kategoria: A4000
[#1] CSPPC, OS4.1 i iość pokazywanej pamięci w Boot Menu
Cześć.

Zanim rozbebesze swoja A4000 w celu dochodzenia dlaczego tak, mam nurtujące mnie pytanie, a mianowicie czy pod OS 4.1 w Boot Menu oprócz informacji o modelu CPU i ilości jego pamięci cache L1 L2 i trzeciego poziomu, jest też podana ilości pamięci ram na SCPPC, u mnie widać jedynie 122 MB ram, zamiast 128 które faktycznie są na karcie, czy to jest normalne ?
Może ktoś sprawdzić u siebie jaka jest podana ilość zainstalowanej pamięci w Boot Menu OS 4.1 ?
Moja konfiguracja to A4000D, Mediator, Voodoo 5500, Spider II, Siec.

Pod OS 3.9 pamięć jest widziana w całości.

Dzięki
[#2] Re: CSPPC, OS4.1 i iość pokazywanej pamięci w Boot Menu

@neuron55, post #1

Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić, ale chyba Boot Menu w OS4.1 pokazuje ilość WOLNEJ pamięci, a kickstart coś tam zabiera.
Z ciekawości sprawdzę w Święta.
[#3] Re: CSPPC, OS4.1 i iość pokazywanej pamięci w Boot Menu

@neuron55, post #1

U mnie jest to samo w OS 4.1 więc widocznie tak musi być.
Pozdrawiam,
[#4] Re: CSPPC, OS4.1 i iość pokazywanej pamięci w Boot Menu

@neuron55, post #1

Bootstrap OS4 przejmujący kontrolę nad Amigą inicjuje mapowanie kickstartu na wzór BlizKicka. Cały tzw. KickLayout zbudowany z modułów i bibliotek ładuje je do wydzielonego obszaru pamięci tak aby po resecie w niej zostać. Bootmenu jest częścią nowego Kickstartu więc zawsze będzie pokazywał wolną pamięć z uwzględniona różnica, która dotyczy załadowanego Kickstartu.
[#5] Re: CSPPC, OS4.1 i iość pokazywanej pamięci w Boot Menu

@Lokaty, post #4

Dzięki za info :D
[#6] Re: CSPPC, OS4.1 i iość pokazywanej pamięci w Boot Menu

@neuron55, post #5

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem