kategoria: A1200
[#1] Śrubki mocujące gniazda?
Witam.

Potrzebuje pozyskać owe śrubki którymi przykręcone są gniazdka z tyłu obudowy. Jak to się fachowo nazywa albo gdzie tego szukać? Sprawdzałem w płytach głównych i grafikach ale wszystkie jakie miałem możliwość rozkręcić /i te bardzo stare i w miarę nowe/ mają inny rodzaj gwintu niż te w amidze.

Pozdro.
[#2] Re: Śrubki mocujące gniazda?

@BaXik, post #1

Wkręty UNC4-40
[#3] Re: Śrubki mocujące gniazda?

@OSH, post #2

Fajnie gdyby to było to ale wyglądają ze zdjęcia na dużo grubszy gwint.
[#4] Re: Śrubki mocujące gniazda?

@BaXik, post #3

To wpisz w Google "wkręty do złącz D-SUB"...
[#5] Re: Śrubki mocujące gniazda?

@BaXik, post #3

zdobądź sobie kilka starych płyt głównych uszkodzonych ATX od PC z portami COM, LPT, VGA i podobnymi i je przełóż. To jest chyba najlepszy i najpewniejszy pomysł. Te wkręty w płytach od PC są takie same co w Amidze.
[#6] Re: Śrubki mocujące gniazda?

@gilban, post #5

Właśnie, że nie są. Te z płyt PC mają inną grubość gwintu, a przynajmniej te parę sztuk które znalazłem w złomie u siebie w firmie. Gdyby to było takie proste to miałbym tych śrubek przynajmniej kilkadziesiąt jak nie +100. Nawet w tych co u siebie znalazłem były przynajmniej dwa rodzaje gwintów różnych od tego z Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2013 15:12:49 przez BaXik
[#7] Re: Śrubki mocujące gniazda?

@BaXik, post #6

Są dwa rodzaje takich śrubek z tego co wiem: 1. do gniazd montowanych na śledziu i przykręcanych z tyłu nakrętką. Z gniazda z tyłu wychodzi kabel. Inne gwinty mają te, które natomiast są przylutowane do płyty głównej. Jak mi w ręce wpadnie jakaś płyta główna to odkręcę i sprawdzę w swojej A1200.
[#8] Re: Śrubki mocujące gniazda?

@BaXik, post #1

Takie kołki dystansowe możesz kupić w większości elektroników. Sam stosuję przelotowe i takie same jak w Amigach do swoich konstrukcji home made :) .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem