[#1] A3000, kickart z dysku, Picasso II
Witam.

Mimo ponad 20 lat stażu w branży, kickstart wczytywany z dysku to jednak dla mnie nowość. ;)

A więc po poprzednim właścicielu Amigi mam:
- partycję nr 1, o wielkości 10MB, o nazwie "System_2.0" i boot prioryty 0
- partycję nr 2, o wielkości 2MB, o nazwie "System_1.3" i priorytecie 1

Gdy odpalę Amigę z kickstartem 1.3, system startuje z partycji nr 2 a partycja nr 1 nie jest widoczna. Gdy odpalam kickstart 2.0, system startuje z partycji nr 1 a widoczna nie jest partycja nr 2.

Pytanie 1: co gdybym chciał dołożyć sobie jeszcze kickstart 3.1 i OS3.9? Rozumiem, że muszę utworzyć kolejną bootowalną partycję i do katalogu Devs wrzucić plik z kickstartem? Tylko jak wcześniej zainstalować OSa?

Pytanie 2: czy da się uzyskać dostęp do menu z wyborem kickstartu w innym momencie, niż bezpośrednio po włączeniu Amigi?

Pytanie 3 dotyczy trochę innego tematu:
Mam kartę Picasso II i chciałbym podpiąć do niej wyjście VGA Amigi 3000, żeby mieć na jednym monitorze obraz natywny i z karty. Rozumiem, że muszę użyć kabelka z pinami połączonymi 1-1, 2-2, ..., 15-15?

Pozdrawiam, z góry dziękuję za Re:
:)
[#2] Re: A3000, kickart z dysku, Picasso II

@Daclaw, post #1

Ad.3 zwykły kabel do łączenia karty graficznej z monitorem powinien działać, ja takiego używam z kartą CyberVision64 i Amigą 3000.
[#3] Re: A3000, kickart z dysku, Picasso II

@Daclaw, post #1

ad2.
Jaki program sluzy Ci do mapowania kickstartu?
Ten program widocznie jest na poczatku s-s i dlatego masz wybor tylko przy starcie Amigi.
Jesli to Skick to wybor kick mozna zrobic w dowolnym momencie. Potem oczywiscie nastepuje reset komputera.
ad1.
Jak bedziesz juz mial kick3.1 to instalacje mozesz wykonac z plyty CD.
A masz wolna partycje dla 3.9 ? Czy zamierzasz podlaczyc kolejny dysk?

ps.
A co do widocznosci partycji pod danym systemem, to pod kick2.x powinna widoczna byc partycja z 1.3 (ffs) - sprawdz early-menu.
Kick 1.3 nie widzi partycji w FFS-DC, wiec przypuszczalnie tak zostala sformatowana partycja dla kic2.x
Chcesz miec dostep do obu partycji pod kazdym OS ?

Najlepiej to pokaz jak wyglada s-s
[#4] Re: A3000, kickart z dysku, Picasso II

@Norbert, post #3

Nie w ten deseń. ;)
Mowa jest o A3000 z kickstartem "fabrycznie" ładowanym z dysku, czyli "na kościach" jest tzw. kickstart 1.4.
[#5] Re: A3000, kickart z dysku, Picasso II

@Daclaw, post #4

Oho, trafiła Ci się wczesna A3000. A zegar jaki, może 16 Mhz?

SuperKickstart/Softkick ROM
-Often referred to as softboot ROMs, these were originally
shipped with early model A3000's. They automatically
find a bootable drive named WB_2.x:, and looks for a
file called kickstart in the devs: directory of the system boot
partition.

This is a specially encoded KickStart file.
You can put all sorts of ROM images for the 1.4 chip
to boot, including WB2.03, WB2.04, and also, WB3.1.
Once it finds the file, it reallocates memory with the MMU,
and effectivly turns 512K of FAST RAM into a ROM.
This is good because it's fast and easily upgradable.
However, it will not work with 040 or 060 CPUs, as the MMU
utilization is different.

Może tutaj coś znajdziesz na ten temat:

a3000guide.txt
[wyróżniony] [#6] Re: A3000, kickart z dysku, Picasso II

@Daclaw, post #1

Olej śmieszne teorie ludzi, którzy nigdy nie widzieli tego na oczy a udają, że wiedzą o co chodzi.
Nie mają o tym pojęcia a wypisują głupoty aż nie da się tego czytać.
Ja sobie założyłem taki kickstart do mojej A 3000 Tower bo uważam go za najbardziej wszechstronny.

1) Możesz mieć kickstart 3.1 i OS 3.9 ale ZAMIAST 2.0 Co prawda teoretycznie dałoby się zrobić tak, żeby egzystowały obie instalki na jednym dysku ale bardzo dużo z tym zachodu.
ROM potrafi rozpoznać tylko 2 rodzaje kickastarów 1.3 oraz 2.x Zamiast tego 2.x wstawiamy 3.1 Dlatego napisałem, że 3.1 byłby zamiast 2.0
System zainstalujesz normalnie. Startujesz komputer z dyskietki kickstart gdzie jest ROM 3.1 i potem instalujesz 3.1. Z dysku z OS 3.1 odpalasz komputer i instalujesz 3.9

2) Kickstart załadowany przy starcie komputera da się usunąć przez dłuższe przytrzymanie CTRL+A+A. Wtedy znów będziesz miał dostęp do wyboru kickstartu.
[#7] Re: A3000, kickart z dysku, Picasso II

@Daclaw, post #1

Witam.
Ja mam kick i system 1.3 na jednej partycji (WB_1.3), Kick 3,1 i WB3,1 na drugiej (WB_2.x) i OS3.5 na trzeciej. To jest dopiero wygoda! Musisz mieć tylko trzy botowalne partycje. Zmień też priorytety partycji by domyślnie wczytywał się kick 3.1. Chyba że wolisz 1.3.
Wybór kicka jest po włączeniu komputera a wybór systemu (botowalnej partycji: WB_2.x lub np. DH0) zaraz po wczytaniu kicka 3.1. Oczywiście też trzeba wciskać klawisze myszki.
[#8] Re: A3000, kickart z dysku, Picasso II

@Rafał A-3000, post #7

Probowales programu bootctrl ?
Potrafi wymusic start z partycji bez wzgledu na wartosc piorytetu.
Wyglada to tak, ze po uruchomieniu bootctrl i podaniu partycji bootujacej nastepuje reset i komputer uruchamia sie juz innego dysku
[#9] Re: A3000, kickstart z dysku, Picasso II

@Daclaw, post #4

Tak przy okazji przeleciał mi ten wątek i chciałbym spytać jakiej długości masz plik superkickstartu 1.3?
Patrząc na stronę:
https://www.vesalia.de/e_kickstartdisk%5b8870%5d.htm
to jakby superkickstartdyski nawet jeszcze w sprzedaży były.

Edit:
Są niby dwa pliki:
Look into "Devs:", you might find a "kickstart" file there which is 526,848
or 526,572 bytes in size. This is a Kickstart 2.x or 3.x image file.
Likewise, if you find a "kickstart" file that is 282,624 or 283,136 bytes
in size, it's the special A3000 Kickstart 1.3 file.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 22:24:08 przez Rafał A-3000
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem