kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga-sygnal RGB-Nagrywarka video
Chcialbym zgrac troche materialu z amiski. Mam panasonic'a dmr-ex768, ktory posiada 21pinowe gniazdo scart i rzekomo akceptuje sygnal RGB. Problem polega na tym, ze zgrany w maksymalnej jakosci sygnal jest moim zdaniem nienajlepszej... jakosci. Nie pamietam jakosci obrazu z a1200 + c1084(RGB) widzianego na zywo ponad 10 lat temu, ale wydaje mi sie, ze bylo lepiej ;]

Wrzucilem klatke (oryginalny rozmiar) z nagranego video - klatka-link

Testowalem rowniez material na youtube ( w tym przypadku obraz delikatnie "przefiltrowany" przez kodek x264 + filtr MSU do VirtualDUB do usuwania przeplotu) + potem wiadomo kompresja po stronie YouTube ) : link

Opcje sa dwie : albo tak to wyglada, albo nagrywarka filtruje/konwertuje w jakis sposob sygnal przed kompresja. Dodam tylko, ze obraz z ami na tv lcd wyglada podobnie (ten sam kabel).
Jaka to jest jakosc Waszym zdaniem ?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2013 10:46:58 przez cactoos
[#2] Re: Amiga-sygnal RGB-Nagrywarka video

@cactoos, post #1

Jakość obrazu z klatki jest ok. Taką samą jakość mam na LCD TV podłączonym przez SCART do Amigi.

Jeżeli chcesz mieć lepszą jakość to jedynym rozwiązaniem jest scandoubler i zgrywanie materiału z wyjścia VGA scandoublera.
[#3] Re: Amiga-sygnal RGB-Nagrywarka video

@cactoos, post #1

Wygląda całkiem dobrze, ja uzyskałem przy nagrywarce podłączonej po RGB podobną jakość, z tym, że moja nagrywarka zaniża poziom luminancji i jest za chichy dźwięk. Jak możesz to podeślij klatkę obrazu i filmik w pełnym palu (PAL Interlaced). Jak chcesz, to możesz się pobawić gotowym materiałem - można go trochę rozjaśnić, przeskalować do HD i potem wyostrzyć - będzie trochę lepiej.
[#4] Re: Amiga-sygnal RGB-Nagrywarka video

@gorzyga, post #3

Dzieki za czas i sprawdzenie. Generalnie wiec, jesli chodzi o a1200 desktop pozostaje tylko IndiAGAMKII + np. taka karta do pc.

@gorzyga:

U mnie rowniez obraz po nagraniu jest ciut ciemniejszy. Jesli chodzi o obrobke, to bede sie bawil ( mialem troche przerwy z Avisynth'em i trzeba znowu posiedziec, skompletowac soft i potestowac pluginy,skryptyi ustwienia ;] ) Narazie na szybcika przetestowalem rosyjski MSU Deinterlace dla VirtualDub i wbudowany w nowa wersje VD Yadiff ( jest rowniez wersja dla Avisynth), ale z tego co pamietam najlepsze rezultaty daaaawno temu uzyskiwalem puzywajac TomsMoComb dla Avisynth. Zalezy rowniez od materialu, bo tak jak piszesz - czasem zwykle usuniecie co drugiej linii, a nastepnie resize do zzrodlowej rozdzielczosci ( albo wiekszej ) + odpowiednia korekcja ( wyostrzenie, lekki de-noise etc) daja lepsze rezultaty. Temat rzeka, ale i wciagajacy, wiec bede sie bawil. ps. Wiadomo jednak - "zrodlo" w lepszej jakosci zawsze lepsze

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2013 13:06:00 przez cactoos
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem