc

@wali7, post #7

hmm...wydawało mi się, że to będzie dużo prostsze. CDetkę mam od lat i darzę dużym sentymentem- do tej pory słucham z niej muzy,jednak już z problemami. No,to moze spróbuję jeszcze przeczyścić tą soczewkę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem