[#1] 4xIDE i ZIP ATA 250
Stacja widoczna, działa i formatuje, jednak konia z rzędem temu kto mi powie jak do tego dorzucić mountlistę. Po włożeniu sformatowanej na pc dyskietki ZIP pojawiają się dwie ikony na pulpicie i to za każdym razem. Żadna z moich mountlist nie działa na tym. Czy 4xIDE ma to w romie? Jak "powiedzieć" ZIPowi żeby czytal wg FAT95?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#2] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #1

mountliste masz na aminecie. (np w dokumentacji do FAT95)
pamietaj zeby wstawic odpowiedni device, unit i filesystem
[#3] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Norbert, post #2

Odświeżam,

Problem polega na tym, że używam 4xIDE (ZIP jest na ATA). i do tego IDEFIX. Kiedy wkładam dyskietkę do napędu (sformatowaną wcześniej na PC w fat32) montują się trzy ikony: DF4, PC4 i ZIPDOS.

ZIPDOS to moja mountlista oparta o fat95 filesystem (znajdujący się w L) i jest w devs/dosdrivers. Natomiast te DF4 i PC4 pojawiają się znikąd (tzn ani w devs/dosdrivers ani w storage/dosdrivers . Chciałbym aby Amiga rozpoznawała dyskietki ZIP tylko w oparciu o moją mountlistę, czyli ZIPDOS.

Ja uruchamia się OS3.9 to w zamontowanych urządzeniach mam wszystkie trzy wyżej wymienione napędy czyli DF4, PC4 i ZIPDOS. Jak zmienić na sam ZIPDOS?

Mnie się skończyły pomysły bo po prostu nie mam jak je wywalić (siedzi to w ROMie od 4xIDE czy jak?).

Pozdrawiam,

Azzorek
[#4] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #3

Dodam jeszcze, że po pojawieniu się ikon napędu ZIP (po autozamontowaniu w systemie) żadnej z tych ikon nie mogę otworzyć ("dysk nie jest zainicjowany"), ale sformatować na FFS mogę. Kiedy sformatuję dyskietkę na Amidze klikając na format z ikony ZIPDOS to zaczytuje ona w PC. Po nagraniu danych i włożeniu do Amigi, pojawia się komunikat:

"A volume with the same name and date is already mounted. It is ADVISED that a new volume date be written to the disk in PC4"

i do wyboru mam:

SetDate lub Ignore.

Jeśli dam SetDate to niby wszystko jest ok, ale Amiga nie zaczytuje nagranych na PC danych (PC nadal je widzi). Jeśli Ignore to w ogóle nie zaczytuje dyskietki.

Gdy na Amidze nagram jakieś dane na tą dyskietkę ZIP to PC widzi jakieś krzaki (dużo katalogów z niejasnymi nazwami).
Na PC4 i DF4 formatowanie dyskietki przebiega bez problemów, ale PC jej nie może zaczytać.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 16:18:49 przez Azzorek
[#5] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #4

Jeśli na PC sformatuję dyskietkę i nagram coś na niej to Amiga nie rozpoznaje jej w żadnym z dostepnych napędów: PC4, DF4 i ZIPDOS (wszędzie pojawia się uninitialized). Jeśli zrobię sam format na PC to Amiga pokazuje tak samo.
[#6] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #3

Masz 4xIDE elboxu ? Jesli tak to naped ZIP widziany jest jako PC4:

Urzadzenia takie jak stacja LS-120, stacja ZIP ATAPI, jesli sa sformatowane
pod systemem operacyjnym Amigi, nie wymagaja mountlisty - sa konfigurowane
automatycznie. W przypadku korzystania z dyskietek LS-120, ZIP
sformatowanych pod PC w katalogu DEVS:DosDrivers musi znajdowac sie
odpowiednia mountlista (PC4, PC5, PC6 lub PC7).

Uwaga: W Parametr Unit mountlisty PCx musi odpowiadac numerowi
Unit danego urzadzenia LS-120, ZIP:

PRIMARY MASTER Unit 4 (PC4 z katalogu mountlists)
PRIMARY SLAVE Unit 5 (PC5 z katalogu mountlists)
SECONDARY MASTER Unit 6 (PC6 z katalogu mountlists)
SECONDARY SLAVE Unit 7 (PC7 z katalogu mountlists)

Patrzyles czy do s-s i user-s ?
Czy uruchamiajac Amige bez s-s, jakie napedy widac w CLI ?

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 17:06:26 przez Norbert
[#7] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Norbert, post #6

W s-s i u-s nie mam żadnych assignów do tych napędów. Jeśli to jest tak jak mówisz skąd ten pierniczony DF4 ?

Sprawdzę czy mountlista napisana dla PC4 rozwiąże problem - ciekawy trop (przepiszę to co jest w ZIPDOS tylko z odpowiednim oznaczeniem napędu).

Co do urządzeń:

Unit 0 - HD 2,5" z systemem 6GB
Unit 1 - drugi dysk HD 2,5" 40GB
Unit 2 - CDROM
Unit 3 - IOmega ZIP .

Po uruchomieniu Amigi z dyskietki Workbench 2.1 po wpisaniu komendy INFO pokazuje mi jako zamontowane:
RAM, DF0 i DH0 (ten 6GB) i koniec (ten HD 40GB to pewnie na pojemność nie jest widoczny).

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 17:02:14 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 17:10:02 przez Azzorek
[#8] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #7

Nie chodzi mi o assign tylko wpisy typu:
mount df4:
mount pc4:

Jakie napedy widac w CLI po uruchomieniu Amigi bez s-s

DF4 montuje IDeFIX

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 17:22:30 przez Norbert
[#9] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Norbert, post #8

Było powyżej ;)

"Po uruchomieniu Amigi z dyskietki Workbench 2.1 po wpisaniu komendy INFO pokazuje mi jako zamontowane:

RAM, DF0 i DH0 (ten 6GB) i koniec (ten HD 40GB to pewnie na pojemność nie jest widoczny)."

Co do montowania, to w s-s mam wpis:

C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/(#?.info)

czyli jak rozumiem montuje wszystko co jest w Devs/Dosdrivers.

W Dosdrivers mam:

AUDIO
CD
NPAR
PC4 (zmieniona tylko nazwa z ZIPDOS)
PIPE
SPEAK
VNC
VNR.

i tyle .

Pozdrawiam,

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2013 17:32:48 przez Azzorek
[#10] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #9

A jak wyłączyć ten DF4 z idefix? Może chociaż tu coś ruszę do przodu... .

Pozdrawiam,
[#11] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #10

poczytalem sobie dokumentacje (Tobie tez polecam) do idefix i znalazlem kilka informacji.
Masz w user-startup lub w s-s wpis ActivateCrossIdeFix ?
DF4: to ZIP w formacie FFS, PC4: w FAT
[#12] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Norbert, post #11

Mam "ActivateCrossIdeFix All" w user-startup, ale nic więcej (żadnych oznaczeń DF4 lub PC4 :/ .
Z dokumentacji mam tylko "IDEfix97.readme" . Jeśli PC4 to Fat, dlaczego po sformatowaniu (szybkim na Amidze i nagraniu danych PC widzi tylko jakąś sieczkę z katalogów o dziwnych nazwach? Ehh widzę że łatwo chyba nie będzie. I pomyśleć że na A500+ ZIP na SCSI chodzi poprzez kontroler aż miło :( (wystarczył tylko Fat95 w L i mountlista w Devs/DOSDrivers).

Skoro DF4 i PC4 "idzie" z IDEfix to w takim razie powinienem mieć utworzone mount listy w Devs/DOSDrivers o nazwach PC4 (dla FAT, pewnie z L:fat95) i DF4 (dla FFS). Pytanie tylko jaki device na to dać? Na CDROMie na przyklad mam scsi.device .

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2013 12:46:50 przez Azzorek
[#13] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #12

Wlasnie w tym "readme" napisane jest ze ActiveCrossIDefix wlacza obsluge crossdosfilesystem.
Czyli w twoim przypadku wylacz tę komende z user-s.
[#14] Re: 4xIDE i ZIP ATA 250

@Azzorek, post #12

Coś masz nagrzebane. PCx i DFx to dynamiczne mountlisty tworzone przez program MountLS120, dlatego nie ma ich w devs. Dokumentacja jest w pliku docs.lha (instalowane osobno).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem