[#1] PFS
Mam pytanie do praktyków: jak wygląda sprawa z systemem PFS? Czy jeśli sformatowałem sobie partycje w FFS 45.16, to przy instalacji PFS będę musiał formatować je na nowo (czytaj: będę musiał wszystko instalować na nowo)? Owszem, czytałem FAQ do PFS 3, ale nie ma to jak wiedza praktyczna...
[#2] Re: PFS

@OSH, post #1

Każda zmiana filesystemu wymaga sformatowania partycji.
[#3] Re: PFS

@_arti, post #2

No to fajnie. Zainstalowałem sobie PFS3 na 4 partycjach dysku (pozostawiłem pod FFS-em tylko systemową). Po zainstalowaniu sformatowałem i zresetowałem. Po resecie jedyna widoczna partycja, to ta pod FFS-em. Reszty nie ma. Zachwalany HDInsttools nie wykrywa poprawnie żadnej partycji mojego dysku (40 GB) i widzi dysk jako niepodzielony na partycje. Tymczasem HDToolbox z OS 3.9 widzi dysk poprawnie, włącznie z podziałem na partycje. Ja używam Remapollo i na starcie ładuje on mi do pamięci scsi.device 44.2. Co ewentualnie mogłem zrobić źle, że po resecie partycje są niewidoczne dla systemu?
[#4] Re: PFS

@OSH, post #3

Zła maska?
[#5] Re: PFS

@OSH, post #3

Ciężki temat wałkowany przeze mnie jakiś miesiąc temu.
Podstawowa partycja FFS, PFS3 w ogóle nie widziało natomiast po partycjonowaniu i zrobieniu na SFS (SFS\00) pojawiła się ikona DH1:SFS, jednak nie mogłem jej sformatować sfsformat bo wywalało błąd. W końcu wkurzyłem się, zaznaczyłem ikonę dysku i zrobiłem z WB format i... DZIAŁA. Całe 20GB jest widziane i bez problemu użytkuje te partycje.

co do maski to ustawiona była w porządku, maxtransfer też, próbowałem na różne sposoby wpisując między innymi 0x1fe00 i dalej nic.

Spróbuj ściągnąć SFS i zrób tak jak to zrobiłem u góry i będzie spokój. PFS3 jest OK ale SFS wg mnie nie gorszy.
[#6] Re: PFS

@BomberMAX, post #5

Heh, problem był w czymś innym: konkretnie w tym, że co prawda filesystem był ustawiony jako PFS3, ale jego identyfikator był z FFS-u!!! Ja nie mam pojęcia, jak to się stało, ale po raz kolejny okazuje się że rzekomo lepszy HDInsttools wykłada się na całego w porównaniu z HDToolboksem z OS 3.9 (np. nie widzi podziału na partycje dysku, a HDT tak). Za pomocą tego drugiego ustawiłem właściwe identyfikatory i wszystko gra. Jednak dla bezpieczeństwa partycję systemową pozostawiam w FFS-ie.
[#7] Re: PFS

@OSH, post #6

Masz szczęście że w ogóle pozwoliło Ci na przyjęcie tego ustawienia bo mi za Chiny nie chce...
[#8] Re: PFS

@OSH, post #6

Ja nie mam pojęcia, jak to się stało
Prawdopodobnie po wpisaniu wartości w pole nie zatwierdziłeś enterem i po wyjściu zastały poprzednie ustawienia.
Sam zrobiłem tak kilka razy i teraz już o tym pamiętam ;).

Poza tym HDToolbox nawet z 3.0 jest wstanie spartycjonować dyski do 2TB - dwóch terabajtów - z tym że
stary HDtoolbox pokazuje nieprawdziwe wielkości partycji na belce, gdzie można ustawiać partycje myszką.
Natomiast ilość cylindrów jest ok, więc można wszystko wpisać. Poza tym gdy już to zrobimy, wszystko
zapiszemy i sformatujemy to po ponownym wejściu wartości powinny być wyświetlane pod belką do
partycjonowania w prawidłowy sposób, tak przynajmniej u mnie było gdy dzieliłem kartę 16GB.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 17:53:28 przez Radek_Cz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem