[#1] Karta CF 4GB i podział na partycje
Witam.

Jak podzielić "dysk" na partycje wiem - za pomocą np. HDTool, ale jakie są sensowne wielkości?

Mam póki co "gołą" A1200 i głównie będzie przeznaczona do grania.

Proszę o sugestie.
[#2] Re: Karta CF 4GB i podział na partycje

@11111olo, post #1

Cóż, każdy dzieli jak potrzebuje :) ja np mam tak:
SD0 - 200 MB - System
SD1 - 1.5 GB - Dane - tu trzymam wszytko co nie jest grą
SD2 - 2.1 GB - Gry - tu trzymam gry ;)

Oczywiście ty możesz mieć inaczej :D
[#3] Re: Karta CF 4GB i podział na partycje

@11111olo, post #1

Widzę, że przystępujesz do działania OLO :)
Nie wiem czy Ci wczoraj pisałem, ale ja mam podzielone na 4 po 1GB.
[#4] Re: Karta CF 4GB i podział na partycje

@Duracel, post #3

Wiem że mogę podzielić jak chcę ale WB to nie windows i tu nie da się potem zmienić rozmiar partycji bez utraty danych.

Też wiem że można mieć więcej niż 4GB ale żeby tyle zapchać też trochę trzeba się natrudzić.

Ogólnie to chcę aby nie przesadzać z rozmiarem partycji systemowej.

Na początku próbowałem z kartą 32MB i sam WB 3.1 zajmuje coś koło 2MB czyli niewiele ale jego wygląd pozostawia wiele do życzenia.

Czy 200MB w zupełności wystarczy na system?
[#5] Re: Karta CF 4GB i podział na partycje

@11111olo, post #4

Z powodzeniem. Mnie w czasach świetności z Apollo1240 wystarczało i 60MB gdzie system zajmował 25MB z wodotryskami i NewIcon's.
[#6] Re: Karta CF 4GB i podział na partycje

@11111olo, post #4

200MB wystarczy na system w klasyku, ale odradzam robienie partycji w FFS większych niż 2GB.
Radził bym więc 200MB, 1,7GB i 2GB.
Jest jeszcze wersja dla niecierpliwych, cztery partycje, pierwsza 200MB i trzy po 1,22GB lub pięć partycji, pierwsza 200MB, ostania 0,7GB i środkowe po 1GB. Ma to na celu skrócenie czasu naprawy walidacji na wypadek awarii.

Pozdrawiam
[#7] Re: Karta CF 4GB i podział na partycje

@RadoslawF, post #6

To nie da się zrobić większych partycji niż 2GB?

Ma znaczenie jaki będzie system plików bo jest ich kilka do wyboru przy formatowaniu?

Są jakieś "scandiski" pod WB?
[#8] Re: Karta CF 4GB i podział na partycje

@11111olo, post #7

To nie da się zrobić większych partycji niż 2GB?

Da się ale jak masz gołą a1200 to sobie tym głowy nie zawracaj.

Ma znaczenie jaki będzie system plików bo jest ich kilka do wyboru przy formatowaniu?
scandiski" pod WB?

Ma ale patrz punkt wyżej. jak chcesz grać to zostań przy ffs.

Są jakieś "scandiski" pod WB?

Są. Np diskslav.

Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem