[#1] Amiga 600 - przeniesienie danych
Witam
Po 20 latach uruchomiłem moją Amige 600. Na pokładzie mam kartę Elbox z procesorem 68020 16MB Fast i 2 MB Chip, dodatkowo dysk 40MB 2'5 cala. Zamierzam kupic przejsciowke CF i karte sandisk 4GB. Moje pytanie brzmi: Jak przenieść z obecnego dysku caly system i programy na nową karte ?
Pozdrawiam
slawekdw
[#2] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #1

szukanie nie boli, wejdz na programy, tam masz opisane co i jak
[#3] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #1

Na początek mały offtop. Jeżeli jeszcze nie kupiłeś karty CF 4GB - to zastanów się, czy nie wystarczyłaby Ci karta o mniejszej pojemności - przy 4GB masz loterię, może zadziała a może nie. Karty 2GB i mniejsze zwykle nie sprawiają problemów na Ami.

Samą przerzutkę danych możesz wykonać na kilka sposobów:
1. Na Ami (musisz mieć przelotkę/taśmę umożliwiającą podłączenie 2 urządzeń/napędów jednocześnie)
Po założeniu partycji, ustawieniu partycji botującej i MaxTransfer dla CF podłączasz przez przelotkę HD i CF, i kopiujesz żywcem zawartość HD na CF. Samo kopiowanie możesz wykonać na kilka sposobów. Chyba najprościej i najpewniej będzie za pomocą polecenie DOS. Zakładając, że partycja na Twoim HD, z której chcesz kopiować, nazywa się DH0: - zaś partycja na CF, na którą chcesz przenieść system nazywa się CF0:. Odpalasz Workbench, naciskasz klawisze [Prawa Amiga] + [E] i w oknie, które się pokaże, wpisujesz:

COPY DH0: CF0: ALL BUF=100000 CLONE

Po zatwierdzeniu polecenia guzikiem [OK] lub klawiszem [Enter] czekasz (dłuższą) chwilę aż się skopiuje i to na tyle, możesz wyłączyć Ami i odłączyć HD (lub powtórzyć kopiowanie kolejnej partycji, jeżeli masz ich na HD więcej).

2. Na PC jest podobnie, tylko tu (prawdopodobnie) będziesz potrzebował przelotki umożliwiającej Ci podłączenie napędów 2,5" do taśmy 3,5". Gdy ten problem rozwiążesz odpalasz WinUAE, montujesz w nim HD i CF i dalej postepujesz jak na Ami.
[#4] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #1

Ja ostatnio też przenosiłem dane z hd na cf. Na początku kopiowałem dane na kartę cf pod pcmcia, a potem po przygotowaniu drugiej karty pod ide skopiowałem na gotową partycje wszystkie dane. Chyba najprostszy i najszybszy sposób:)
[#5] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@Skiba, post #4

To jest najwygodniejszy sposób. Pod warunkiem, że dopałka z 16MB nie gryzie się z PCMCIA.
[#6] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@APC74, post #5

Witam
Dobrze ze napisalem na formu bo wlanie mialem jechac po karte CF 4GB Sandisk, jest u mnie w Tesko w promocjii po 27zl
Nie mam tasmy na 2 urzadzenia a zakup takiej to masakra, chyba zostane przy UAE bo akurat przelotke z 2,5 na 3,5 mam
Pozdrawiam
[#7] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@APC74, post #5

To jest najwygodniejszy sposób. Pod warunkiem, że dopałka z 16MB nie gryzie się z PCMCIA.

Moja się gryzie, wystarczy tylko nie przekraczać 4MB.

Dobrze ze napisalem na formu bo wlanie mialem jechac po karte CF 4GB Sandisk,

Ten model sprawia najmniej problemów, przynajmniej u mnie.
[#8] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@Skiba, post #7

czyli karta reoretycznie powinna by ok. Moj kickstart tez nie bedzie mial problemow z 4gb ? mam 37.350 obecnie
[#9] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #8

Nie zauważyłem problemów na moim 37.300 więc u ciebie nie powinno być.
[#10] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@Skiba, post #9

No cóż, będę próbował.
Sporo lat minęło jak pracowałem na amidze, nie służyła mi do gier ale naprawdę do pracy.
Projektowanie płytek drukowanych, dokumenty w Wordworth albo leto, Scala MM200 do moich wypocin wideo ;) Sporo już zapomniałem, ale mam zamiar nadrobić zaległości :).
Wtedy amiga to było coś, kiedy za luksus uważało się pieca z 486 sx amiga wyprzedzała go o epokę.
[#11] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #10

Widze, że wspomnienia masz piękne, powodzenia w nadrabianiu zaległości.
[#12] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@Skiba, post #11

Jeszcze jedna sprawa, z innej beczki, zanim znow zalapie to mi troche zejdzie czasu ;)
Probowalem zainstalowac AmiTCP, no ale ..... 40MB dysku to troche malo, wiec po instalacji wywalilem katalog z zainstalowanym amitcp, efekt jest taki ze jak uruchamiam amige to zamiast workbencza mam okienko shela z info ze niama katalogu amitcp, no i ma racje, niema bo wykasowalem ;) da sie to jakos naprawic, w sensie z tego poziomu edytowac startupa, czy tylko mi pozostaje uruchomienie z dyskietki i wtedy edycja startupa ?
Sory za takie "glupie" pytanie, ale wiek, czas nieuzywania robią swoje :)
[#13] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #12

mozesz zalozyc katalog Amitcp tam gdzie byl przed skasowaniem albo wyedytowac startup-sequence lub user-startup (nie wiem gdzie byly przypisania ASSIGN Amitcp: )
w CLi wpisz
ed x
i z gornego menu wybierz szukany plik
[#14] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@Norbert, post #13

ooo super, dzieki za podpowiedz, jutro w pracy sprawdze ;)
Instalowalem amiTCP bo kupilem karte pcmcia i karta jest wykrywana przez ami, to 3com
Pytanie: czy ma sens uruchamiac na ami 600 internet ? teraz wiekszosc stron to java, adobeflash i pewno nie wyświetli mie sie nic, i jeszcze te 16 kolorów w ECS :)
[#15] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #14

To jest hobby i o sensie nie ma rozprawiac.

A czy uzycie karty na PCMCIA nie ograniczy pamieci A600 do 4MB ?
[#16] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@Norbert, post #15

hmmm, no wlasnie nie zauwazylem zeby mi się ilośc pamieci zmienila, a karta wykrywana jest poprawnie, moze ta karta Elboxa nie ogranicza pamieci ?.
W sumie wystarczylo by mi uruchmomic protokol smb zeby po sieci mapowac sobie dysk i dane przerzucać.
[#17] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #14

Jest sens, choćby dla ściągania rzeczy z aminetu czy wymiany danych po LANie :)

Jesteś w lepszej sytuacji niż ja, masz dopałkę - ja mam tylko 2 MB chipu ale kompletuję powoli sprzęt i niedługo będę miał połączenie ze światem.
[#18] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@jaa2, post #17

Proponowalbym zakup twardego dysku 2,5" do tej Amigi. Od razu podlaczasz pod kontroler i zamiast przejsciowki IDE-CF moglbys zakupic przejsciowke PCMCIA-CF, ktora w polaczeniu z karta CF o pojemnosci np. 512MB (limit max. to chyba 2GB, ale nie jestem pewny, niech ktos potwierdzi) doskonale sie sprawdzi przy przenoszeniu danych z PC.

Fizyczny HDD co prawda wydaje odglosy, ale jest szybszy. Przy pojemnosci rzedu 10-20GB moglbys zapomniec o jakichkolwiek klopotach z przestrzenia dyskowa na swojej Amidze (chyba, ze lubisz chomikowac stuff).

Partycje oczywiscie w SFS zamiast FFS, dla bezpieczenstwa i wygody w uzytkowaniu. Do tego "nowe" scsi.device i po sprawie.

Karta sieciowa - jak najbardziej. Posciagasz przez FTP, poIRCujesz, podlaczysz Amige do domowego LAN-u. Fajna zabawa :)

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2013 04:21:25 przez mccnex
[#19] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@mccnex, post #18

Witam
Bardzo dziękuje za porady, od dziś jestem posiadaczem A600 z kartą CF 4GB ;) wszystko działa jak należny, jedynie dioda HDD nie mruga, ale mi to nie przeszkadza. Jedyną rzeczą jaką mi brakuje to od flopa przycisku i naprawa urwanych zaczepów z obudowy, tak poza tym wybielano jakieś, bo pożółkłe klawisze, myszka a szczególnie zasilacz :)
Pozdrawiam
[#20] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #19

No i niestety niema tak różowo ;) przy uruchomienu DosControl np. wywala błąd , jak skopiuje np z partycji Work do System to pise ze nie mozna uruchomic doscontrol
:(
System startuje normalnie Workbench 2.1
[#21] Re: Amiga 600 - przeniesienie danych

@slawekdw, post #20

Ech niedoczytanie, Maxtransfer załatwil sprawe ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem