kategoria: Sprzęt
[#1] Naprawa Blizzarda 1260.
Sprawa wygląda tak. Kilka miesięcy temu załatwiłem przez Jareckiego kartę Blizzarda 1260/50 dla kumpla. Z kartą były jakieś problemy zanim ją dostałem od Jareckiego. Podobno padły Machy, ktoś ją naprawiał.

Była potem testowana z niezbyt dużą częstotliwością przez kilka tygodni. Tydzień temu, po kilku godzinach intensywnej gry, po miękkim resecie nie chciała już się podnieść. Kumpel przywiózł mi Amigę z kartą. Sprawdziłem kartę w swojej Amidze, sprawdzałem z inną pamięcią i z podpiętym innym dyskiem systemowym (na którym wcześniej ładnie chodziła) i nic. Ekran czarny, nic się nie dzieje.

Nie wiem kto naprawiał ją wcześniej i czy był to ktoś od nas z PPA. Pisałem do Stacha czy by nie naprawił i przy okazji nie wlutował podstawek pod lepszą wersję procesora, ale nie wiem czy mnie nie lubi czy faktycznie jak napisał nie ma czasu, więc powiedział, żebym zapytał kogoś innego na forum.

Pytam zatem. Czy jest tu osoba, która naprawiała wcześniej tę kartę i wie co faktycznie tam się zepsuło wcześniej, aby po nowej naprawie uniknąć powtórki. Oraz czy jest ktoś kto faktycznie zna się nie gorzej niż Stachu i kto podjąłby się naprawy i ewentualnego podrasowania karty.

Nie robię tego dla siebie więc proszę brać to pod uwagę, że działam w czyimś interesie. Po tym jak odmówił Stachu nie widzę zbyt dużej alternatywy, a karta kosztowała Ponad 2k z pamięciami. Kumpel ma jak ja dosyć poważne kłopoty ze zdrowiem, przez co nie możemy się nawet porządnie narąbać dla odstresowania jak kiedyś. Amiga jest dla niego jedną z niewielu rozrywek i fajnych wspomnień z okresu naszej dawnej przyjaźni więc chciałbym żeby ktoś kto faktycznie zna się na sprawie pomógł mu z tym problemem, oczywiście nie za darmo.

Karta jest u mnie w Pruszkowie. Mogę ją podrzucić jeżeli ktoś mieszka w okolicy, albo wysłać pocztą.
[#2] Re: Naprawa Blizzarda 1260.

@Duracel, post #1

Sprawdź pocztę :) (ja baaaaardzo wstępnie rozmawiałem i jest możliwość naprawy)
[#3] Re: Naprawa Blizzarda 1260.

@PrzemasIII, post #2

Ok. Póki co mam namiar od Ciebie i jeszcze Superbonio się odezwał do mnie.
[#4] Re: Naprawa Blizzarda 1260.

@Duracel, post #3

Skoro piszesz że karta była od Jareckiego to zapewne ten Blizzard jest po mojej naprawie.
Kartę robiłem co najmniej pół roku temu, a z właścicielem karty uzgodniłem tylko 3 miesiące gwarancji.
Mogę spróbować zajrzeć do karty i spróbować wymienić te elementy które włożyłem na następne, jeśli ruszy to ruszy, jeśli nie to nie.
Mam dostęp tylko używanych części, więc być może czas któregoś włożonych układów już też się skończył.
Trudno mi jest powiedzieć na ile dobrze się znam, w stosunku np do Stacha.
Nie daję rady od kilku miesięcy uruchomić CS PPC ani CS MKI, ale za to po dłuższych próbach, doczytywaniu schematów pojedynczych elementów i wzorowaniu się na działaniu podobnych sprawnych, uruchomiłem już kilka kart do A1200/CD32/CDTV
[#5] Re: Naprawa Blizzarda 1260.

@Blizzard, post #4

Fajnie, że się odezwałeś. Oczywiście nie mamy z kumplem żadnych pretensji i tu nie chodzi o reklamacje.

Wiadomo, to sprzęt dosyć leciwy więc trudno wszystko przewidzieć. Przykre jest tylko to, że po naprawie nie za długo udało się z niej nacieszyć a z tego co słyszałem wcześniej Blizzardy (sam mam 1230/50) są dosyć trwałe.

Chodzi po prostu o to aby naprawić ją tak aby wziąć pod uwagę, czy przypadkiem nie padło to samo drugi raz, co by sugerowało, że jest jakaś konkretna, dodatkowa przyczyna, że się tak dzieje.

Paweł (kumpel) mówił, że faktycznie mocno się nagrzała (siedzi w klasycznym desktopie), ale to dla mnie nie jest argument bo moja 1230 też się bardzo grzeje, a mimo to nic się nie dzieje.

Napisz w takim razie jak się z Tobą skontaktować, bo nie wiem czy jesteś z Warszawy i okolic, czy gdzieś dalej trzeba by wysłać.
[#6] Re: Naprawa Blizzarda 1260.

@Duracel, post #5

wysłany PRV
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem