[#1] Zararek na port drukarkowy
Da się jakoś podłączyć jakiś popularny zegar, np. PCF8583 przez port drukarkowy (albo inny, poza tym wewnątrz amigi) aby WB go zobaczył i poprawnie ustawił godzinę i datę?
Pewnie potrzebny by był też jakiś sterownik.
[#2] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #1

PCF8583 wykorzystuje szynę I2C. Jeśli się nie mylę, to w żadnej Amidze poza CD32 nie ma tej szyny. Więc trzeba by było najpierw na jakimś PLD zrobić kontroler I2C.

Ale dlaczego po prostu nie podpiąć pod clockport czegoś kompatybilnego z MSM6242B? :P
[#3] Re: Zararek na port drukarkowy

@strim, post #2

A temu bo dziś port drukarkowy jest wolny (przynajmniej u mnie) i mozna by tam podłaczyć np. zegarek ;)
[#4] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #3

Pod port drukarkowy można podłączyć więcej fajniejszych urządzeń typu zip, drukarka, pecet.Lepszym pomysłem jest to co Ci radzi strim.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Zararek na port drukarkowy

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Za każdym razem jak zadaję pytanie otrzymuję odpowiedz typu co jest lepsze.

Wiem że można kupić gotowy moduł RTC za niecałe 100 zł i jak bym tak chciał zrobić to bym nie zakładał tego tematu. To samo tyczy się kombinacji z innymi RTC które nie są kompatybilne z orygianałem.

W pierwszym poście napisałem że rozważam wszystkie możliwości poza podłączeniem RTC w środku amigi.

Dać to się na pewno da, tylko czy ktoś już to zrobił.
[#6] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #5

Za każdym razem jak zadaję pytanie otrzymuję odpowiedz typu co jest lepsze.

Bo kombinujesz jak koń pod górę. Jak do tej pory problemu o które pytasz były już wielokrotnie opisywane na forum. Jest sporo wiedzy o tym w sieci. Ty wyskakujesz i pytasz ponownie o konstrukcje koła.

W pierwszym poście napisałem że rozważam wszystkie możliwości poza podłączeniem RTC w środku amigi.

Amiga 1200 ma specjalne złącze przystosowane właśnie do zegara. Jest ono w środku. Wiesz to tak jak byś napisał. Mam silnik do poloneza ale za chiny nie nchce go pakować do środka auta Pomożecie?

Dać to się na pewno da, tylko czy ktoś już to zrobił.

Był ktoś na ppa kto o tym pisał. Ale w ss miał komendę, która ładowała dane z zegara do systemu.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: Zararek na port drukarkowy

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Ktoś pisał i nie za bardzo mogę to znaleźć.
Wiem że A1200 ma port zegarkowy i wcale przez to nie chcę nic udowodnić czy robić sobie i Wam pod górkę, zadając to pytanie.
[#8] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #7

Pod górkę robisz Sobie. My ci tylko delikatnie tylko chcemy o tym powiedziec.

Benedykt Dziubaltowski
[#9] Re: Zararek na port drukarkowy

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Podaj rozwiązanie które nie jest pod górkę.
Tylko rozwiązanie a nie sugestię!
[#10] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #5

Wiem że można kupić gotowy moduł RTC za niecałe 100 zł

Można kupić rozszerzenie 0.5MB do A500 za grosze z układem 6242.

A I2C do Amigi ? Proszę: http://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/autorzy/narg/amiga/i2c I to właśnie na port drukarkowy :)
[#11] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #9

widzialem takie rozwiazanie (zegar na porcie rownoleglym) na aminecie, jak znajde link to podesle. A jak masz mozliwos to proponuje tam zajrzec (katalog docs/hard czy cos... ;) )

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2013 19:15:17 przez temp
[#12] Re: Zararek na port drukarkowy

@temp, post #11

Pewnie że można ale z groszy robi się 20 - 30 zł a to już trochę jest. Do tego nie ma pewności czy ten scalak działa.

Popatrzę na aminecie.

To rozwiązanie i2c widziałem tylko co z tego jak to sam schemat...
[#13] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #12

link

To płowa sukcesu.
[#14] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #12

Jeśli w schemacie podesłanym przez Zyga64 widzisz scalak to może lepiej daruj sobie budowę takiej zabawki.... Żeby nie było, ten sam schemat jest w projekcie na aminecie.
[#15] Re: Zararek na port drukarkowy

@*y, post #14

Jeśli schemat i linie I2C wykorzystują te same piny portu drukarkowego to nie ma tu żadnego problemu.
[#16] Re: Zararek na port drukarkowy

@11111olo, post #15

Układ RTC72421 podłączysz bezpośrednio pod port zegara. Trzeba dorobić tylko bateryjkę. Masz na Allegro za 8zł. Obsługiwany przez Amigę bez zbędnego oprogramowania, wystarczy systemowy setclock albo time.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2013 21:06:45 przez rafgc
[#17] Re: Zararek na port drukarkowy

@rafgc, post #16

Raf, a to przy okazji dopytam, czy rozwiązanie o którym piszesz zadziała też np. w clockport expanderze pod 68000 w A500?

Może to głupie pytanie, jeśli tak to sypię popiół na czerep, niemniej jednak nie znam się na clockportach i z tego co czasem widzę i czytam to nie każdy clockport clockportowi równy. ;)
[#18] Re: Zararek na port drukarkowy

@Nathanel, post #17

Jeśli jest tam sygnał RTC_CS, to powinno zadziałać, zresztą piny clockportu dla zegara są w trapdorze.
[#19] Re: Zararek na port drukarkowy

@rafgc, post #18

No racja. Dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem