[#1] konwersja do VideoCD
Chciałbym przekonwertować filmy(Divx i MPEG) do formatu VCD, za pomocą programu ffmpeg, czy mógłby mi ktoś napisać jak przeprowadzić taką konwersję i jakie parametry podać, aby uzyskać jak najlepszą jakość. Jak nagrać taki film?
[#2] Re: konwersja do VideoCD

@tom256, post #1

ffmpeg ma dokladnie opisane funkcje. Parametry musisz podac typowe dla filmow vcd, a wiec rozmiar chyba 352x288 (czy jakos tak, pozostalych nie pamietam - vcd robie na pc, bo tam mam mozliwosc podlozenia napisow do filmu). Wszystkie parametry masz wymienione w helpie do ffmpega. Jednak oprocz konwersji na mpega (a nie na vcd) potrzeba jeszcze programu VCDGear. Powinno byc to napisane w dokumentacji do MakeCD i na stronie programu http://makecd.core.de. Dzieki temu programowi otrzymasz pliki .bin i .cue, ktore nagrasz w MakeCD, a ktore sa iso plyty vcd. Oczywiscie do nagrania potrzebny bedzie MakeCD w odpowiedniej wersji (chodzi o import iso, a dokladniej .cue).
[#3] Re: konwersja do VideoCD

@szulu, post #2

Jeszczzze jedno pytanie: Co z napisami, czy je również da się jakoś "wgrać" do filmu?
[#4] Re: konwersja do VideoCD

@tom256, post #3

Nie widzialem softu do tego na Ami. Biorac pod uwage jak z napisami radza sobie amigowe playery to watpie czy da sie to jednak wykonac. Chyba ze recznie, rozbijajac caly film na klatki i recznie podkladajac napisy a potem znowu zlepiac calosc w mpega. Chyba, ze sie myle i mozna to zrobic latwiej (np. jak na pc przy pomocy VirtualDuba i TheMpegEnc). Chetnie bym sie tego tez dowiedzial.
[#5] Re: konwersja do VideoCD

@tom256, post #3

Podobno FroggerNG wyswietla napisy, jednak nigdy nie testowalem tego programu z napisami i nie wiem na jakiej zasadzie dzialaja. Drugim programem jest AMP + MPGText, jednak tekst wyswietlany jest na okienku WB i takze w takiej postaci nalezy ogladac film.
[#6] Re: konwersja do VideoCD

@Andrzej Drozd, post #5

Z napisami w playerach nie ma problemu - sa (inna sprawa to jakosc ich podkladania). Chodzi o mozliwosc podlozenia napisow bezposrednio do vcd, czyli ich "wbudowanie" w obraz. Z tym juz tak latwo na Ami nie pojdzie...
[#7] Re: konwersja do VideoCD

@tom256, post #1

Słyszałem o jeszcze dwóch odmianach VideoCD: bodajże EnhancedVCD i SuperVCD, czy one chodzą płynnie na PPC603e/200 + GFX? Czy ffmpeg umożliwia konwersję na te formaty?
[#8] Re: konwersja do VideoCD

@tom256, post #7

Plynnie nie poniewaz SVCD jest w rozdzielczosci 640x480. z tym drugim formatem sie nie spotkalem. Ffmpeg powinien to ruszyc. Na Amigach z G3/G4 bedzie smigac.
[#9] Prosba

@Andrzej Drozd, post #5

Czy moglbym prosic o podeslanie mi programiku mpegtxt na stasinel@op.pl
Marcin
[#10] Re: konwersja do VideoCD

@Andrzej Drozd, post #5

Drogi Andrzeju czyzby Ci poszedl MPGText? Jesli tak to sie ciesze. Acha i co bylo przyczyna,, niechodzenia"?

[#11] Re: konwersja do VideoCD

@tom256, post #1

Zapraszam na liste Amiga-PL, tam ostatmio wszystko opisalem.
[#12] Re: konwersja do VideoCD

@tom256, post #7

Do robienia VideoCD najlepszy jest mpeg2enc + mplex. Zapewnia to 100% format mpega dla VCD.
[#13] Re: konwersja do VideoCD

@Arbuz, post #10

Aha, wspominales o formacie tych tekstow. I to byl wlasnie problem. Twoj dziala dobrze. Bede musial je przerobic.
[#14] Re: konwersja do VideoCD

@Krzysztof, post #11

Dziëki za rady - mam nadzieje űe niedîugo uda mi sië nagraę pierwszego VCD
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem