kategoria: A500
[#1] Rozszerzenie pamięci do A500 - brakujący kondensator
Po zakupie mojej A500 wykonałem standardowe oględziny sprzętu - okazało się, że rozszerzenie pamięci pozostawiało wiele do życzenia:

- ślady po korozji baterii - niewielkie - soldermaska trochę podżarta, ścieżki właściwie nietknięte. Wyjąłem wszystkie kości RAMu, zeskrobałem z nich przekorodowaną warstewkę, wsadziłem do gniazd, wszystko działa
- brak baterii - wlutowałem podstawkę pod baterię li-ion 3V + diodę tak jak to ludzie na różnych forach amigowych też wyczyniali

Wszystko ładnie i pięknie, ale zauważyłem w jednym miejscu przytopioną soldermaskę przy polach lutowniczych i to dość daleko od baterii. Prawdopodobnie jeden kondensator został usunięty, nie wiem po co. Rozejrzałem się po internecie, znalazłem gdzieś skrina mojego rozszerzenia, kondensatora elektrolitycznego rzeczywiście mi brakuje, nie mam pojęcia jakiego.

Próbowałem odczytać wartość kondensatora ze schematów A501, które krążą po sieci - niby 470uF, ale ręki nie dam sobie uciąć ze względu na zupełnie inną budowę samej płytki.

Nazwa mojego rozszerzenia pamięci to Micronik A500 MegaRAM.

PS. ma ktoś pomysł do czego dokładnie są konkretne zworki? Z mojego śledzenia ścieżek wynika, że jedna włącza RAM, a reszta? Przełącznik RTC?
[wyróżniony] [#2] Re: Rozszerzenie pamięci do A500 - brakujący kondensator

@teh_KaiN, post #1

O ile dobrze pamięta to 100uF/16V.

Jak potrzeba podeślę schemat.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2013 19:27:33 przez LeszczAmiga
[#3] Re: Rozszerzenie pamięci do A500 - brakujący kondensator

@LeszczAmiga, post #2

Dzięki za odpowiedź, też taki rozważałem.

Z innej beczki, ciekawy jestem, co by było, gdybym zamontował o większej pojemności niż trzeba?
[#4] Re: Rozszerzenie pamięci do A500 - brakujący kondensator

@teh_KaiN, post #3

Nic. Tu nie ma aż takiego znaczenia ten kondensator bo i bez niego by działało (choć to nie zgodne ze sztuką i dobrymi nawykami). Ważne aby się zmieścił pod klapką ;)
[#5] Re: Rozszerzenie pamięci do A500 - brakujący kondensator

@11111olo, post #4

Tak czy inaczej, właśnie takiego dziada wlutowałem i już mam w pełni sprawny RTC zasilany baterią 3V. Hyhy...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem