Hextreme-Attic
autor wątku
Hej, witajcie forumowicze,
Zgłaszam się z problemem, który pojawił się u mojej Amidze 4000. Mianowicie komputer swego czasu tuż po nabytku zgłaszał różne problemy świecąc na ekranie różnymi barwami (a to na biało, a to na zielono, a to na żółto - zatem problem z pamięcią bądź procesorem - zawsze jednakże jakoś w końcu uruchamiał się). Teraz jednakże komputer całkowicie zamarł, tzn. świecą się lampki kontrolne, stacja raz zastuka, ale komputer emituje cały czas tylko czarny obraz. Próbowałem już wielu rzeczy, komputer tak zachowuje się niezależnie od tego, czy jest wpięty ROM, procesor, czy pamięć. Zastrzegam, że karta procesorowa powinna być sprawna, może jest problem z pamięcią, gdyż nie dysponuję oryginalnym 2MB CHIP RAM, wpinam jakieś inne SIMMy tam. Kość ROM jest nowo zakupiona, ale nie wykluczone, że coś się z nią stało podczas próby napraw.
Pomóżcie mi zreanimować moją maszynkę. Tak jak napisałem komputer emituje tylko czarny ekran, i wydaje się, że co kilka sekund wykonuje taki niby-reset. Nie dochodzę ani do Boot Menu ani do bootowania.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Żal byłoby tracić tę maszynkę, bo sporo mnie kosztowała. Czy powyższe objawy oznaczają, że komputer da się naprawić?