kategoria: A500
[#1] Amiga 500 ,kontroler Commodore A590
Witam.Chciałbym zakupić kontroler A590 do swojej A500.I tu moje pytanie-ile obecnie trzeba zapłacić za taki sprzęt wyposażony w 2MB pamięci i dysk oraz zasilacz?Może ktoś posiada na sprzedaż?
[#2] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@ak47, post #1

Cena od 350 do 450zł
[#3] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@Skiba, post #2

Oprócz A590 masz jeszcze kilka dysków z RAMem do wyboru: MegaRAM HD, AlfaPower na przykład. Ostatnio był na sprzedaż MegaRAM za 350 zł na Allegro: MegaRAM. Więcej RAM na plus dla MegaRAM, na minus niestandardowy sposób obsługi dysków (wyjętego z MegaRAM dysku raczej nie odczytasz na innej Amidze bez MegaRAMa). Mi udało się zdobyć AlfaPower z 8MB i kartą CF. Działa pięknie. Wczoraj przyszedł do mnie przełącznik kickstartów (bo WB 1.3 to porażka), jedzie 68010 (żeby można było w Whdload wyjść z gierki/dema bez resetu) i już nic mi do szczęścia więcej potrzebne nie będzie. :) Przynajmniej przez jakiś czas.
[#4] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@Jenot, post #3

MegaRam HD nie polecałbym nikomu (znikające dane z układów) ! Natomiast poczekałbym na nowe turbo do A500/500+ od Jensa OK
[#5] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@PrzemasIII, post #4

Co do megaram to się zgadzam - sam na takiego z rozprogramowanymi GALami trafiłem. Na szczęście udało się oddać. I kupiłem AlfaPower. Ale to raczej rzadki towar (ja widziałem go pierwszy raz w życiu przy zakupie).
[#6] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@PrzemasIII, post #4

E tam gadasz. Kilka sztuk przeszło przez moje ręce i nigdy nie było problemów.
[#7] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@Jenot, post #3

A kontroler GVP? Jak go oceniacie?No i jakie są jego ceny?
[#8] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@ak47, post #7

Jeżeli sprawny i w dobrym stanie wizualnym to bierz. Miałem i sobie chwalę, skrobałem sobie coś w Amosie, grałem i to wszystko godzinami bez przerwy i problemów . Co do ceny to różnie bywa musisz polować na Amigowych portalach, dość często się trafiają .

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2013 21:25:59 przez PrzemasIII
[#9] Re: Amiga 500 ,kontroler Commodore A590

@ak47, post #7

Po pierwsze to ciężko go zdobyć. A po drugie cena na pewno droższy od Mega Ram HD.
Ze swojej strony polecam Mega Ram HD. Chyba najtańszy. Może mieć 8MB Fast w odróżnieniu od A590
który ma max 2MB. Tanie dyski twarde zwykłe IDE a w A590 SCSI 50 pin mało ich na rynku oraz są drogie. Poza tym do MR HD nie jest potrzebny dodatkowy zasilacz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem