[#1] Jakesik program 3d
Witam!
Czy na naszą przyjaciółkę dostępne są jakieś darmowe programy do tworzenia obiektów 3d?
Piszę sieciową gierkę i chciałem właśnie dorobić jakieś przedmioty, które będą się obracały wokół własnej osi. Zrzuciłbym to na animGIFa i by było kool.
Proszę o pomoc, bo ja chcę pisać tą grę!!! :)

[#2] Re: Jakesik program 3d

@BagoZonde, post #1

Znalazłem na Aminecie jakesik Polywog i FreeForm3d ale nie znam jeszcze ich możliwości jak to zaanimować żeby klatki sobie powycinać.
No to posiłuję się z tymi programami (FreeForm3d wywalił mi się).

[#3] Re: Jakesik program 3d

@BagoZonde, post #1

Sculpt (czy jakos tak) - były wersje na dowolne konfigi sprzetowe.

[#4] Re: Jakesik program 3d

@11MASTEr, post #3

Na Aminecie jest tylko jego klon Skulpt, ale jak na moją leciwą 030/50 AGA to to za wysokie wymagania stawia.

[#5] Re: Jakesik program 3d

@BagoZonde, post #4

Kurcze...wykombinuj sobie przedpotopowa wersje "Lajtłejwa" :P
Ja tam sie nie znam na 3D, ale Maxon Cinema chyba tez zrobilby taki obrotowy obiekt. No ale tez jest komercyjny...
[#6] Re: Jakesik program 3d

@Andrzej Drozd, post #5

Właśnie kombinowałem już LightWave'a ale mam tylko w wersji FPU.
Więc kombinuję na tym forum :).

Zrobiłem sobie w tym Polywog jakiś fajniasty nawet obiekt więc jak na takiego laika za jakiego się podaję - da się :).
Tekstur tam nie ma. Ale pal sześć tekstury, mogę wypełniać te polygony ręcznie.
Brakuje mi tylko jakiegoś autoobracania, jest tam SPIN, ale on obraca wokół całej osi nie usuwając poprzednich - czyli robi taką bryłę obrotową.

W każdym bądź razie złapałem bakcyla na 3d :).

[#7] Re: Jakesik program 3d

@BagoZonde, post #6

znacz się, ręcznie obracanie, ręczne malowanie ścian, ale robić się da? :D
[#8] Re: Jakesik program 3d

@R-Tea, post #7

^_^ No ręcznie najlepiej bo wszystko masz pod kontrolą ;)

Raz pamiętam, że miałem jakąś pokazywaczkę Lightwave'ową, obracała się tam bryła (tudzież jakiś samochód ;)) i można było różne efekty włączać - zabawy ze światłem, przeźroczystość, etc. - i kręcić tym obiektem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem