[wyróżniony]
[#7]
Re: Lepsza PAULA ktoś testował?
@Amibayer,
post #1
Ja w tym widzę trochę partactwo i nie chodzi mi o samą estetykę jak to zostało polutowane, ale o schemat. Układ bardzo zwiększa impedancję wyjściową wyjścia audio w Amidze oraz obcina pasmo od dołu. Przy ok. 1kHz sygnał będzie około cztery razy mniejszy (-6dB), przy 20Hz będzie to już prawie -12dB. Przy podaniu sygnału na jeden kanał o częstotliwości 1kHz o poziomie równym 0 dB na wyjściu drugiego kanału dostaniemy sygnał o na poziomie -5,4 dB. Dla porównania separacja kanałów dla odtwarzacza CD w Amidze CDTV wynosi 85 dB (odczytane z serwisówki). Powyższe wyniki otrzymałem w programie do symulacji elektroniki, żeby nie było że to błąd moich obliczeń ;)
Dodatkowo duża impedancja wyjściowa będzie powodowała nieliniowość. Tłumacząc łopatologicznie: głośność na wyjściu tego układu nie będzie rosła proporcjonalnie do tego co jest na wyjściu Amigi. I tak jeśli amiga wygeneruje nam sygnał X i sygnał Y dwa razy głośniejszy od X to ta proporcja nie zostanie zachowana na wyjściu układu. Bardziej fachowo ten układ powinien być zrobiony właśnie na wzmacniaczach operacyjnych. Coś właśnie w stylu miksera.
Ja rozumiem, że słuchanie modów z Amigi brzmi jak pierwsze płyty stereo Beatlesów (dla niewtajemniczonych: w jednym kanale była melodia, w drugim wokale), ale jeśli macie tak kombinować to już lepiej wcale. Albo zróbcie sobie najzwyklejsze mono zwierając wyjścia obu kanałów (mam taki stary wzmacniacz Unitry z tą funkcją, wykorzystuje ją właśnie do Amigi ;) ). Szczególnie tego układu nie polecam użytkownikom CDTV i CD32, którzy używają te konsole także do słuchania CD-audio