kategoria: A1200
[#1] Co warte te sloty Zorro?
Witam.

W obudowie micronika którą kupiłem lata temu żeby ładnie wszystko wyglądało i zasilanie odbywało się przez płytę, a nie przez zew. gniazdo mam zamontowane sloty zorro. /tylko po to je wtedy kupiłem / Ta moja płyta ze slotami nie ma nic więcej oprócz czarnych długich podwójnych gniazd, na allegro widziałem takie co mają dodatkowe na pamięć i karty PCI. Co jest warta ta moja płyta, mogę do niej coś sensownego podłączyć?
[#2] Re: Co warte te sloty Zorro?

@BaXik, post #1

wszystko co działa pod szyną zorro II
[#3] Re: Co warte te sloty Zorro?

@BaXik, post #1

Poczytaj pdfy polskiego pisma amigowego. Bardzo szczegółowo opisałem tam sloty zorro w rożnych wariacjach.

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: Co warte te sloty Zorro?

@PrzemasIII, post #2

wszystko co działa pod szyną zorro II

Tak? Karty co wymagają dma też działają? Od kiedy? Jest jakiś magiczny fix na to?

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Co warte te sloty Zorro?

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

ale przepraszam która karta (z tych najpopularniejszych) nie zadziała ?
[#6] Re: Co warte te sloty Zorro?

@PrzemasIII, post #5

Cześć kontrolerów scsi nie działa, rozszerzenia pamięci tez niespecjalnie chcą działać. Vlaba tez nie udało mi się uruchomić mimo, że w a2k działał bez problemowo.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: Co warte te sloty Zorro?

@PrzemasIII, post #5

Deneb?
[#8] Re: Co warte te sloty Zorro?

@_arti, post #7

tylko w trybie Zorro III DMA ?

DENEB was designed with all popular Zorro bus systems available on the market.
Current firmware does support the following bus systems:

Zorro II: Amiga 2000, Amiga 1200 with bus boards, Amiga 500 with busboards
Fast Zorro II: Amiga 1200 with Winner / ZIV bus boards
Zorro III: Amiga 3000, Amiga 4000

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2013 12:51:01 przez PrzemasIII
[#9] Re: Co warte te sloty Zorro?

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Dzięki, kurcze nie zdążyłem odświeżyć strony a tu już odpowiedzi.

Pamiętasz w którym numerze, ściągnę i tak wszystkie dostępne. BTW: można kupić archiwalne numery papierowe czy tylko pdf?
[#10] Re: Co warte te sloty Zorro?

@BaXik, post #1

Generalnie to Z2 do A1200 kupowało się do podłączenia kart graficznych.
Sloty PCI to praktycznie dekoracja, gniazdo na pamięci ? kiedyś to też była dekoracja ktoś kto kupował Zorro miał już kartę turbo, dzisiaj u kogoś bez turbo może i warto włożyć tam 4 lub 8 MB Fastu. Jest trochę kart nieużytecznych które możesz tam włożyć jak karty z szybszymi portami szeregowymi i równoległymi oraz karty z pamięcią i kontrolerami IDE i SCSI projektowane dla A2000.
Do użytecznych zaliczył bym karty GFX i karty sieciowe przy czym ta ostatnia w wersji na Zorro jest za droga aby był sens taką kupować. Do tego dochodzą jeszcze karty dźwiękowe, USB i video, dla mnie nie są nieużyteczne ale ktoś może mieć inne zdanie.

Pozdrawiam
[#11] Re: Co warte te sloty Zorro?

@RadoslawF, post #10

Ta płyta http://allegro.pl/amiga1200-micronik-sloty-zorro-ii-z-2-6860-rev5-44-i3037616537.html ma to czego nie ma u mnie, myślałem że do tych białych slotów można bez problemu włożyć zgodne z nimi stare karty graficzne z PC. Są dużo tańsze niż dedykowane pod sloty ZII.
[#12] Re: Co warte te sloty Zorro?

@BaXik, post #9

W bieżącym numerze jest m.in. recka Zorro II Micronika, natomiast ogólny opis "Zorro vs PCI" masz tutaj.

W sprzedaży jest tylko numer aktualny, nakład pozostałych został wyprzedany.
[#13] Re: Co warte te sloty Zorro?

@BaXik, post #9

Zorro to natywna szyna sprzętowa przeznaczona do rozbudowy systemu o wszystko. Do wyboru są pozycje komercyjne z rynku, oraz własne konstrukcje: karty graficzne, karty sieciowe, karty muzyczne, kontrolery PAR/SER, kontrolery pamięci masowych, rozszerzenia pamięci, oraz rozwiązania celowe dla konkretnych segmentów rynku (choćby rejestracja i obróbka obrazu telewizyjnego czy specjalizowane IO). Problemem będzie zdobyć karty ... ale próbuj - warto :D
PCI i ISA to proteza służąca do wsadzenia do tej samej obudowy drugiego komputera - peceta w wersji przemysłowej (we formacie karty PCI lub ISA). Poza specyficznymi rozwiązaniami nie ma pomiędzy tymi dwoma kompami żadnej sprzętowej zależności (poza zasilaniem). Po prostu miałbyś dwa kompy w jednym. Jak chcesz zamontować karty PCI to musisz zaopatrzyć się w inną płytę - Mediator, albo jeżeli dodatkowo posiadasz kartę turbo BlizzardPPC możesz wtedy podłączyć płytę G-Rex.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2013 13:16:46 przez _luk
[#14] Re: Co warte te sloty Zorro?

@BaXik, post #11

Ta do której podałeś linka to tzw. full wypas, ma nawet zamontowane złącze do doprowadzenia sygnału video do slotu video (dla ScanDoublera), producent obniżając koszty oferował tańsze sloty bez złącza video, bez podstawek na pamięci i bez slotów PCI. Z tych ostatnich to chyba nikt nigdy nie skorzystał.

Pozdrawiam
[#15] Re: Co warte te sloty Zorro?

@RadoslawF, post #14

A ja czytałem o wykorzystaniu tych slotów PCI jako "zasilatora" dla kilku portów USB (w celu ładowania podpiętych doń urządzeń) :)
[#16] Re: Co warte te sloty Zorro?

@recedent, post #15

Ciekawe.
Brawa dla użytkownika ze jeszcze mu się chce siedzieć kilka godzin przy Amidze.

Pozdrawiam
[#17] Re: Co warte te sloty Zorro?

@recedent, post #15

To zależy od rewizji płyty - na niektórych połączenie jest "ślepe" tzn nie ma żadnego połączenia między slotem PCI a światem zewnętrznym. Na tej którą aktualnie posiadam jest, ale poprzednio miałem takie na których nie było.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2013 13:24:24 przez _luk
[#18] Re: Co warte te sloty Zorro?

@RadoslawF, post #16

No wiesz, są jeszcze inne wynalazki zasilane za pomocą USB - wiatraczki, lampki, odkurzacze, niszczarki do dokumentów, ba - nawet lodówki :)
[#19] Re: Co warte te sloty Zorro?

@recedent, post #18

Lodówek nie widziałem ale podgrzewcze do napoi, lampki, wiatraczki tak.

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: Co warte te sloty Zorro?

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Wpisz "lodówka usb" na allegro :)
[#21] Re: Co warte te sloty Zorro?

@RadoslawF, post #10

Jeśli sloty Zorro nie są tak "wypasione" przez producenta, to czy mając trochę wprawy lutownicą można do takich slotów Zorro samemu wlutować podstawki pod simy (np. ze starego PC-ta), czy trzeba jeszcze dodatkowo jakieś układy lub scalaki wlutowywać ??
[#22] Re: Co warte te sloty Zorro?

@tomii81, post #21

Witam,
właśnie wszedłem w posiadanie slotów Zorro II, są bez podstawek na pamięć.
Przylutuję sloty i mam nadzieję że pamięć będzie działała :)
[#23] Re: Co warte te sloty Zorro?

@iZi, post #22

Nie będzie. Musisz wsadzić jeszcze logikę. Jeżeli nie ma gniazd to jest to wersja tańsza, pozbawiona również części układów scalonych. Ta pamięć to najzwyklejsze rozszerzenie pamięci na szynę zorro II ze wszystkimi jego zaletami i ograniczeniami tyle, że nie we formie karty (zostaje wolny slot) a dodatku do płyty.
[#24] Re: Co warte te sloty Zorro?

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Mam w swojej A1200 sloty Z2 z podstawkami na kości pamięci (zamontowane 8mb) oraz slot video aktywowany adapterem. Do tego podłączony jest scandoubler Comp Serv/Arxon - w tym zestawie wszystko chodzi OK. Jak zamontowałem rozszerzenie pamięci Elboxu 1208 z 8mb to nie ruszyło i był ciemny ekran. Jak zakupie i zamontuję kartę turbo to też nie karta nie odpali w takiej konfiguracji? Te sloty tak mają? czy może moje są jakieś felerne/nie skonfigurowane - na slotach są jakieś 4 zworki? (Rozszerzenie bez slotów Zorro działa normalnie).

Spytam jeszcze o SCSI na Zorro i na PCMCIA. Na aukcjach ostatnio widziałem jakiś kontroler Trumpcard na Zorro - da rade odpalić to w moim sprzęcie? Przyspieszyłoby to odczyt z dysków i czy w ogóle ma to sens? Gdzieś też widziałem SCSI na PCMCIA - czy HDD/CD da rade tak podłączyć i uruchamiać oraz jak jest z transferami?

Nadmienię, że Amiga ma ROM 3.1, podłączony jest też dysk i DVD przez 4EIDE.
[#25] Re: Co warte te sloty Zorro?

@tomii81, post #24

Stawiam na konflikt adresów - Zorro i rozszerzenie chcą wepchać pamięć w jeden obszar. Pamiętaj że Amiga 1200 adresuje do jakichś 11 megabajtów pamięci RAM - procesor ma przestrzeń adresową 16 MB, a to nie tylko na pamięć RAM przypada.
Przy karcie turbo nie powinno być problemu, niemniej wtedy nie ma sensu używać pamięci na slotach - będzie wolniejsza (jeśli zadziała).
[#26] Re: Co warte te sloty Zorro?

@tomii81, post #24

Mam w swojej A1200 sloty Z2 z podstawkami na kości pamięci (zamontowane 8mb)

Wyjmij kostki RAM ze slotów Zorro i wszystko będzie działać :) . Mam sloty z SIMM i jest dokładnie tak jak opisujesz, Amiga się nie uruchamia jak są tam kostki SIMM :)
[#27] Re: Co warte te sloty Zorro?

@tomii81, post #24

Możesz mieć 8MB Fastu w obszarze adresowym gdzie upychasz 8MB na rozszerzeniu Elboxu i kolejne 8MB na slotach Zorro, to nie ma prawa działać. Karty turbo będą działać z Fastem na Zorro ale tylko te przyzwoite, te tanie adresujące tylko 8MB Fastu w obszarze Zorro nie zadziałają tak samo jak karta z Fastem. Kiepskie turbo do A1200 rozpoznasz po opisie że obsługują tylko 8MB Fastu.

Kontrolery SCSI na Z2 projektowane dla A2000 będą działać, ale raczej nie uzyskasz szybszego transferu niż ten na wbudowanym w płytę IDE.

SCSI na PCMCIA które pamiętam umożliwiały tylko podpięcie napędów optycznych ale mogę się mylić. Mam natomiast pewność że będzie to też wolniejsze od kontrolera IDE z płyty głównej.

Pozdrawiam
[#28] Re: Co warte te sloty Zorro?

@RadoslawF, post #27

No tak, rzeczywiście z tym adresowaniem to nie ma prawa działać. Z tego co pamiętam, to jak wyjmowałem fast ze slotów mając założone rozszerzenie pamięci to też nie chciało się tak uruchomić - czy w takim razie po wyjęciu pamięci z Z2 trzeba poprzestawiać te zworki na slotach, by działały z rozszerzeniem pamięci / kartą turbo z niższej półki ?

Co do SCSI, to by przyspieszyć transfer trzeba mieć kontroler zintegrowany/dołączony do karty turbo, albo wymienić sloty na Z3?

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2014 12:28:24 przez tomii81
[#29] Re: Co warte te sloty Zorro?

@tomii81, post #28

Ale po wymianie slotów na Zorro III (czy takie gdzieś jeszcze są do dostania ?), to aby w A 1200 to Zorro III działało, to jeszcze trzeba mieć kartę procesorową z A 3000/4000 włożoną w te sloty Zorro, bo inaczej nici.

A co do SCSI w A1200 - to fakt, najlepiej mieć Blizzarda i kontroler SCSI do niego - wtedy jest to dużo szybsze od IDE na płycie. Na dodatek nie obciąża procesora. A jeszcze lepszy będzie kontroler do Blizzard PPC. Tak to wygląda.
[#30] Re: Co warte te sloty Zorro?

@tomii81, post #28

Nigdy nie bawiłem się fastem na zorro ale jeśli tam nie ma autokonfiguracji to przy założonych zworkach Amiga uważa ze ta pamięć fizycznie jest więc dalej zachodzi konflikt adresów.
Najszybsze są kontrolery wpinane dokart turbo czy procesorowych, w przypadku A1200 jak ktoś już napisał warte uwagi są tylko kontrolery do kart firmy Phase5.

Z3 dla A1200 do pracy w trybie Z3 wymagają karty procesorowej z A4000 ze slotami na pamięci co na tyle zwiększa koszty że całość jest niespecjalnie opłacalna. A i tak nie spodziewam się uzyskania większej prędkości w kontrolerze na Z3 niż przy kontrolerze wpiętym w kartę turbo lub procesorową.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem