[#1] X-Copy
Ostatnio rozregulowałem sobie stację w A500 i chcąc ją ustawić używałem x-copy żeby sprawdzić czy
głowice są dobrze ustawione. Podczas sprawdzania skopanego dysku pojawiły się niebieskie zera...

Nigdy się z takimi nie spotkałem, co one znaczą?
Poza tym może ktoś przetłumaczyć znaczenie błędów jakie mogą się pojawić?
1 - More or less than 11 sectors on the track
2 - No sync found
3 - No more sync found after gap
4 - Header checksum error
5 - Error in the header /long for??t
6 - Data block checksum error
7 - Long track
8 - Verify error

Nie chodzi mi o tłumaczenie ich z angielskiego na polski, tylko o wyjaśnienie o co chodzi?

PS. Używałem też TrackDiskSynca, ale to nie dla mnie - ciężko mi słuchowo stwierdzić czy jest ok czy nie.
[#2] Re: X-Copy

@Radek_Cz, post #1

Z tego co ja rozumiem i pamiętam, choć zapewne osoby bardziej obeznane w temacie napiszą więcej, to 1, 2, 3, 7 dotyczą głównie dysków NDOS, które są zabezpieczone przed kopiowaniem. 8 chyba nie wymaga objaśniania. 4, 5, 6 - to błędy w nagłówku ścieżki.
[#3] Re: X-Copy

@mailman, post #2

Dzięki za odpowiedź.
A czy kody błędu mogą pomóc w bezpośredni sposób w ustawieniu głowic/y. W moim wypadku górnej.
Chodzi mi o to czy numerek może wskazać w jakikolwiek sposób czy jestem już bliski poprawnego
ustawienia czy jeszcze dużo brakuje.
A może zna ktoś i wie gdzie zassać program do tego celu przeznaczony. Ktoś w innym wątku pisał
o jakimś profesionalnym programie do usawiania głowic flopków, ale nie mogłem go znaleźć w sieci.
(Ta osoba zresztą też nie mogła - weszła w jego posiadanie przypadkiem, bo serwisant zostawił dysk
w stacji)
Myślałem jeszcze o opcji w MCP, ale są dwa ale, chyba nie da się odpalić MCP na prawie gołej A500(?)
Druga to podpięcie tej stacji do A1200 - ale bez przeróbek się nie da (?).

Niby udało mi się ustawić głowicę, ale mam wrażenie że nie do końca. To znaczy czyta dyski sformatowane
na innych stacjach, czyta oryginalne gry - ale mam wrażenie że wcześniej czytała ich więcej.
[#4] Re: X-Copy

@Radek_Cz, post #1

TrackDiscSynciem o ile dobrze zrozumiałem dokumentację ustawisz tylko sektor 0 , bo po wciskaniu przycisku fire głowica przesuwa się o jeden "ząbek" w przód i w tył. Przerabiałem to z Amigą 3000, w końcu wymieniłem stację i problemy zniknęły. Musiała być walnięta elektronika, bo nawet podmiana głowicy z innej stacji nie pomagała. Zawsze był błąd w tym samym sektorze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem