[#1] Sieciówka na PCMCI - sterownik
Na ostatniej AmiWawa wygrałem taką oto kartę sieciową. Próbuje ją odpalić na tym sterowniku ale Amiga jej nie widzi. Czy mógłbym prosić poprzedniego właściciela albo kogoś innego o nakierowanie mnie, na jakiś inny sterownik, który mógłby ewentualnie zadziałać? ;)
[#2] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@_arti, post #1

mam 3C589D-COMBO (wydaje mi się że to niemalże identyczna karta) i działa bez problemu z tym driverem. sprawdzałeś co pokazuje PrepCard?
[#3] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@_arti, post #1

Mam dokładnie taką samą kartę i używam tego samego sterownika. Nie mam problemów. Może karta jest walnięta?
[#4] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@ash, post #3

Ja też samo używam tej samej karty z tym samym sterownikiem i działa bez problemów. Kartę podłączasz bezpośrednio do gniazda PCMCIA? Ja miałem problem z uszkodzoną "kontówką" - zimne luty.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2013 17:50:52 przez gorzyga
[#5] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@gorzyga, post #4

Tak, bezpośrednio. Dotrę do domu, to spróbuje jeszcze powalczyć. Może coś nie styka.
[#6] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@_arti, post #5

Witam. Ja mam swoją w wersji 3C589D For 10BASE-T and Coax z takim oto adapterem:

I działa bardzo ładnie w połączeniu z Miami deluxe i Amigą 1200. Rewelacja. Do Aminetu idealna sprawa.

Oryginalnie Twoja karta też miała taki sam kabelek jak u mnie: , czyli oprócz gniazda RJ45 było jeszcze złącze BNC. Potem ktoś podmienił kabelek.

Teoretycznie podmiana kabelka nie powinna zaszkodzić, ale może jednak zaszkodziła.

A jeszcze pytanie: Gdzie Ty ją podłączyłeś ?

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2013 19:14:57 przez gilban
[#7] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@gilban, post #6

Ja mam 50 sztuk takich kart... ale ani jednego kabelka.
Zastanawiam się czy go nie dolutować... może ktoś ma jakieś rozwiązanie?
[#8] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@_arti, post #1

Ode mnie masz tę kartę. Karta działała. Sprawdzałem ją. Upewnij się, że na pewno do końca jest wetknięta w slot PCMCIA(czasami wydaje się, że jest ale niestety nie - oczywiście z czuciem:D ). Gdy jest poprawnie włożona to jest jedna jeszcze opcja. Przed odpalaniem Amigi wyciągnij ją z gniazda PCMCIA i uruchom dopiero teraz Amigę. Jak Amiga załaduje system dopiero ją włóż i odpalaj stos TCP/IP itd. Ważne też jest abyś używał tego kabelka co dostałeś z kartą. To jest kabelek do tych kart. Są też inne, które fizycznie pasują ale już nie będą działać z tą kartą. Ten zły kabelek ma napisane 10Mbit i 100Mbit. Sprawdzone organoleptycznie. Choć czytałem na PPA, że ktoś przerabiał te kabelki nie działające tak aby zaczęły działać - pomijam kwestię wyglądu. Gdyby było dalej coś nie tak daj znać. Kabelków niestety nie mam.

Polecam ten artykuł do konfiguracji sieci. Ja z niego korzystałem przy ustawianiu sieci na swojej Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2013 21:16:38 przez Tomski
[#9] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@_arti, post #1

Arti a tkie głupie pytanie. Jaką masz kartę w amidze? Może masz coś co CI pcimcie blokuje i tyle?

cardreset używasz bo to też jest ważne.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Tomski, post #8

Napisałeś sporo istotnych wskazówek. Nie próbowałem w ten sposób odpalać karty :)
Jeszcze dziś sprawdze.

@Benedykt
Apollo 1260.
[#11] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Oprócz cardreset można też spróbować dodatkowo cardpatch. Nie trzeba będzie wtedy wkładać/wyciągać karty po starcie systemu.

@_arti

Sprawę cardreset/cardpatch rozwiązuje posiadanie FastATY lub chociaż nakładki na Gayle.

Polecam ten artykuł.
EAB-link-MiamiDX

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2013 22:30:21 przez Sir_Lucas
[#12] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Sir_Lucas, post #11

Masz art może kątówkę pcimcia czy amiga jest w desktopie? Ja walczyłem chyba z tydzień z kartą. Nie pomagało nic. Potem się okazało, ze kotówę źle docisnąłem. Poświeć se też do złącza pcimcia latarką czy nie masz jakiegoś pinu wykrzywionego.

Czy Amiga widzi kartę? Możesz to sprawdzić za pomoca programu card coś tam w katalogu coś. On służy do konfiguracji static ramu ale wykryje CI sieciówkę i wyświetli komunikat, że karta jest uszkodzona :). Ważne było to, że karta została wykryta.

CardPatch chyba nie służy do kart sieciowych tylko do innych.

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Sir_Lucas, post #11

Sprawę cardreset/cardpatch rozwiązuje posiadanie FastATY lub chociaż nakładki na Gayle.

Możesz napisać/podać linki do rozwinięcia tego tematu? Mam FastAte ale mam też CReset i CPatch.
One się "pogryzą" z Fatą? Czy nie ma to znaczenia?
[#14] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Do niektórych sieciowych kart też są potrzebne.
[#15] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Radek_Cz, post #13

Jak masz fast ate to masz sprzętowo robiony card reset. Wprowadzili to bodajże w fast ata gold ale pewny nie jestem.

Benedykt Dziubałtowski
[#16] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

No to kupa, bo ja mam FATE tą najpierwsiejsią z pierwszych.
Może dlatego nic mi się nie dzieje z tymi łatkami.
[#17] Re: Sieciówka na PCMCI - sterownik

@Radek_Cz, post #16

Oblukaj tę cześć aty,, która siedzi na gajlu. Jeśli jest tam taki mikro kondensator smd to znaczy, że masz sprzętowy reset. Jak nic tam nie ma tylko same ścieżki to znaczy, ze tego nie ma.

Ale widzę, ze sobie to można samemu dorobić
link

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2013 18:00:32 przez Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem