kategoria: A500
[#1] Nie działa DF1:
Witajcie!

Sprawiłem sobie dodatkową stacyjkę do 500-tki i mam taki problem, że po podłączeniu jej komputer "wstaje", pokazuje sie ekran z dyskietką, ale żadna stacja ani df0 ani df1 nie dają znaku życia i nie można uruchomić żadnej dyskietki... Do zewnętrznej obudowy wkładałem 3 rozne stacyjki, ktore wcześniej służyły mi jako df0 więc wykluczam uszkodzenie stacji. Zworki także zostały odpowiednio przestawione. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam!
[#2] Re: Nie działa DF1:

@shirozuki, post #1

czy stacja df0: klika jesli masz podlaczone obie ?
nie masz przypadkiem bootselectora w a500 ?
[#3] Re: Nie działa DF1:

@Norbert, post #2

Nie, df0 nie klika, nie daje zadnego znaku życia. Nie wiem nic na temat bootselectora. Czy na płycie głównej Amigi może być konieczność w grzebaniu w zworkach zeby df1 ożyła?

Dzięki za odpowiedź.
[#4] Re: Nie działa DF1:

@shirozuki, post #3

Mozliwe ze stacja lub przewod jest uszkodzony.
Podlaczales juz kiedys druga stacje do A500 ? A moze cos nawalilo w Amidze ?
[#5] Re: Nie działa DF1:

@Norbert, post #4

Kiedyś dawno temu, może z 10 lat na tej Amidze śmigała DF1. Myślałem, że to moze coś w elektronice adaptera, ale poprzedni właściciel mówi, że jemu działała. Dziwi mnie, że komputer przestaje nagle obsługiwać też df0 i myślałem, że ktoś może mieć pomysł gdzie szukać źródła takiego zachowania
[#6] Re: Nie działa DF1:

@shirozuki, post #5

W stacji, która działała jako DF0 nie musisz nic przestawiać jak podłączasz ją do zewnętrznego interfejsu. To interfejs ma odpowiednio podłączone przewody.
Jeśli po podłączeniu tego interfejsu wewnętrzna stacja przestaje działać, to albo jest uszkodzony ten interfejs, albo CIA w amidze.

Najlepiej jak byś miał możliwość sprawdzenia z inną amigą.
[#7] Re: Nie działa DF1:

@jarob, post #6

Tutaj może niech ktoś mnie poprze albo poprawi, ale chyba oba CIA są takie same, więc można spróbować zamienić je miejscami...
[#8] Re: Nie działa DF1:

@shirozuki, post #1

Uruchom program Advanced Amiga Analyser V.2.0 i tym sprawdzisz, czy któryś cia nie szwankuje. link
Rejestracja jest darmowa i zapewnia dostęp do mnóstwa programów na Amigę i nie tylko.
Musisz tylko zgrać plik adf na dyskietkę w Amidze np. za pomocą adf2disk z aminetu.
[#9] Re: Nie działa DF1:

@glichtanski, post #8

ten program mozna znalezc na sieci bez potrzeby rejestrowania sie na stronie jaka podales.
[#10] Re: Nie działa DF1:

@Norbert, post #9

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Nie wiem w czym problem. Teraz po podłączeniu DF1: stacja wewnętrzna DF0: zaczęła gadać, ale i tak nie ładuje dyskietek. Tyknie dwa razy i z powrotem wraca do bootscreena. Zachowuje się tak, jakby np. dostawała dyskietki sformatowane nie pod Amigę.

Dzięki za program Advanced Amiga Analyzer - fajna sprawa, ale czy do tego nie trzeba mieć jakiegoś zewnętrznego interfejsu do dawania sygnałów na złącza serial i parallel? Bo tak to wygląda, każdy test tych portów kończy się niepowodzeniem ;) nie mam pojęcia jak mogę sprawdzić nim swoje ułady CIA.
[#11] Re: Nie działa DF1:

@shirozuki, post #10

Spróbuj zamienić układy CIA miejscami (są takie same). Ja wczoraj przerabiałem taki przypadek:
http://www.ppa.pl/forum/amiga/27457/cdtv-nie-czyta-dyskietek#m374441

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2013 14:51:34 przez Jacques
[#12] Re: Nie działa DF1:

@shirozuki, post #10

Na te porty chyba są jakieś specjalne kable lub interejsy. Kiedyś coś czytałem o tym ale pamięć już zawodzi. Sprawdzę pod emulatorem, może przypomnę sobie czego szukać.

PS. A przekładałeś miejscami kości CIA ?
Sprawdź, przeczyść w stacji dyskietek ten mały czarny wystający do góry włącznik sprawdzający obecność dyskietki w stacji. Może on nie "łączy"

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2013 15:13:13 przez glichtanski
[#13] Re: Nie działa DF1:

@glichtanski, post #12

Tak wyglądało oryginalne urządzenie sprzedawane razem z programem. Może dało by się coś zmontować wg schematu który wyświetla się w programie, ale niestety nie jestem elektronikiem i nie chcę wciskać Ci tutaj kitu. A w Google nic ciekawego nie znalazłem.
[#14] Re: Nie działa DF1:

@glichtanski, post #13

Dzięki mimo wszystko
Układy CIA mam w sumie 4, jakiekolwiek bym nie umieścił w slocie - jest to samo. To chyba nie ich wina, bo każdy z czwórki sprawdzałem też w porcie ODD i nie było żadnych błędów w przesyłaniu danych przez port szeregowy z PC, a wtedy chyba by coś wyszło...

Dziwne... Kolejna mistyczna wielka Amigowa niewiadoma ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem