[#1] AMIGA 1200
Interesuje mnie tworzenie muzyki na Amidze !!!!!!!!!!

prosze o rady jak sobie w domu z Amigi zrobic małe studio

jaki sprzet trzeba kupic ,jaka karte turbo i inne przystawki

poznam też amigowców ktorzy tworza rozna muze na amidze

szukam tez programu Musix x , bo w Magazynie Amiga mam poradnik jak ten program obslugiwac

czy na amidze z hd i cd ,1 mb moge tworzyc muze

jak podłaczyc sloty zorro 2,3 do amigi 600

prosze o schematy dotyczące Amigi 600 , 1200 bo amatorsko zajmuje sie elektronika

jak uruchomic cd nie majac htolboxa ,bo mi system padł w amidze a co gorsza całe dyskietki mam spakowane na płycie Dms
:D :D
[#2] Re: AMIGA 1200

@tygrysek, post #1

jak podłaczyc sloty zorro 2,3 do amigi 600

Sloty te systępują w Amigach 2000,3000,4000.
Można dokupić dodatkowe do A1200 lub nawet do A500 (ciężko dostać). Amigę trzeba mieć przełożoną do obudowy tower. Nie ma takich slotów i nie da się podłączyć do A600.
[#3] Re: AMIGA 1200

@tygrysek, post #1

Aleś namieszał...

Powiem tylko, że do zamountowania CD potrzebujesz nie HDToolBoxa lecz kilka plików:

DEVS:atapi.device
L:CacheCDFS
DEVS:DOSDrivers/CD0 (lub w innym katalogu)

To tylko jedna z możliwości.

Jeśli chodzi o sprzęt to A1200 i trochę fastu wystarcza, chyba że chcesz tworzyć mody wielokanałowe - wtedy najlepiej mieć jakiś dopalacz w postaci 030 czy 040.

A rogramów jest cała masa. Napisz jakie mody chcesz tworzyć (Protracker, DigiBooster, Octamed...), to Ci napiszę jaki program do tego jest potrzebny.

[#4] Re: AMIGA 1200

@tygrysek, post #1

prosze o rady jak sobie w domu z Amigi zrobic małe studio

Z A1200 studia nie zrobisz. Do tego potrzebny jest w miare mocny pecet i program typu "magnetofon wielosladowy" (np. Samplitude Producer, Cool Edit itp.). Mozna tez uzyc Amigi/Pegaza z G3/G4, ale niewyplacisz sie za soft.

Natomiast golej A1200 mozesz uzywac jako:

1. Sekwencera Midi (ja uzywam programu Bars&Pipes, natomiast MusicX kryje sie u mnie w czelusciach CD z niechlubnych czasow gieldowych, ale programu nie uzywalem).

2. Trackera, czyli programu do tworzenia modulow (protracker, octamed)

Gdy dokupisz karte turbo (nie musi byc super mocna) i okolo 8 MB ramu, bedziesz mogl tworzyc 16-bitowe moduly (jezeli uzyjesz sampli 16 bit) w formacie DBM. Sluzy do tego program DigiBooster. Odsluch (co nie wplynie na modul) bedzie 8 lub 14 bit za pomoca AHI.

czy na amidze z hd i cd ,1 mb moge tworzyc muze

Tak, amatorskie moduly na protrackerze.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.06 16:31
[#5] Re: AMIGA 1200

@tygrysek, post #1

jak uruchomic cd nie majac htolboxa ,bo mi system padł w amidze

Hdtoolbox nie jest potrzebny. Musisz wyjac z szafy dyskietke bezpieczenstwa na ktorej przygotowales sobie system startowy ze sterownikami CD. Jezeli nie masz takiej dyskietki to...upsss. Klania sie Poczta Polska.
[#6] Re: AMIGA 1200

@Andrzej Drozd, post #5

Witam !

Właśnie udało mi się przerobić kabelek do stacji dysków i teraz się ciesze że w koncu mogę podpiąc stacje od Pc do amigi ,amiga ją widzi jako
880 kb tylko trzeba uzywac dyskietek z pc,ale też odczytuje dyskietki amigowe.

Teraz tylko musze załatwic sobie system.

Ja na amidze chcę tworzyc Techno,Trance
mam programy muzyczne :Prostationaudio,digiboster,protracer itp.
chcę tworzyć z sampli itp.

szukam orginalnych wymiarów MEDIATORA PCI jeżeli ktos posiada to prosze o fotkie i wymiary jakie ma mediator bo mam obudowe z pc ale nie wiem jak płyte umiescic żeby mi AMIGA pasowała ,ta obudowa to ATX

albo najlepiej wymiary tylnej płyty obudowy do amigi z fotką .

bo zamierzam Amisie rozrzeszyć.
:D :D :D
[#7] Re: AMIGA 1200

@tygrysek, post #6

najpierw kup mediatora a potem dopasowuj - może się okazać że karty PCI nie wejdą w szczeliny, bo masz przesunięcie o powiedzmy 1 cm. Lepiej najpierw "na żywo" dopasować, a potem ciąć ;)
ja tak zrobiłem i udało się wszystko ładnie dopasować, ale medka już nie mam, nie mam możliwości zmierzenia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem