kategoria: A1200
[#31] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Norbert, post #29

Mam dyskietki w adf z workbench 3.1.4
[#32] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Kulamario, post #28

Na płycie jest w Amiga Files\Shared\dir\Work\Software\IDEfix97\Register
lub tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2019 14:47:41 przez sanjyuubi
[#33] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@sanjyuubi, post #32

dzieki
[#34] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@sanjyuubi, post #32

To może też się da jakoś RoadShow zarejestrować ?
Albo może też jest w amiga forever ?
[#35] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Kulamario, post #34

To wszystko chcesz ogarnąć i sprawnie działać na tym sprzęcie?
Sprzęt
Amiga 1200

Karty turbo 
lub rozszerzenia pamięci:ELSAT E1208Pamięć RAM8 MB
[#36] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Norbert, post #35

Już leci do mnie ACA1233n no i czekam na tą kartę co robi cizar
[#37] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Norbert, post #35

Mój ziomek nagrywał płyty robił karty do cyfry na amidze z prockiem 030
Nawet słuchał mp3 było to co prawda paręnaście lat temu
Więc myślę że Aca1233N pomoże i to wiele
A typ od którego mam amige z rozszerzeniem wlasnie tym 1208 też ogarniał WB i nie narzekał
Nawet sam ten fast dużo daje w pracy na amidze
[#38] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Kulamario, post #34

Da się zarejestrować: link
[#39] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Kulamario, post #37

Więc myślę że Aca1233N pomoże i to wiele

Mam ACA1233(nie N), która jest bardzo podobna i nagrałem dla testu DVD-RW. Dać się da.
MP3 to zależy w jakiej jakości. Cudów nie oczekuj. Ustaw sobie na WinUAE konfig 030 tak aby mieć 10Mipsów, to będzie mniej więcej odpowiednik ACA1233N.
[#40] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@tbone, post #38

Popieram i zachęcam do rejestracji Roadshow TCP/IP stack. Warty swojej ceny i dodatkowo ciągle rozwijany.
[#41] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@11111olo, post #1

Podepnę się do tematu. Mam 3 napędy DVD 100% sprawne i jak narazie bezskutecznie próbuję podlaczyć do A1200 poprzez adapter cf2ide od Archi Tech niestety podczas wyszukiwania napędu findcd albo znajduje nieznane urządzenia scsi pod deviceami od pcimcia (mam skonfigurowaną kartę cf do przenoszenia plików) albo zatrzymuje się na ATAPI.device i si zawiesza. Pamietam z dawnych czasow ze cd dzialalo wlasnid na atapi.decixe. 4xeide Prefs z oprogramowania elboxu znajduje poprawnie kartę cf jako dysk na pozycji master i napędy na pozycji slave jednak nie potrafię ich zainstalować.

Dzisiaj jeszcze chyba zaoram system i na nowo postawię, ale nie wiem czy to coś pomoże.

Ma ktoś jakiś pomysł ?
[#42] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@11111olo, post #1

Podepnę się do tematu. Mam 3 napędy DVD 100% sprawne i jak na razie bezskutecznie próbuję podlaczyć do A1200 poprzez adapter cf2ide od Archi Tech niestety podczas wyszukiwania napędu findCD albo znajduje nieznane urządzenia scsi pod deviceami od pcimcia (mam skonfigurowaną kartę CF do przenoszenia plików) albo zatrzymuje się na atapi.device i się zawiesza. Pamiętam z dawnych czasów że CD działało właśnie na atapi.decixe. 4xEIDE Prefs z oprogramowania Elboxu znajduje poprawnie kartę CF jako dysk na pozycji master i napędy na pozycji slave jednak nie potrafię ich zainstalować.

Dzisiaj jeszcze chyba zaoram system i na nowo postawię, ale nie wiem czy to coś pomoże.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

I jak usunąć posta powyżej ?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2025 14:15:00 przez ViruS
[#43] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@ViruS, post #42

Raczej oranie niewiele da. Miałem podobny problem, ale nie znalazłem rozwiązania, skończyło się na użyciu starego napędu CD.
[#44] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Mirq, post #43

A1200 poprzez adapter cf2ide od Archi

Raczej oranie niewiele da. Miałem podobny problem, ale nie znalazłem rozwiązania, skończyło się na użyciu starego napędu CD.

też kiedyś z tym walczyłem,
po tygodniu eksperymetów udało się, ale już nie pamiętam szczegółów
(jakieś specjalne ustawienia zworek na adapterze CF i różne device)

częściowo to też pomogło:
https://aminet.net/package/driver/media/IDEfix97

dawno temu to było, skleroza NIE boli

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2025 15:35:49 przez Cezarykl
[#45] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@ViruS, post #41

Czy napędy DVD działają z Amigą bez adaptera cf2ide.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2025 18:11:31 przez Norbert
[#46] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Cezarykl, post #44

częściowo to też pomogło:
https://aminet.net/package/driver/media/IDEfix97

Próbowałem na IDEFix i IDEfix97 oraz na sofcie który jest do pobrania ze strony Elboxu (tam jest AllegroCDFS) i wszędzie tak samo sytuacja wygląda. AllegroCDFS niby się instaluje ale CD nie ma i nie działa.
[#47] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@ViruS, post #46

SOA (Standardowa Odpowiedź Admina)

u mnie działa
:)
poskładam sprzęta, zobaczę co i jak

wtedy dam znać

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2025 18:27:06 przez Cezarykl
[#48] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Norbert, post #45

Czy napędy DVD działają z Amigą bez adaptera cf2ide.

Nie, ponieważ nie mam takiej możliwości. Napędy były testowane w PC. Dwa są z roku 2006 (nagrywarki DVD) i jeden z 2003 (DVD-ROM).
[#49] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@ViruS, post #46

Żeby AllegroCDFS działało należy mieć hardware od Elboxu.

Cała "filozofia" obsługi CD-ROM, DVD na Amidze to przegranie DEVICE i CDFILESYSTEMU do odpowiednich katalogów oraz spreparowanie mountlisty dopasowanej do odpowiedniego DEVICE, UNIT, CDFILESYSTEM. .
Można stworzyć kilkanaście mountlist dla jednego napędu CD, DVD. i testować który zadziała .
1
[#50] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Norbert, post #49

Cała "filozofia" obsługi CD-ROM, DVD na Amidze to przegranie DEVICE i CDFILESYSTEMU do odpowiednich katalogów oraz spreparowanie mountlisty dopasowanej do odpowiedniego DEVICE, UNIT, CDFILESYSTEM.

Niby TAK, ale wszystko rozchodzi się o cf2ide od Archi,
i to wszystko miesza,
[#51] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@ViruS, post #42

Jeżeli się zawiesza na atapi.device, to nie jest dobry znak. Pytanie brzmi, jak masz pozakładane zworki na napędzie i adapterze oraz czy sam CD-ROM jest wykrywany jeśli nie ma karty CF włożonej (musisz zrobić dyskietkę startową z WB i uruchomić FindCD. Po uruchomieniu idefix'a CD-ROM powinien pojawiać się też pod scsi.device.
[#52] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@Norbert, post #49

No właśnie tak mi się zdawało, że do Allegro CDFS miałem do swojej A1200 adapter, który się wkładało na kości ROM. Pamiętam że zniknął problem z dużymi dyskami a i cd-romy, nagrywarki i dvd chodziło bez problemu (gdzieś 2006r., OS3.0)
[#53] Re: CD-ROM i dziwne problemy z instalacją

@bulbulator, post #51

jak masz pozakładane zworki na napędzie i adapterze oraz czy sam CD-ROM jest wykrywany jeśli nie ma karty CF włożonej

Wszystkie zworki są prawidłowo. Ale odpaliłem faktycznie Amigę z napędem na tym adapterze ale bez karty CF (jakoś nie wpadłem na to wcześniej). FindCD znajduje napęd prawidłowo i wszystko działa, normalnie mogę odczytywać zawartość płyt.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem