[#1] dysk z amigi na linuxie
Witam

Od kilku dni uzeram sie z probleme, ktory moge strescic tak:

Kupilem na allegro a600 z 2MB ramu i z dyskiem 240MB 3.5". Niestety nie posiadam zadnego oprogramowania na dyskietkach. Mam potrzebne oprogramowanie w formie ADF na PC. Slyszalem ze mozna podlaczyc dysk z Amigi do PC z linuxem, nagrac system, wlozyc dysk do amigi i zbootowac z niego komputer. Czy ktos moglby mi w tym pomoc?

Pozdrawiam
[#2] Re: dysk z amigi na linuxie

@mkowalczyk, post #1

Jeżeli na Twoim twardym dysku nie masz systemu to cienko to widzę... Nie słyszałem, żeby PC mógł odczytywać (i partycjonować) dyski w amigowych formatach (ffs, ofs, sfs, pfs itd.). Wydaje mi się, że będziesz musiał poszukać kogoś z Amigą w swoim rejonie. Gdyby na pc dawało się odczytać amigowe filesystemy to po co byśmy kombinowali ze sterownikami do FATa i NTFSa? Pozdrawiam również i liczę że znajdziesz kogoś z Ami.
[#3] Re: dysk z amigi na linuxie

@Radek, post #2

FFS i od niedawna SFS można odcztytwać na Linuxie, czy da się spartycjonować dysk na nim przy pomocy UAE to nie wiem. Można za to wykonać to wszystko na Amithlonie.
[#4] Re: dysk z amigi na linuxie

@mkowalczyk, post #1

Yo. Ja robię wszystko na WinUae. Partycjonowanie, instalację systemu i innych rzeczy bo szybciej i wygodniej. Pobaw się uae zainstaluj jakiegoś amiosa na tym i juz mozesz klikać add hardrive i wio:)
[#5] Re: dysk z amigi na linuxie

@Fazior, post #4

Kupilem niedawno plytke DVD z Debianem i bylo na niej m.in. linuxowe UAE, ale nie bawilem sie tym za bardzo. A. I byl tez jakis program do odczytu Amigowskich dyskietek, ale nie udalo mi sie odczytac Amigowskiej dyskietki, choc tez za bardzo sie w niego nie wglebialem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem