[#1]
Rozszerzenie pamięci do A500 - brakujący kondensator
Po zakupie mojej A500 wykonałem standardowe oględziny sprzętu - okazało się, że rozszerzenie pamięci pozostawiało wiele do życzenia:
- ślady po korozji baterii - niewielkie - soldermaska trochę podżarta, ścieżki właściwie nietknięte. Wyjąłem wszystkie kości RAMu, zeskrobałem z nich przekorodowaną warstewkę, wsadziłem do gniazd, wszystko działa
- brak baterii - wlutowałem podstawkę pod baterię li-ion 3V + diodę tak jak to ludzie na różnych forach amigowych też wyczyniali
Wszystko ładnie i pięknie, ale zauważyłem w jednym miejscu przytopioną soldermaskę przy polach lutowniczych i to dość daleko od baterii. Prawdopodobnie jeden kondensator został usunięty, nie wiem po co. Rozejrzałem się po internecie, znalazłem gdzieś
skrina mojego rozszerzenia, kondensatora elektrolitycznego rzeczywiście mi brakuje, nie mam pojęcia jakiego.
Próbowałem odczytać wartość kondensatora ze schematów A501, które krążą po sieci - niby 470uF, ale ręki nie dam sobie uciąć ze względu na zupełnie inną budowę samej płytki.
Nazwa mojego rozszerzenia pamięci to Micronik A500 MegaRAM.
PS. ma ktoś pomysł do czego dokładnie są konkretne zworki? Z mojego śledzenia ścieżek wynika, że jedna włącza RAM, a reszta? Przełącznik RTC?