[#1] Lepsza PAULA ktoś testował?
link

czy ktoś testował ten MOD

link
[#2] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@Amibayer, post #1

Tak, to banalnie prosty mod, który jest w stanie wykonać każdy lewy elektornik (np. taki jak ja ;)). Urządzenie spełnia swoje zadanie idealnie. Tworzy lekki przesłuch między kanałami, tak więc słuchanie modków na słuchawkach przestaje być wreszcie męką. Nawet napisałem niegdyś artykuł na ten temat. Miał pójść do ACS ale pismo się posypało i nic z tego nie wyszło :(
[#3] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@MarX, post #2

No wiesz, mamy (jeszcze) jedno polskie amigowe pismo papierowe (hint, hint).
[#4] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@recedent, post #3

sprawdzę, czy mam gdzieś ten artykuł, ale wątpię by nadawał się do publikacji tak od razu bez mocniejszego szlifu ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 11:15:51 przez MarX
[#5] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@MarX, post #2

słuchawek nie używać w głośnikach stereo też daje efekt?
[#6] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@MarX, post #4

Niejaki William Mobius opisywał tego moda w Magazynie Amiga. Swego czasu się przymierzałem do tego patentu ale odkąd mam podłączone Amigi pod mikser audio sprawa regulacji przesłuchu jest załatwiona.

@Amibayer, jak masz głośniki szeroko rozstawione to w 100% stereo jest w/g mnie gorzej niż kiepsko. O słuchawkach nawet nie ma co mówić (dochodzą jeszcze zakłócenia). Z moich doświadczeń najlepiej sprawdza się ustawienie panoramy kanałów na 10-20% odpowiednio w lewo i prawo od środka.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 11:41:31 przez mccnex
[wyróżniony] [#7] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@Amibayer, post #1

Ja w tym widzę trochę partactwo i nie chodzi mi o samą estetykę jak to zostało polutowane, ale o schemat. Układ bardzo zwiększa impedancję wyjściową wyjścia audio w Amidze oraz obcina pasmo od dołu. Przy ok. 1kHz sygnał będzie około cztery razy mniejszy (-6dB), przy 20Hz będzie to już prawie -12dB. Przy podaniu sygnału na jeden kanał o częstotliwości 1kHz o poziomie równym 0 dB na wyjściu drugiego kanału dostaniemy sygnał o na poziomie -5,4 dB. Dla porównania separacja kanałów dla odtwarzacza CD w Amidze CDTV wynosi 85 dB (odczytane z serwisówki). Powyższe wyniki otrzymałem w programie do symulacji elektroniki, żeby nie było że to błąd moich obliczeń ;)
Dodatkowo duża impedancja wyjściowa będzie powodowała nieliniowość. Tłumacząc łopatologicznie: głośność na wyjściu tego układu nie będzie rosła proporcjonalnie do tego co jest na wyjściu Amigi. I tak jeśli amiga wygeneruje nam sygnał X i sygnał Y dwa razy głośniejszy od X to ta proporcja nie zostanie zachowana na wyjściu układu. Bardziej fachowo ten układ powinien być zrobiony właśnie na wzmacniaczach operacyjnych. Coś właśnie w stylu miksera.
Ja rozumiem, że słuchanie modów z Amigi brzmi jak pierwsze płyty stereo Beatlesów (dla niewtajemniczonych: w jednym kanale była melodia, w drugim wokale), ale jeśli macie tak kombinować to już lepiej wcale. Albo zróbcie sobie najzwyklejsze mono zwierając wyjścia obu kanałów (mam taki stary wzmacniacz Unitry z tą funkcją, wykorzystuje ją właśnie do Amigi ;) ). Szczególnie tego układu nie polecam użytkownikom CDTV i CD32, którzy używają te konsole także do słuchania CD-audio
[#8] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@Maniu, post #7

Albo zróbcie sobie najzwyklejsze mono zwierając wyjścia obu kanałów

Inżynierowie od Amigi pomyśleli o tym wcześniej, włożenie tylko jednego chincha powoduje mieszanie się dwóch kanałów (zwykłe zwarcie).
[#9] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@rafgc, post #8

we wszystkich Amigach?
[#10] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@mccnex, post #9

Nie, A500 i A2000 na pewno tego nie mają, ale już A600, A1200, A4000 i CD32 tak. Co do innych - nie mam pewności.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 23:46:12 przez altcomputing
[#11] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@rafgc, post #8

To może miało zastosowanie przy podłączaniu do monofonicznego telewizora który miał tylko jedno wejście audio. Oczywiście mówimy o podłączaniu przez composite, bo przez RF-modulator obraz i dźwięk szły jednym kablem, co by tłumaczyło tą funkcje w amigach z "kolorowym" composite.
Jednak podłączając do głośników stereo lub wzmacniacza i tak musimy sobie sami zrobić mono, bo przecież nie podłączymy tylko jednego kanału ;)
[#12] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@Amibayer, post #1

Z uwagi na fakt, że już dawno zdjęcia "znikneły", szukając tematu taki jak Twój, natrafiłem na takie rozwiązanie:

http://www.vintageisthenewold.com/amiga-audio-separation-solution/

Rezystory - 10 Ohm,
Potencjometr - 1kOhm,
Kondensatory - 47uF

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2017 22:44:46 przez 3M
[#13] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@3M, post #12

Było.
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/designs/Audio_Mixer_MK2/audio_mixer_mk2.html
[#14] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@Mikrobi, post #13

Rozwiń proszę myśl, nie bardzo rozumiem o co chodzi. Projekty są oba różne. Piszesz "było", ale co, gdzie i kiedy był oraz jaki ma to związek z moim wpisem?
[#15] Re: Lepsza PAULA ktoś testował?

@3M, post #14

Better paula jest wkomkponowana w ten wzmacniacz i podane nagrania pozwalają to odsłuchać. Wątek o better pauli też już był. Kraszan zrobił mixer do amigi z mieszaniem kanałów i chyba wie o tym najwięcej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem