kategoria: A4000
[#1] A4000 - potrzebna pomoc
Hej, witajcie forumowicze,

Zgłaszam się z problemem, który pojawił się u mojej Amidze 4000. Mianowicie komputer swego czasu tuż po nabytku zgłaszał różne problemy świecąc na ekranie różnymi barwami (a to na biało, a to na zielono, a to na żółto - zatem problem z pamięcią bądź procesorem - zawsze jednakże jakoś w końcu uruchamiał się). Teraz jednakże komputer całkowicie zamarł, tzn. świecą się lampki kontrolne, stacja raz zastuka, ale komputer emituje cały czas tylko czarny obraz. Próbowałem już wielu rzeczy, komputer tak zachowuje się niezależnie od tego, czy jest wpięty ROM, procesor, czy pamięć. Zastrzegam, że karta procesorowa powinna być sprawna, może jest problem z pamięcią, gdyż nie dysponuję oryginalnym 2MB CHIP RAM, wpinam jakieś inne SIMMy tam. Kość ROM jest nowo zakupiona, ale nie wykluczone, że coś się z nią stało podczas próby napraw.

Pomóżcie mi zreanimować moją maszynkę. Tak jak napisałem komputer emituje tylko czarny ekran, i wydaje się, że co kilka sekund wykonuje taki niby-reset. Nie dochodzę ani do Boot Menu ani do bootowania.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Żal byłoby tracić tę maszynkę, bo sporo mnie kosztowała. Czy powyższe objawy oznaczają, że komputer da się naprawić?
[#2] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #1

Trzeba po pierwsze sprawdzić napięcia z zasilacza na podłączonej płycie, czy mieszczą się w normach, zobaczyć czy klawiatura reaguje na reset (mignięcie caps lock), czy zapala się caps lock, później spróbować z inną kartą procesorową i zobaczyć czy INT EXT zworki są prawidłowo ustawione. Jeżeli ekran nie zmienia w ogóle koloru, to najprawdopodobniej procek nie działa, ale może nie dostawać sygnałów przez np. uszkodzoną płytę główną (np. rozlane kondensatory albo bateria i zeżarte ścieżki).

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2013 12:11:39 przez flops
[#3] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@flops, post #2

Napięć nie wiem jak sprawdzić, nigdy nie parałem się elektroniką, nie mam odpowiedniego miernika. Komputer, jak podłączę do niego oryginalną klawiaturę do A4000 reaguje przez krótki czas na naciskanie CAPS LOCK, po czym CAPS LOCK się wyłącza i już nie ma reakcji na naciskanie. Jak nacisnę CTRL+A+A to komputer resetuje się (dioda CAPS LOCK miga przez ułamek sekundy). Z kolei jeśli podłączę klawiaturę PC na PS/2 przez odpowiednią przelotkę to ta klawiatura w ogóle nie reaguje (CAPS LOCK się cały czas świeci) i co pewien czas migają wszystkie 3 diody (komputer jakby resetuje się).

Co do zworki INT EXT to mam prawidłowo to ustawione dla mojego proca 030. Procesor raczej powinien być w porządku. Co do kondensatorów to były wymieniane przez poprzedniego właściciela. Jedyna niepokojąca rzecz to takie niewielkie przebarwienia płyty głównej pod kościami ROM, może w nich tkwi przyczyna. Da się to naprawić?
[#4] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #3

Miałem identyczny objaw kiedyś w a 1200 po podłączeniu "uszkodzonego" blizzarda ppc. Problem udało się rozwiązać po rozbebeszeniu amigi i umyciem wszystkiego kontakt S+ kontakt+. Aby wyczyścić syf po kontakcie u przemyłem dodatkowo wszystko spyrolem ale takim pitnym a nie salicylowym.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #1

A buster nie przypadkiem w podstawce ?
[#6] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@damianx, post #5

Jest Super Buster w podstawce.
[#7] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #6

Ja miałem podobna sytuację biorac opisywane dziwne kolorki w stylu złóty, czarny, ciemnoszary ,lub zielony.
I tez miałem okresy że komp chodził bez uwag.
Ale im dłużej go używałem tym częsciej miał problemy z botowaniem.

Usunięcie podstawki oraz wlutowanie układu na płytę rozwiązało problem.
[#8] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@damianx, post #7

Dokładnie, miałem identycznie i też podstawce out zrobiłem.
[#9] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@deejayremix, post #8

Takie rozwiązanie raczej odpada. Czekam jeszcze na jakieś rady, może ktoś spotkał się z podobną sytuacją. Generalnie trafiłem na troszkę nie do końca zadbaną Amigę - trochę pordzewiała i tu i ówdzie pęknięcia, ale mimo to przez pewien czas pracowała. Raz nawet udało mi się ją z podobnego stanu odratować (docisnąłem kości ROM), więc jest szansa. Szukałem oczywiście w Internecie zagadnienia czarnego ekranu, ale żadnych konkretnych rad nie znalazłem.
[#10] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #9

Pogadaj z forumowymi macherami, daj do przeglądu, sam nie grzeb bo puścić Migę z dymem.
[#11] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #9

Zagadaj do Alt-a (Tomka) on ma duże doświadczenie zwłaszcza jak chodzi o a4k i jak będzie miał chwilkę to pewnie mógł by się popatrzeć :)
[#12] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #9

Jak nie chcesz wyrzucać podstawki to ją chociaż wymień ;)
[#13] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #9

A skąd dokładnie jesteś ?, zawsze możesz płytkę itd. podrzucić na przegląd do mnie.
Kilkanaście płyt od A4kD udało mi się wyremontować i działają rewelacyjnie, kilka osób z forum może to potwierdzić.
[#14] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@deejayremix, post #8

"Ja sam mogę Wam obiecać, że do momentu, gdy pozostanie w Polsce choćby jeden(poza mną) użytkownik Amigi,będe robił wszystko, aby komputer, który wywarł olbrzymi wpływ na moje życie, nie został zapomniany" MA 12/94

Uwaga offtop: rozmyślam nad sensem cytowania w sigu niespełnionych deklaracji. ;)
[#15] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Daclaw, post #14

Jaki tam offtop to tylko akcent humorystyczny w podpisie ;)
[#16] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@flops, post #2

Hej, mam nadzieję że znalazłem rozwiązanie problemu. Może to być zasilacz. Widać, że ktoś robił przeróbki tego zasilacza - z tyłu wychodzi krótki przewód zakończony przełącznikiem. Nie wiem do czego to służy. Jestem niemal pewien, że zasilacz nie dostarcza właściwych napięć do komputera i stąd takie zachowanie. Jak to oceniasz?
[#17] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@superbonio, post #13

Jestem z Warszawy. Na razie spróbuję wymienić zasilacz na nowy i sprawdzę czy dzięki temu zabiegowi Amiga wróci do działania.
[#18] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@Hextreme-Attic, post #17

A weź cyknij fotki tej przeróbki. Nic cię to nie zbawi a może komuś to ułatwi rozwiązanie twojego problemu.
[#19] Re: A4000 - potrzebna pomoc

ja jestem z okolicy jak masz ochote to jestem do dyspozycji.
[#20] Re: A4000 - potrzebna pomoc

@damianx, post #19

Zamówiłem konwerter umożliwiający podłączenie zasilacza ATX do Amigi 4000 z AmigaKit. Czekam obecnie na przesyłkę, dam znać o wynikach testu jak tylko do mnie dotrze.

A że się spytam, do czego służy ten Buster?

Podejrzenia o zasilacz są mam nadzieję słuszne, kiedy podpinam np. CD-ROM to zapala się na parę sekund, po czym gaśnie i nie reaguje. Stacja dysków i klawiatura również wykazują jakby brak odpowiedniego zasilania (na chwilę tylko się zapalają) No wkrótce zobaczę.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2013 22:49:40 przez Hextreme-Attic
[#21] Re: A4000 - potrzebna pomoc

witaj
nowy zasilacz będzie Ci raczej ciężko zdobyć, chyba że masz przerobione złącze zasilania na ATX
Nikt nie pisał jeszcze żebyś sprawdził czy nie wylała Ci bateria RTC ( będzie zielonawy osad w jej okolicy, wtedy trzeba szybko usunąć baterię i wyczyścić zabrudzenia )
Możesz jeszcze sprawdzić / przylutować na stałe oscylatory pod kartą procesora. W mojej bardzo pomogło, też kupiłem Amigę w nienajlepszym stanie, ale te dwa zabiegi spowodowały że włącza się za każdym razem i nie zawiesza
szkoda też że nie możesz sprawdzić napięć z zasilacza, ale piszesz że jesteś z Warszawy a tu jest kilku Amigowców z działającymi A4000, więc gdybyś miał po drodze na Bielany to mogę pomóc, jeśli wolisz okolice Pragi na pewno pomoże Ci Jarecki130
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem