kategorie: A600, Sprzęt
[#1] Amiga 600 i problem z dyskiem twardym
Problem jak w temacie.

Sprzęt:
Amiga 600 z multikickiem (4w1) karmiona z zasilacza AT 200W
dysk hitachi 4.3 GB 2.5'' zamontowany pod górną kratką wentylacyjną (inny rozstaw otworów montażowych niż w sankach pod hdd)

Opis problemu:

Amiga normalnie się uruchamiała z HDD.
Od 3 dni występuje problem: system z hdd nie wstaje (pod winuae bootuje i pracuje normalnie) słychać rozkręcanie się talerzy, a potem stuk i dysk staje. Przy uruchomieniu z dyskietki widać partycje ale przy probie wejścia na którąkolwiek słychać stuk i system zamarza (kursor się przesuwa ale nie działają przyciski myszy i nic nie da się zrobić).

Pytania:
1. Czy to objaw typowy dla suchych elektrolitów i czy wymiana ich na tantale rozwiąże problem?
2. Czy to że układ U4 grzeje się jest normalne? Warto założyć mu jakieś dodatkowe chłodzenie ?
3. Szukać innego dysku? Obecny wg HDTune nie wykazuje badsectorów, status SMART jest ok.
[#2] Re: Amiga 600 i problem z dyskiem twardym

@binmoder, post #1

Wymien na tantale...
[#3] Re: Amiga 600 i problem z dyskiem twardym

@binmoder, post #1

Na poczatku zrob kopie partycji na winuae.

Dzieje sie tak kazdym kick?
Czy zasilanie na pewno jest dobre ?
Odepnij FDD i zobacz czy bedzie lepiej
[#4] Re: Amiga 600 i problem z dyskiem twardym

@Norbert, post #3

Dzięki za odpowiedzi.

Kopie całego dysku już mam. FDD zasilane jest bezpośrednio z gniazda zasilania amigi - złącze zasilające na płycie jest niesprawne wiec podciągnołem sobie osobne kabelki (przy wymianie kondensatorów kumpel sprawdzi co z nim jest i naprawi).
Co do zasilania to jest OK, poziomy napięć w normie: 5.15v 12.1v -5.05v -12.17v na włączonej amidze.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 06:31:07 przez binmoder
[#5] Re: Amiga 600 i problem z dyskiem twardym

@binmoder, post #4

A po co podajesz napięcie -5 V, skoro Amiga z niego nie korzysta ?
[#6] Re: Amiga 600 i problem z dyskiem twardym

@gilban, post #5

A po co podajesz napięcie -5 V, skoro Amiga z niego nie korzysta ?

z przyzwyczajenia - napięcia mierzyłem od strony zasilacza, mam w nim wyprowadzone wszystkie napięcia, bo poza zasilaniem amigi często wykorzystuje go jako zasilacz warsztatowy. Stąd to małe niedopatrzenie z mojej strony
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem