[#1] Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.
Hej! Problem mam z moją A1200 (setup w podpisie). Mianowicie, bez widocznych przyczyn softwarowych (raczej nie zmieniałem nic w systemie od 3 lat...) zaczęła jakiś czas temu coraz częściej się wieszać. Najpierw miałem problem z emulacją Maca, potem bez widocznych przyczyn zaczęły się wieszać gry pod Warp 3d (Freespace po paru sekundach lotu, Quake 2 w momencie inicjacji grafiki 3d), na tą chwilę mam problem nawet z kopiowaniem plików z cd bez startu-sequence przez filemastera - a to zwiesza się proces FM, a to nagły resecik podczas kopiowania plików... w dodatku mam padniętą stację dysków co nieco utrudnia mi działanie.

W związku z powyższym, chciałem zapytać, czy ma ktoś może przygotowaną gdzieś "czystą" instalację os3.1 z bibliotekami 060 , ewentualnie starami medka z voodoo ? Tak żebym przerzucił sobie na cf-kę i spróbował odpalić ami na konfiguracji która już u kogoś dziala.

Ja już sam nie wiem co mam tam źle... chciałbym przede wszystkim wykluczyć problem hardwarowy...
[#2] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #1

a jak kondensatory ? wymienione ?
[#3] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #1

Może zacznij od strony sprzętowej właśnie.Zasilanie,czyli wartości napięć w każdym punkcie Ami,porządny zasilacz,stan połączeń,kondensatory,to rzeczy podstawowe w tym przypadku,ja zacząłem od gruntownego remontu wszystkiego,zapodałem też pecyzyjne podstawki pod romy,porządne czyszczenie wszystkiego,nowe kondzie.Zmiana zasilacza i wiele,wiele innych,ale efekt jest naprawdę bardzo duży.ok, racja
[#4] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@Dorian3d, post #2

nie, kondensatory nie ruszane ... a objawy by się zgadzały ?

Amiga poskręcana porządnie, styki wyczyszczone swego czasu izopropanolem. no właśnie największa zagwostka jest taka, że wcześniej działało jak złoto (nawet film pokazowy na youtube dałem), a teraz...

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 21:49:13 przez twardy
[#5] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #1

Odkręć 060 do 50MHz.
[#6] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@stachu100, post #5

Ech ale ta zabawa nie polega na odkręcaniu :)

Tak czy inaczej - chciałem najpierw wypróbować z czystym systemem. Teraz mam tam jakies mmu liby, mu redoxy, mcp i 4xeide i cholera wie co jeszcze...
[#7] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #6

Kuracja odmładzająca Twojej Ami na pewno nie zaszkodzi i myślę,że za to sie odwdzięczy.;)
[#8] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #6

Postawienie czystego systemu np. Amiga SYS4 AGA nie stanowi chyba zbyt dużego wyzwania.
A ok. bez flopa łatwo nie będzie.
[#9] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #1

1. Zasilanie karty turbo - warto poprowadzić +12, +5 i masę od gniazda zasilacza do gniazda zasilania stacji dysków, poprawia to znacznie stabilność. W towerce można wpiąć w to gniazdo wolny kabel zasilający FDD.

2. Timing fix - może ze starości coś zaczyna pływać i są zwiechy

3. kondensatory

4. zasilacz

5. metoda pecetowa: uwalony RAM

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2013 22:06:21 przez altcomputing
[#10] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@stachu100, post #8

no wlasnie bez flopa... poza tym chcę mieć sprawdzone wersje bibliotek i sterów... poza tym nie mam na Amidze netu, więc ściągniecie czegokolwiek wymaga użycia pc, wypalenia płyty, ewentualnie zabawy z cf-ką i winuae. Spoko wiem jak to zrobić, ale może ktoś ma taki basic system pod 060 pod ręką, albo może coś takiego dla mnie na szybko spreparować :)
[#11] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #10

Wymiana oscylatora to 30 sekund...
[#12] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@altcomputing, post #9

Rozłożyłem amigę, wyczyściłem izopropanolem wszystkie złącza, złożyłem, podłączyłem zasilanie do gniazda fdd na płycie i oto co się wydarzyło:
Najpierw miałem bootmenu z czerwonym tłem i Mediatora jako defective. Po wyjęciu karty dźwiękowej (pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy) - ruszył normalnie, system się załadował, nawet Quake na Warp 3d ruszył i w ramach testowania jeden etap zaliczyłem. Niestety przy próbie odpalenia Quake II Ami zresetowała się w momencie inicjacji ekranu gry, nie wstała ponownie i przestała reagować na reset. Po wyłączeniu i włączeniu przestała widzieć dyski .... odłączyłem nawet napędy z drugiego kanału IDE (myślałem, że może zasilacz przeciążony) i nic to nie dało. Mimo kliku prób Amiga nie widzi żadnych napędów IDE (dyski normalnei rozkręcają się, Amiga zamiast czekać na start dysku od razu daje ekran kickstartu, po resetach to samo). Dodam, że już kiedyś tak miałem, kiedy odpaliłem Amigę po przeprowadzce i roku nieużywania, ale wtedy po przepięciu wszystkiego od nowa ruszyła.

Jakieś pomysły ? Zasilacz mogę wymienić od ręki, co do kondensatorów to musiałbym poszukać jakiegoś speca z okolic Trójmiasta ... tylko pytanie czy to coś da, ja już powoli nie mam siły do tego sprzętu... Co do przetaktowania - na tą chwilę nie mam innego kwarcu niż75 MHZ, ale wczesniej chodziła jak złoto ...
[#13] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #12

Jakieś pomysły ? Zasilacz mogę wymienić od ręki, co do kondensatorów to musiałbym poszukać jakiegoś speca z okolic Trójmiasta ... tylko pytanie czy to coś da, ja już powoli nie mam siły do tego sprzętu... Co do przetaktowania - na tą chwilę nie mam innego kwarcu niż75 MHZ, ale wczesniej chodziła jak złoto ...

Pomysły dobre, czas je zrealizować.
No chyba że lubisz sobie ponarzekać. Wtedy nie rób tego o czym sam piszesz.
[#14] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #12

Jak chcesz, to mogę wymienić w niej kondensatory na tantale lub nowe zwykłe.
[#15] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@jarob, post #14

:) pewnie. zgadamy się na priv jakoś na czerwiec może :)
[#16] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@twardy, post #15

Pewnie wymiana kondensatorów nie da za wiele. Jeśli nie wylały to wymiana była by profilaktyczna.

Problemu szukał bym w zasilaniu i samym zasilaczu. Przy Twojej konfiguracji trochę mocy potrzeba a te wyroby zasilaczo-podobne które miały nalepkę 200W a rzeczywiście potrafiły oddać 10x mniej nadają się tylko na szrot.
[#17] Re: Niestabilność 1200 z 060 etc. Mała prośba w związku z tym.

@11111olo, post #16

Wymiana kondensatorów na płycie i w zasilaczu pomogla :) Biega na 75 MHz stabilna jak skała. THNX Jarob :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem