kategoria: Sprzęt
[#1] Indivision ECS - problem z Picasso92 driver
Zgodnie z tym wątkiem zainstalowałem MMULibs i sterownik Picasso96, odpalilem i działa. Problemy są dwa:
- łapie tylko 800x600x8bit (mam standardowy monitor VGA 31-68kHz);
- na ekranie są śmieci i wygląda to tak jakby wskaźnik myszki i inne przesuwane elementy (np. okna) zostawiały losowo swoją zawartość na ekranie, innymi słowy, jakby ekran nie był odświeżany wystarczająco szybko;

Ktoś się spotkał z czymś takim?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2013 12:57:17 przez _arti
[#2] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #1

Mi pomogło założenie radiatora (AGA bardzo się grzała) i wymiana kondensatorów (A1200 + IndivisionAGA MK2).
[#3] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #1

Mi zdarzyło się raz takie coś, ale było o wiele mniej tych pasów, winna była temperatura w A600.
[#4] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@DeeL, post #2

IndivisionAGA MK2 jest nie możliwe to co na Indivision ECS
[#5] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #1

Przepraszam, że wchodzę w wątek, ale nie chcę zakładać nowego - zatem czy możliwość instalacji sterownika Picasso96 dla SD Indi ECS oznacza, że w jakiś sposób emuluje on kartę graficzną? A co z SD Indi AGA, czy posiadają taką funkcjonalność ?
[#6] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@posylus, post #5

Indivision ECS tak emuluje grafikę naprawdę faza ale wolne
w przypadku IndivisionAGA MK2 jest to po prostu nie możliwe ma inną konstrukcję
Ponoć ma mieć coś takiego jak Graffiti ale jak na razie brak oprogramowania .
fajny film
[#7] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@Dorian3d, post #6

To szkoda, bo o ile nie potrzebuję SD, to opcja skorzystania z oprogramowania wymagającego gfx mogłaby być ciekawa i prawdopodobnie spowodowałaby mój zakup indi aga. Dziękuję za odp.
[#8] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@posylus, post #5

Indivision ECS to Denise w FPGA z nowymi możliwościami, IndivisionAGA zczytuje tylko sygnał cyfrowy z wyjścia układu graficznego. Implementacja AGA w FPGA nie jest obecnie zbyt kompatybilna, z tego powodu pełni rolę tylko scandoublera.
[#9] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #1

A próbowałeś wgrać najnowszego FIX'a? No chyba że już jest wgrany fabrycznie ?
[#10] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #1

A próbowałeś wgrać najnowszego FIX'a? No chyba że już jest wgrany fabrycznie ?
[#11] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@glichtanski, post #10

Który to? Ekran powitalny mówi, że mam wersje 1.10 firmware'u.
[#12] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #11

Więc firmware masz najnowszy, a przeczytaj ten wątek.
[#13] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@glichtanski, post #12

Czytałem go. Nie wiem co z tym dalej zrobić. Na pewno się nie grzeje, zasilanie sprawdzone... poza tym kiedyś działało normalnie ale chyba na innej wersji indi.card. Może za to coś nie stykać ale żeby objawiało się to tylko na ekranie 8bit?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 14:40:46 przez _arti
[#14] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #13

No niestety tu moja wiedza się kończy. A przymierzam sie do zakupu IndiECS w kwietniu, bo zaczynają mnie wkurzać pionowe pasy na moim monitorze 21" w trybach PAL/NTSC.
[#15] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@glichtanski, post #14

Dziwne to wszystko - artefakty są tylko na WB. Sprawdziłem teraz kilka gier, które korzystają z Indi jako Grafitti i normalnie działają w 256 kolorach, bez artefaktów...
[#16] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #15

Może coś w ustawieniach jest nie tak z odświeżaniem? Ja mam problem z moim CV64 z 4MB. Przy rozdzielczości 1024x768 i wyższych też są problemy z obrazem, ale to wina ustawień, których nijak nie moge dopasować do monitora. A to obraz nie jest wyświetlany na całym ekranie, a to odświeżanie wychodzi poza zakres monitora albo wychodzą nieproporcjonalne rozdzielczości.
[#17] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #11

Masz wersję 1.10 (nie 1.01)? Jeśli tak, to czy mógłbyś (lub inny forumowicz) sprawdzić grę Cytadela (whdload)? U mnie nie pojawia się nic prócz jednego żółtego obrazu kiedy leci tekst (na wyjściu RGB obraz jest normalny), a wcześniej cały czas czarny ekran. Jeśli będziesz miał taki sam objaw, to znaczy, że firmware ma jakiegoś buga, bo na firmware w wersji 1.01 obraz jest poprawny.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2013 21:07:14 przez rafgc
[#18] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@rafgc, post #17

Dokładnie mam ten sam problem z niektórymi grami. Szczególnie jak mam ustawiony "SuperPlus" 800x600 w momencie przełączania rozdzielczości żółty lub czarny ekran natomiast z RGB jest normalnie, dodam że INDI mam w A600 z A604 i ACA630.
[#19] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@superbonio, post #18

Czyli trzeba to zgłosić do Jensa, chyba, że o tym dawno wie.
[#20] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@rafgc, post #17

Cytadela się kaszani przy indi ecs jak by nie ustawiać. Też miałem problem z indi tyle że z pionowymi paskami. Przelutowałem wszystkie kondensatory na płycie na nowe - nie pomogło, przelutowałem wszystkie w zasilaczu i paski znikły. Pojawiały się po jakimś czasie pracy i stawały się coraz wyraźniejsze. Wygląda na to że indivision ecs jest bardzo wrażliwe na zasilanie. Po drodze jest jeszcze rozszerzenie pamięci, a w środku karta turbo więc ogólnie spadek napięcia do samego urządzenia może być dość znaczny.
[#21] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@Sosabowski, post #20

Tak, IndiECS jest wrażliwe na zasilanie i słabą masę i odbicia sygnałów. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy firmware 1.01 a 1.10, w pierwszym obraz jest w drugim nie ma.
[#22] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@rafgc, post #21

Na stronie Jensa do pobrania jest tylko wersja 1.01 softu. Taką mam a cytadela żółta.
[#23] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@Sosabowski, post #22

Wersja 1.10 to beta. Właśnie odkryłem, że Cytadela nic nie wyświetla i a potem pokazuje obrazek w żółci jak jest włączone graffiti w indivision config tool. Czy Cytadela korzysta z graffiti, czy jest może z nią to rozszerzenie niekompatybilne?

Zestaw firmware do indi możesz ściągnąć od tego Pana z Amiga.org.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 16:48:07 przez rafgc
[#24] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@rafgc, post #23

jak zainstalować ten sterownik pod indivision ecs ? stronka w pierwszym poście nic mi nie mówi zainstalowałem mmulib i picasso96 ale co dalej ? przy instalacji picasso96 pyta o kartę graficzną jaką wybrać ? wybrałem grafiti i dupa blada
[#25] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@madwawa, post #24

Ojej, żebym to ja pamiętał jak to robiłem... ale raczej nie wybierało się nic w installerze do Picasso96 a na pewno nie Grafitti. Trzeba mieć indi.card w LIBS: Picasso96 i wybrać tę "kartę" jako kartę graficzną w ustawieniach tegoż a plik monitora jest w archiwum zdaje się.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 22:11:42 przez _arti
[#26] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@_arti, post #25

nic mi to nie mówi ale dzięki za pomoc
[#27] Re: Indivision ECS - problem z Picasso92 driver

@madwawa, post #26

1. instalujesz Picasso96 wybierając kartę obojętnie jaką;
2. następnie instalujesz MMU libs;
3. dalej to;
4. na koniec aktualizujesz indi.card tym archiwum lub jeśli nie działa albo się wywala, próbujesz z jakąś wcześniejszą wersją;

To chyba tyle ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 22:41:56 przez _arti
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem