kategoria: Sprzęt
[#1] kabel SCART problem
Witajcie,
Kupiłem ostatnio A500 do której dołączony był kabel SCART RGB. Podłączyłem ją do telewizora i niestety mam problem. Obraz z Amigi pojawia się na ok 1 sekundę a następnie robi się czarny. Miał ktoś z Was może podobny problem? Z tego co patrzyłem wg schematu kabel wykonany jest prawidłowo.
[#2] Re: kabel SCART problem

@majkelc, post #1

Sprawdz na innym tv.
Sprobuj tez wlaczyc telegazete.
Amiga czasami nie dostarcza wlasciwego napiecia do przelaczenia tv w tryb monitor lub tv wymaga innego napiecia.
Jest obraz po composite video mono ?
[#3] Re: kabel SCART problem

@majkelc, post #1

Sprawdź czy masz według tego schematu na tej stronie.
Niektóre Amigi szczególnie 500/2000 są wrażliwe na braki rezystorów w tym kablu, więc lepiej wlutować dokładnie te które są na schemacie.
[#4] Re: kabel SCART problem

@Norbert, post #2

Na innym TV Samsung ue32es5500 obraz jest, natomiast "szumi".
Telegazety nie ma.
Jeśli chodzi o mono po composite mono to obraz jest.

Trochę jestem zdziwiony bo podłączam do niego Ps2, Dreamcasta, ostatnio Tuner DVBT i nie mam problemu.
[#5] Re: kabel SCART problem

@majkelc, post #4

Jak szumi tzn. że TV się nie przełącza jak należy.
[#6] Re: kabel SCART problem

@11111olo, post #5

Znalazłem odpowiedź. Za duże napięcie podawane na pin 16 SCART w TV. Zmniejszyłem napięcie do 1,5 V i jest ok. Temat możemy zamknąć.
[#7] Re: kabel SCART problem

@majkelc, post #6

Wystarczy połączyć rezystorem 1k pin 8 z 16, a na pin 8 podać +5V.
[#8] Re: kabel SCART problem

@11111olo, post #7

Tak też zrobiłem :)
[#9] Re: kabel SCART problem

@majkelc, post #8

I pomogło?
[#10] Re: kabel SCART problem

@11111olo, post #9

Tak, kabel działa
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem