[#1] Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(
No to jestem w czarnej <CENZ>...
Mam w swojej A1200 dysk 20 GB. Pewnego pięknego dnia po włączeniu wyświetlił mi się interesujący komunikat, że "Volume System has checksum error". Od tego momentu trwa mój koszmar. Powiem szczerze, nie mam pojęcia co się stało, bo jedyne co robiłem, to podpinałem dysk.
Ponieważ dysk ma 20 GB wiedziałem, że nie ma sensu używać na nim DiskSalva czy innych tego typu programów, bo nie są one przeznaczone do obsługi tak dużych dysków. Postanowiłem najpierw zobaczyć, jak ten dysk w ogóle wygląda pod systemem. Nie wdając się w szczegóły, zainstalowałem sobie na innym dysku system 3.9. Zainstalowałem 3 BoingBagi, ale po instalacji aktualizacji ROM z BB 2 system resetuje się w kółko. Ponieważ używam RemApollo (nie mam fizycznego KS 3.1) po resecie ekran jest ustawiony na żółto, po czym RemApollo ponownie ładuje KS 3.1, potem do akcji wchodzi Setpatch z 3.9, żółty ekran następuje reset, potem znowu RemApollo zaczyna ładować i tak w kółko. Lekarstwem jest wyłączenie aktualizacji ROM-u opcją "NOROMUPDATE", ale chyba nie o to chodzi...postanowiłem więc wykorzystać możliwość ładowania przez RemApollo modułów wyprutych z pliku Amiga OS ROM Update. Załadowałem sobie scsi.device i Filesystem. Po czym podpiąłem drugi dysk do Amigi. Ze zdrowego dysku wystartowałem 3.9, odpaliłem HDToolboksa...
Owszem, wykrył mi oba dyski. Owszem, jeden jest widziany jako 325 MB (ten zdrowy), a drugi, czyli ten chory, jako 19,1 GB. Fajnie, ale po wejściu w ustawienia partycji zobaczyłem, że są tylko dwie, a co gorsza, łącznie mają pojemność 405 MB! Po usunięciu partycji dysk jest widziany jako 405 MB i nie da się tego zmienić. Ale najbardziej wkurzające jest coś innego. Stary HDToolbox w momencie wykrycia dysków informował o tym i pozwalał na ich dodanie, bez naruszania struktury partycji dodawanego dysku (wystarczyło kliknąć SAVE). Nowy tego nie ma! Można mu wybrać albo Install Disk (co wiąże się ze zniszczeniem wszystkich danych na dysku - tak przynajmniej ostrzega requester), albo Partition Drive (i tui właśnie widać, że dysk ma rzekomo pojemność zaledwie 405 MB).
Ja jestem już bliski rozpaczy, bo dysk co prawda nie jest istotny, ale dane na nim już tak. Nie wiem, czy istnieją jakieś programy, które nagrane na odpowiednio spreparowaną dyskietkę umożliwiłyby odzyskanie tych danych? Nie ma innej opcji, bo dysk jest widziany przez komputer tylko wtedy, gdy jest podpięty samodzielnie. Wtedy jest widziana partycja systemowa (co prawda ma pojemność raptem 72 MB, ale jest podpisana jako "System", a druga partycja to "Dh1:#$$%%#") Wszelkie próby podpięcia dwóch dysków powodują jego niewidoczność.
Dysk to Western Digital. Nie mam pojęcia, jaki model, bo nalepka na dysku jest prawie całkowicie wytarta.

Czy ewentualnie ktoś może służyć jakąś pomocą? Ja naprawdę nie chcę stracić owoców zbierania przez ostatnich 15 lat. Mam co prawda zapisane i to dokładnie, pozycje poszczególnych cylindrów końcowych i początkowych partycji, ale nie mam jak ich wpisać, bo komputer tego nie przyjmie - dysk jest widziany jako 405 MB i koniec pieśni.:(
[#2] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #1

HDToolboksa...

Nigdy i przenigdy do potęgi setnej, nie używaj HDToolboxa do dużych dysków/partycji. Na Aminecie jest HDInstTools.

Dodane: System 3.0/3.1 widzi tylko 4 GB na HD. WB 3.9 widzi duże dyski. Musisz spaczować scsi device. Tak się składa że też używam RemApollo. Jak chcesz to po południu podam ci linijkę do s-s i podeślę odpowiedni plik. :)

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2013 07:13:16 przez Andrzej Drozd
[#3] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@Andrzej Drozd, post #2

Andrzeju, dzięki za ostrzeżenie, zainteresuję się tym HDInstTools. Wiem, że trzeba spatchować scsi.device i próbowałem to robić na piechotę, wyrypując moduły z Amiga OS ROM update. Hdtoolboksa używałem tylko do sprawdzania, jak dysk jest widziany, nic na szczęście nie próbowałem nim rzeźbić. Ale HDToolbox z 3.9 chyba powinien widzieć poprawnie duże dyski?
Jeżeli możesz, podeślij tę s-s, będę dźwięczny...
[#4] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #1

Moge podjac sie odzyskania danych z tego dysku.

Najwazniejsze, zeby Amiga widziala ten dysk poprawnie.
W systemie amigowym brak prostego programu do sprawdzenia wielkosci dysku, wiec sterownik eide.device (Loadeide) moze to zalatwic. W Cli pokaze dostepne dyski wraz z wielkoscia.

ps.
info na priv
[#5] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #3

link

C:SetPatch QUIET

DRAP
If WARN
RemAPollo MAC QUIET MODULES Devs:scsi.device_43.46_A600_A1200

HDtoolboxa z WB3.9 nie używałem na WB3.0 i nie wiem jak się zachowuje
.
[#6] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@Andrzej Drozd, post #5

Po wykonaniu tego co napisałeś i resecie pojawia się napis "Not a DOS disk in Device DH0" :( Aha, ja mam przy Setpatchu opcję NOROMUPDATE.
[#7] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #6

"Not a DOS disk in Device DH0"

Ważne jest to co napisał Norbert. Jeżeli HDinstTools widzi cały dysk, to teraz czas na odzyskiwanie danych.
[#8] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@Andrzej Drozd, post #7

Nie, nie widzi. Gdyby tak było, tobym już Wam głowy nie zawracał. HdInsttools widzi dysk jako "Conner Peripherials 420". Skąd mu się to wzięło, nie mam pojęcia, bo dysk to Western Digital WD205AA. Natomiast HDToolbox z 3.9 widzi dysk raz jako 19,1 GB, a raz jako 7,5 GB. Ale tylko pozornie, bo kiedy kliknąć mu na Partition Drive i tak jest 405 MB. Zainstalowanie scsi.device43.46, którego mi podesłałeś powoduje niedosowość partycji dysku zdrowego. Wszystkich 3.
Miałem tez ciekawą sytuację. Zainstalowałem nieoficjalnego BB4, pomieszałem w sekwencji startowej (między innymi Remapollo ustawiłem po LoadModule z BB4) i po resecie na scsi.device 40.12 HDToolbox zamiast prawidłowych nazw dysku wyświetlał jakieś dziwne, natomiast, uwaga, widział dysk jako 15,1 GB! Wtedy tak samo zachował się HDInsttools - też nazwy były dziwne (z apostrofami), ale dysk był widziany jako 15,1 GB. Niestety, zamiast zapisać sobie sekwencję startową, radośnie zmodyfikowałem ją do poprzedniego stanu. Efekt - dysk znów ma prawidłowe nazwy (pod HDToolboksem, bo HDInsttols wrócił do starego dobrego Conner Peripherials 420)i znów jest widziany jako 405 MB. Dzisiejsze zadanie polega na przywróceniu sytuacji, w której dysk był widziany jako 15,1 GB. Może to mnie coś posunie do przodu...o ile Amiga wytrzyma ciągłe włączanie i wyłączanie, bo to jedyny sposób, by całkowicie usunąć z pamięci łatki...

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2013 10:39:06 przez OSH
[#9] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #1

sprawdz tasme i polaczenia tasmy z plyta i dyskiem, jak masz jakies fastaty - wywal chwilowo.
takie objawy jak opisujesz miewalem jak zdychala tasma albo cos nie kontaktowalo. jak sie pojawial kontakt to dysk byl widziany poprawnie, bez kombinacji z odzyskiwaniem danych.
a zanim zaczniesz dlubac w dysku spróbuj sprawdzic z inna amiga. dane na dysku sa i tak sobie nie znikna, zanim zaczniecz cokolwiek zmieniac przez zapisywanie nowych danych itp to wyklucz ze problem jest po stronie hardware. jesli popsuta tasma powoduje problemy to w momemcie próby odzyskania danych masz spore szanse uszkodzic wszystko na amen.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2013 10:46:35 przez Valwit
[#10] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #1

Sprawdź czy masz nie pokrzywione piny w złączu dysku i sprawdź taśmę najlepiej podmień na inną, przy częstym podpinaniu/odpinaniu mogło dość do jej uszkodzenia. Bo objawy są dość dziwne, ja w jednej z amig mam dysk IBM-a na którym instalowałem OS 3.1 w 94 roku i działa do dzisiaj, ale po drodze dostał już jakieś trzy nowe taśmy bo zaczynał fiksować
[#11] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@Hellena, post #10

W ramach eksperymentu podłączyłem drugi dysk - WD 40 GB. I jest widziany w całości. Tak więc sprzęt jest sprawny. Fakt, piny w tym chorym dysku są troszkę wygięte, ale raczej nie na tyle, by miało to tak wpływać na jego działanie. Tak mi się wydaje. HDInsttools pokazuje kosmiczną liczbę cylindrów - 119283.
Mam inne pytanie: Zastanawiam się, czy jeśli użyję opcji "Install Drive" z HDtoolboksa 3.9, to już w tym momencie niszczę dane na dysku czy też dopiero, gdy zapiszę ustawienia? Zaczynam mieć wrażenie, że elektronika dysku zgłupiała i po prostu trzeba usunąć RDB i z palca wpisać właściwe wartości początku i końca każdej partycji (a na szczęście kiedyś tam zapisałem sobie dokładnie liczbę cylindrów). Co o tym myślicie?
[#12] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #11

UDAŁO SIĘ!!!
Miałem rację! Elektronika dysku zgłupiała i dlatego podawała nieprawidłowe dane. Być może nastąpiło wahnięcie napięcia, być może coś innego - nieważne. Postawiłem wszystko na jedną kartę i użyłem programiku fixhddsize z Aminetu. Ten programik pozwala na poprawne zapisanie parametrów dysku, by HDToolbox mógł go odczytać. Miałem serce w przełyku (jak śpiewał kiedyś Kazik), kiedy klikałem "Save", a potem resetowałem komputer, ale wreszcie nie pojawił się komunikat o błędzie sumy kontrolnej, a po załadowaniu Workbencha pojawiły się wszystkie partycje i ikony, które dawniej na nim były. Pełen sukces!!!
Ten dysk w ogóle jest jakiś dziwny, bo np. w gnieździe zasilania brak mu jednego pinu! Pojęcia nie mam, jakim cudem on w ogóle działa, ale idzie właśnie na emeryturę, bo drugi raz takich emocji nie chcę przeżywać.
Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy wypowiadali się w tym wątku i starali mi się pomóc, a szczególnie Andrzejowi Drozdowi oraz Norbiemu za bardzo pouczającą dyskusję o północy :)
[#13] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #12

Srodkowe 2 piny w molexie do masa, wiec problemu nie ma.
Podobnie mam przy zasilaczu do przejsciowki USB-IDE

Sprawdz czy pliki na tym dysku nie sa uszkodzone.
To ze je widac, nie znaczy ze nic sie nie popsulo.
Najlepiej przetestuj dowolne archiwum. (lha, zip)
[#14] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@Norbert, post #13

Pierwsze co jutro zrobię po postawieniu systemu na tej 40 to przegranie zawartości tej 20 :D
[#15] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #14

brawo! :)

pliki powinny byc ok, kaszana byla z partycjami i rdb.

na przyszlosc: zrob sobie backup rdb, nowy hdtoolbox oraz hdinsttools to umialy zrobic, to troche ulatwia odzysk starconych pratycji
jak masz popecetowy dysk to moze byc warto zapisac rdb blok czy dwa dalej. ami to nie przeszkadza, za to ewentualnie zdechly blok gdzie wczesniej byl mbr bedzie sobie lezal w spokoju
[#16] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@OSH, post #14

I zainwestuj w nową taśmę.
Fajnie, że się udało; mnie niestety pewnego podobnego razu nie.
[#17] Re: Dysk 20 GB widziany jako 405 MB :(

@11MASTEr, post #16

Uratowany przeze mnie dysk 20 GB nie jest tak do końca chyba uratowany. Co prawda wszystkie dane są, partycje są widoczne itd, ale próba uruchomienia komputera po podłączeniu go jako jedyny dysk powoduje interesujący komunikat "CDH0: is not a DOS Disk". To nie jest prawda, bo po podłączeniu jakiegokolwiek innego dysku partycje okazują się jak najbardziej dosowe.
Ja już chyba wiem, co się tak naprawdę stało: musiałem omyłkowo zapisać RDB dysku, który wcześniej podłączałem na tej 20. Dlatego HDInsttools uparcie widzi ten dysk jako Conner Peripherals 420M - to jest dokładnie ten typ dysku, który podłączałem przed awarią 20 GB. Co prawda partycje odzyskałem, ale sektor startowy jest uszkodzony. Wychodzi na to, że trzeba skasować RDB i wgrać na nowo. Chyba będę się musiał pobawić RDBRecovery albo RDBSalvem...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem