kategoria: A500
[#1] Amiga 500 problem
Witam mam problem z A500 a mianowicie polega on na tym że jakieś trzy lata temu gdy grałem w jakąś grę ekran zrobił się nagle biały i to był koniec co kilka miesięcy podłączałem ją i jedyną zmianą było że ekran zamiast białego zrobił się czarny jakiś czas temu rozebrałem amigę i podłączyłem samą płytę główną i dalej tak samo ale wczoraj jak podłączyłem płytę to obraz bardzo skakał i z boku było widać czarną plamę ale widoczna była dyskietka i napis kik 1.3. Co to może być? Da się tą płytę naprawić ?
[#2] Re: Amiga 500 problem

@dobromir1979, post #1

Na początek sprawdź i ewentualnie wymień profilaktycznie kondensatory.
[#3] Re: Amiga 500 problem

@mikser, post #2

Wymienię kondensatory i napisze jaki będzie tego efekt. Dzięki za podpowiedź.
[#4] Re: Amiga 500 problem

@mikser, post #2

Kondensatory srondensatory, narodowy, kuna, sport...

Zanim podejmiesz działania inwazyjne, podociskaj scalaki w podstawkach. Lubią im nóżki zaśniedzieć.
[#5] Re: Amiga 500 problem

@Daclaw, post #4

Pewnie niech mu 25letni elektrolit zaleje płytę To że Ty nie wymieniasz, nie oznacza że nikt tego nie robi.
[#6] Re: Amiga 500 problem

@mikser, post #5

Na płycie nie ma śladu elektrolitu jedynie pod elektrolitami 3300 uf widać coś podobnego do kleju kontaktowego.
[#7] Re: Amiga 500 problem

@dobromir1979, post #6

To najprawdopodobniej wylal i uszkodził okolice Denise lub sciezki spod innego scalaka, masz przyczyne.
[#8] Re: Amiga 500 problem

@Skiba, post #7

:(

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2013 19:39:43 przez Amibayer
[#9] Re: Amiga 500 problem

@Amibayer, post #8

ja sprobowalbym jeszcze uzyc kabla composite video (cinch)
obraz bedzie czarno bialy, ale przynajmniej bedzie mozna zdiagnozowac uszkodzenia
[#10] Re: Amiga 500 problem

@Norbert, post #9

Po podłączeniu composite video ekran również jest czarny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem