kategoria: A4000
[#1] Martwa A3640
Wpadła mi w ręce A3640 rev 3.0, karta jest idealna, czysta i jeszcze nic z nią nie było robione prócz wymiany kondensatorów na tantalowe. Niestety karta nie daje oznak życia, po włączeniu amigi jest tylko czarny ekran a dioda power tylko świeci, procesor i układy gal robią się lekko ciepłe.
I tutaj moje pytanie, co mogło się uszkodzić w tej karcie ??
Od czego mam zacząć sprawdzanie ??
Procesor jest sprawny, podstawka też.
[#2] Re: Martwa A3640

@superbonio, post #1

A w czym to panie sprawdzałeś? W A4000?
[#3] Re: Martwa A3640

@*y, post #2

Tylko w A4000D rev. B w 3szt. płyt, na każdej ten sam efekt. Dodam jeszcze że mam drugą A3640 rev 3.1 i ta działa idealnie.

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2013 22:44:37 przez superbonio
[#4] Re: Martwa A3640

@superbonio, post #3

Więc zworki źródła taktowania raczej masz dobrze poustawiane....
[#5] Re: Martwa A3640

@superbonio, post #3

Ostatnio miałem przypadek uwalonego Delay Line EP8700... objawy były identyczne. Może to jest jakiś trop.
[#6] Re: Martwa A3640

@altcomputing, post #5

Przełożyłem ten układ z działającej karty i objaw ten sam, a ten z niedziałającej do działającej karty i też działa. Na złączu procesorowym była dziwna skrystalizowana, żelowa substancja przypominająca kwas z akumulatora, ale kwas to nie był, gdyż nie zrobił żadnych uszkodzeń. Co może jeszcze być nie tak. Czy mógł uszkodzić się któryś z układów 74fct543 ? jeśli tak to który ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem