kategoria: A600
[#1] Problem z przeniesieniem konkretnego ADF
Cześć,

Ostatnio dostałem zajawkę na słuchanie modułów na ami. Zassałem więc z sieci kilka kolekcji muzycznych. Wszystko, co mnie zainteresowało, ładnie odpala pod WinUAE. Nie miałem też problemu z przeniesieniem obrazów ADF na prawdziwe dyskietki i uruchomieniem stafu pod moją A600. Jednak cokolwiek bym nie zrobił z 8-bit Jungle h0ffmana (http://www.pouet.net/prod.php?which=57727), to każda próba bootowania z przerzuconego flopa kończy się medytacją guru.

Standardowo przenoszenie danych wygląda u mnie tak, że zgrywam ADF-y na kartę CF pod winUE a potem podpinam ją do ami pod ide. Następnie pod amidosem używam transdisk lub adf2disk. Ponieważ uparłem się na tę konkretną prodkę, spróbowałem także przenieść dane pomijając emulator z pomocą ADF Sender Terminala, kabla null-modem i podmieniając 600tkę na a500. I tym razem było identycznie - czyli z kilku różnych obrazów ADF tylko 8-bit Jungle nie udało się przenieść. Żaden z programów nie wyświetla błędów.

Jakieś pomysły?
[#2] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@wdv, post #1

Może ADF jest uszkodzony? Spróbuj go zassać z innego źródła.
[#3] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@jaa2, post #2

Kolekcja odpala bez problemu pod emulatorem, więc ADF jest raczej w pełni sprawny.
[#4] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@wdv, post #3

Jednak emulator to tylko emulator.
[#5] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@wdv, post #3

Jaki jest objaw tego, że się nie uruchamia? Czyżby po włożeniu dyskietki ekran z żebrzącą ręką nie znika?
[#6] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@mailman, post #5

Amigowa łapka znika, stacja zaczyna mielić i może po 3sec zamiast intra pojawia się guru. Próbowałem także z innymi dyskietkami (żeby nie zastanawiać się czy to nie jest wina badów na dyskietce). Może to jakieś zabezpieczenie przed kopiowaniem?
[#7] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@wdv, post #1

Jak masz w Amidze HDD, to przegraj zawartość dyskietki na twardziela i uruchom 8bit Jungle z HDD.
Ewentualnie ściągnij ADF z sieci jeszcze raz, bo może coś się źle ściągnęło poprzednio.

Może być jeszcze tak, że produkcja wymaga 1MB RAM, a Ty masz w A600 tylko 1MB z czego trochę zżera obsługa HDD. Jeśli tak jest to przed uruchomieniem 8bit Jungle z dyskietki wejdź do Early Startup Menu i wyłącz partycje HDD.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2013 14:53:19 przez PopoCop
[#8] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@wdv, post #6

Obstawiam że jest różnica w konfiguracji między UAE a prawdziwą Amigą.
[#9] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@wdv, post #6

Czyli ADF przeniósł się raczej prawidłowo. Problem jest w konfiguracji. Jaki jest dokładny konfig Amigi, na której to uruchamiasz?
[#10] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@mailman, post #9

No więc skusiło mnie odpalenie tej produkcji na mojej A1200.

No więc ściągnąłem całe archiwum. Skopiowałem adfy z poziomu Windowsa na kartę CF i za pomocą złącza PCMCIA w Amidze skopiowałem je na dysk twardy Amigi. Odpaliłem program do rozpakowywania ADFów na dyskietki, zaznaczyłem weryfikację, aby mieć pewność że dyskietki są dobre i przeniosłem wszystkie 3 pliki na dyskietki.

Odpaliłem Pierwszą dyskietkę i działa lux gra muzyka, w trakcie odtwarzania 4 modułu program poprosił o włożenie drugiej dyskietki i dalej gra ładnie muzyka. A muzyka jest lux. Polecam.

Jednym słowem archiwa są dobre, tylko coś nie tak jest z przenoszeniem ich na Amigę.

Do nagrywania ADFów na dyskietki używam programu Image2disk.

Amigę mam podpiętą do TV Samsunga Full HD przez Euro złącze. Obraz mam lux. Dźwięk dalej podłączyłem z TV optykiem pod głośniki Logitecha Z906. Muzyka w 5 kanałach przy odsłuchu z Amigi jest lux. Jakbym ukrył Amigę i muzykę odpalił, nikt nie poznał by że muzyka z Amigi leci.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2013 17:31:26 przez gilban
[#11] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@gilban, post #10

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Spróbowałem jeszcze raz od początku, tj ściągnąłem adf-y z sieci i przerzuciłem przez Image2disk (weryfikacja zaznaczona - błędów brak). Niestety dalej nie chce ruszyć. Póki co, moduły z tej kolekcji lecą u mnie w Hippo playerze.

Konfiguracja ami: standardowe 1Mb chip-ram, Kick 2.0 (37.300) / 1.3, pod złącze ide wpięta karta CF pracująca jako hdd.

@gilban - Zgadzam się, nuta naprawdę brzmi lux :)

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2013 23:01:53 przez wdv

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2013 23:02:20 przez wdv
[#12] Re: Problem z przeniesieniem konkretnego ADF

@wdv, post #11

Produkcja wymaga CPU 020.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem