kategoria: A1200
[#1] Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?
Witam.

Z racji tego, że moja płyta A1200 trafiła lata temu do towera, oryginalna obudowa zachowała się śnieżnobiała bo leżała przez wszystkie lata w worku i kartonie. Przy okazji ostatniego ponownego "nawiedzenia starociami" ubzdurałem sobie, że kupie płytę A1200 i podmienię z tą moją oryginalną w towerze, a ta ori. trafi do obudowy.
Płytę już mam ale zastanawia mnie "mostek" od spodu na elektronice pomiędzy pinami FDD. Mostek jest z drutu miedzianego nawojowego jak w TRAFO na pinach pomiędzy CHYBA gniazdem zew. FDD a jakimś pinem na płycie. Sprzedawca twierdzi że to oryginał i nic nie było robione, podobno płyta pracowała w stacji do obróbki video. Nie patrzyłem jeszcze na płytę w obudowie tower /trzeba całe rozebrać bo mam sloty ZII/ a nie daje mi to spokoju.

pozdro.
[#2] Re: Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?

@BaXik, post #1

Jeśli to była "nowa" (tzn. Escomowska) A1200 to ZTCW "ten typ tak ma" (bierze sobie jeden z sygnałów ze złącza zewnętrznej DF1: ). Wygląda to tak?

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2013 13:27:26 przez recedent
[#3] Re: Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?

@BaXik, post #1

Prawdopodobnie masz płytę ESCOM'u a ten drucik to FIX umożliwiający podpięcie Amigowej stacji.
[#4] Re: Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?

@recedent, post #2

Dokładnie ta płyta http://allegro.pl/plyta-glowna-amiga-1200hd-40-2b-rom-3-0-i3039796826.html i mostek jest jak na zdjęciu. Co to oznacza dla mnie w praktyce oprócz tego, że mam "nieoryginalną" płytę ;) /dlatego trafi do towera bo i tak się chyba nie dogada z ekranem w obudowie A1200 bo chyba ma przesunięte złącze HDD względem oryginału/
[#5] Re: Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?

@BaXik, post #4

Nie no, jak najbardziej "oryginalna", tylko nie od Commodore, tylko od Escomu. Płyta chyba w rewizji 1D4. Złącze dysku twardego wszystkie A1200 mają (poprawcie jeśli się mylę) w dokładnie tym samym miejscu. Fix umożliwiał producentowi zamontowanie "nieamigowych" (Chinon nie produkował już tych stacji) FDD przezworkowanych z HD na DD. Niektóre gry "niedosowe" mogą się z tym fixem nie lubić, no i zdaje się że jeśli spróbujesz podłączyć do kontrolera na płycie standardową stację od Amigi to trzeba będzie pozbyć się fixa. Ale zanim zaczniesz ciąć poradź się jeszcze kogoś :D
[#6] Re: Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?

@recedent, post #5

No właśnie chce podłączyć przerobioną dla Amigi stację od PC, ktoś podpowie co z tym "mostkiem"?
[#7] Re: Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?

@recedent, post #5

Ten fix jest już zmieniony tak, by działać z amigowymi stacjami, tak więc nic nie będzie musiał zmieniać.
[#8] Re: Płyta A1200 - druciany "mostek" od spodu?

@recedent, post #5

Stacje nie są przezworkowywane z HD na DD (bo w Amidze to się zupełnie inaczej odbywa, zwykła stacja HD od PC podpięta do Ami zawsze działa jako DD), tylko zmieniany jest numer napędu z 1 na 0.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem