kategoria: A1200
[#1] PCMCIA - CF
Witam.

Wiem że były podobne tematy ale rynek chińskich przejściówek bardzo szybko się zmienia i w związku z tym pytam Was czy każda tego typu przejściówka będzie działać z A1200?

Ceny zaczynają się od kilkunastu zł i wiadomo że nie ma sensu wydawać kilkadziesiąt zł za to samo, ale jeśli coś by miało nie działać to wolę lekko doinwestować aby się nie zdziwić (i podwójnie nie sięgać do kieszeni).
[#2] Re: PCMCIA - CF

@11111olo, post #1

Ten adapter nie sprawia mi żadnych problemów.
[#3] Re: PCMCIA - CF

@Skiba, post #2

Taki najtaniej z wysyłką jest za około 25 zł.

http://allegro.pl/czytnik-kart-adapter-cf-na-pcmcia-compact-flash-i3043501024.html

ten jest parę zł tańszy. Co o nim sądzisz?
[#4] Re: PCMCIA - CF

@11111olo, post #3

Nie miałem takiego więc nie wiem czy zadziała
[#5] Re: PCMCIA - CF

@Skiba, post #2

Mam taki sam, działa OK.
[#6] Re: PCMCIA - CF

@11111olo, post #1

Ja tez mam ten model (z taka sama naklejka przynajmniej...) i sprawuje sie bez zarzutu OK
---

Mam pare pytan:

Jaka najwieksza karte udalo Wam sie zmusic do wspolpracy z Amiga przez przejsciowke? Chodzi mi o pojemnosci wieksze niz 2GB.

Jak przygotowac karte do pracy przez przejsciowke ale w amigowym systemie plikow? Chodzi mi tutaj o sterownik do niej. Rozumiem, ze to ma chodzic na compactflash.device. Pytanie tylko, czy modyfikacja "CF0:" wystarczy? (podmiana fat95 na sfs/ffs, zmiany w parametrach). Poprosilbym o wklejenie zawartosci takiego sterownika, ewentualnie link do archiwum z gotowcem.

Czy taki CF z amigowskim systemem bedzie szybszy od FAT-u na Amidze? (bo na PC to na wiem, ze na pewno)

Z gory dzieki za informacje OK
[#7] Re: PCMCIA - CF

@mccnex, post #6

U mnie działa 4GB Snadisk.
Skoro mamy fat95 to jest sens ustawiania Amigowego systemu plików?
W sumie nie sprawdzałem różnicy w kopiowaniu miedzy Fat`em a sfs/ffs ale za dużej chyba nie ma:)
[#8] Re: PCMCIA - CF

@Skiba, post #7

No powiem Ci, ze pod WinUAE CF16GB w SFS zasuwa az milo, a 512MB w FAT muli sie okrutnie, zwlaszcza kasowanie plikow.
[#9] Re: PCMCIA - CF

@mccnex, post #8

No to będę musiał spróbować
[#10] Re: PCMCIA - CF

@rs2008, post #5

To świetnie.
[#11] Re: PCMCIA - CF

@11111olo, post #10

Ja również walczę z CF na PCMCIA i na początku różowo nie było. Kupiłem czytnik i dwie karty 1 i 4 GB (Platinium i Kingstone). Po wgraniu sterowników (CFD i fat95) Amiga zobaczyła kartę 1GB (jako NDOS) i zupełnie nie widziała karty Kingstone (4GB). Próby formatowania na Amidze i PC (Win8 x64) nic nie dawały. Zdesperowany wyciągnąłem kartę z aparatu (Sandisk 2GB). Ta karta zadziałała znakomicie. Wnioski: czytnik jest OK. Następnie spróbowałem sformatować pozostałe karty na aparacie foto (Olympus e-330). O dziwo czytnik zauważył kartę 4GB (jako NDOS). Walczę dalej i w następnej kolejności spróbuję:

1. Sformatować pod WinXP (32bit)
2. Zainstalować AOS przez czytnik ATA/CF

A może ktoś już sobie z tym problemem poradział?
[#12] Re: PCMCIA - CF

@DeeL, post #11

Jak amiga widzi kartę to załóż na amidze partycje i ją sformatuj.
[#13] Re: PCMCIA - CF

@11111olo, post #1

Można się ze mną nie zgodzić, ale uważam, że problemem nie są czytniki (przejściówki) PCMCIA-CF, a same karty. Przejściówka, to tylko element umożliwiający podpięcie karty jeden do jeden do złącza w komputerze. Nie wykonuje żadnych innych operacji na karcie i nie posiada, żadnej elektroniki wewnątrz, a tylko kilkadziesiąt styków. Problem pojawi się kiedy te styki ulegną uszkodzeniu.
Musi to jednak być adapter na PCMCIA, a nie CARD BUS. Jak we wszystkich produktach, mogą być lepsze i gorsze wykonania, ale działają.
Amiga jest wybredną przyjaciółką i nie z każdą kartą CF zechce współpracować. Stąd karta działająca u mnie, nie koniecznie musi zadziałać u kogoś innego.
Osobiście używam SANDISK 4GB

Problem czytników bardziej dotyczy adapterów CF-IDE, to nie jest już zwykła przejściówka 1do1.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2013 11:18:23 przez Mordimer
[#14] Re: PCMCIA - CF

@11111olo, post #12

Jakim programem założyć partycję na CF? Pytam serio.

Formatowanie karty widzianej jako NDOS jest śmieszne bo czasem pokazuje pojemności ujemne, a po sformatowaniu i tak jej nie widzi (dalej jest NDOS).

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2013 14:13:42 przez DeeL
[#15] Re: PCMCIA - CF

@DeeL, post #14

Spróbuj HDTOOL ale w wersji 6.9 - do pobrania z aminetu. Jest to zdecydowanie lepsza wersja niż ta z WB pod każdym względem.
[#16] Re: PCMCIA - CF

@DeeL, post #14

Jeżeli karta jest widoczna w systemie, to upewnij się że wszystko dobrze ustawiłeś, max transfer, mask itd.
Dość wyczerpująco jest to opisane tu.

Sam miałem kłopot z kartą 4gb, bo to był typ removable media i szlag mnie trafiał
że za każdym razem gdy mi coś nie poszło musiałem formatować i przygotowywać ją
po winuae. Ostatnio kupiłem kartę 16gb industrial - fixed disk - transcend i z tą nie mam problemu,
jest widziana przez system jak każdy inny twardysk, pomijając kombinację z rozmiarem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem