[#1] Coś siê rozwaliło ??
Cześć, mam OS3,9-2 Ks-3,1 Apollo1240/33 32MB Fast FAST-ATA HD 40GB Cdrom 52X iod pewnego dnia system zaczoł mi się wieszać ,zamarzło okno( reszta pracowała), wyskakiwały komunikaty : umieśc volumen w dowolnym napędzie, błąd sumy kontrolnej, błąd programowy itp.Zauwarzyłem ze przy włączaniu pojawiały się kolory na cały ekran -Niebieki,zielony,Czerwony,Zółty, częsciej czerwony Na drugi dysk od nowa wgrałem system i zaczeło się pojawiać podobne sprawy . ( czyli dyski są sprawne i nie mają bad sektorów). Aż pewnego dnia dysk zaczoł się wgrywać ale obrazu juz nie ma (czarny ekran) przy ponownym uruchomieniu włączyłem bot menu -jest ( czyli monitor sprawny). Ale dlaczego dalej nic się nie pojawiło .Dyskietkę wsadziłem i led się zapalił i zgasł ( czyli wygląda tak jak by wszysko było dobrze tylko nie ma obrazu- (poczytałem Forum i stwierdziłem ze juz nic nie wiem ) Pomocy!!!!!!!!!! Leszeksas
[#2] Re: Coś siê rozwaliło ??

@Leszeksas, post #1

Spróbuj wyjąc-włożyc-docisnąć FastAtę, może źle sie trzyma, gdy po raz pierwszy odpalilem A1200 z FA2 to też mi się system resetował, i czarny ekran byłl, FastAta niby była dociśnięta, ale docisnąłem ją jeszcze mocniej, i jak narazie nie mam z nią problemów. Z Apollo też zrób to samo, jakie masz kręcone? Moze się przegrzewa?

Ostatnia modyfikacja: 12.01.06 18:26
[#3] Re: Coś siê rozwaliło ??

@Leszeksas, post #1

Może tobie pamięć fast na karcie Apollo padła.
Monitor masz PAL czy VGA? Używasz RemApollo?

[#4] Re: Coś siê rozwaliło ??

@Leszeksas, post #1

Przewaga czerwonego w autotescie amigi to bledy sumy kontrolnej ROM lub jakis blad sprzetowy; moim zdaniem w Twoim przypadku winny jest zly kontakt ROM'ow poprzez fate.

[#5] Re: Coś siê rozwaliło ??

@11MASTEr, post #4

Sprawa się wyjaśniła karta Apollo siadła poszperałem i wyciągnełem starego M-TEC-a 030/28 8MB fast i od razu dyski poszły pojawił się obraz ( tylko na takim sprzęcie to ja mogę stare gierki uruchomic ) i Exodusa juz nie pogram. moze ktoś wie gdzie mogę naprawic to Apollo oraz ( mam karte PPC 240/40/25 _była kręcona) Leszeksas
[#6] Re: Coś siê rozwaliło ??

@Leszeksas, post #5

Może to jednak nie awaria tylko słaby kontakt karty i płyty? Poodginaj styki.
A co do BPPC to odtaktuj kartć na czćstotliwości oryginalne i sprawdź co i jak.

[#7] Re: Coś się rozwaliło ??

@Leszeksas, post #5

Nie wiem co tej twojej BPPC dolega, ale w pierwszej kolejności to bym sprawdził ustawienia w bootmenu (ESC) pamięci karty jeśli wogóle jeszcze działa? Jaka jest oryginalna prędkość BPPC taka jak podałeś, czy już po przetaktowaniu? Jak z 200MHz to nawet nie ruszaj, bo to nic nie da spowrotem na 200. Sam mam PPC z 200MHz na 240MHz, a 040/25MHz na 30MHz i jest OK.

[#8] Re: Coś siê rozwaliło ??

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Kartę dostałem , juz nieczynną ( nie znam się na oprogramowaniu- gdzies czytałem ze trzeba zrobic flasz... ale no i tak się na tym nie znam) , brakuje jednego oscylatora na PPC bo na Motorolę 68 jest 60,00Hz. Procesor XPC603PRX240LD oraz mnoznik częstotliwośći szyny jest ustawiony na 4. Jest to karta bez SCSI i bez karty graficznej( BVision )Zaczerpnięte wiadomosci mam z czasopisma MA 8/99 , proszę o jakieś wiadomości ( literaturę -Link )jak sprawdzić czy wszystko jest ok na karcie lub kto taką kartę może naprawić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem