[#1] Zasilacz AT do a600
Witam!
Jestem w trakcie adaptacji zasilacza AT do a600.
Zetknalem się z problemem.
Jezeli podepne sobie zasilanie od płyty głównej do płyty głównej a HDD, CD i FDD do wyjść dla nich to całość wygląda raczej nieestetycznie;]
A jeżeli podepne napędy do płyty głównej to jak wiadomo płyta główna mi się "zużyje"(swoją drogą jak to wygląda w praktyce?).
Jak rozwiązaliście taki problem?
Prosze o sugestie co do budowy.

Ostatnia modyfikacja: 14.01.06 18:23
[#2] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #1

A jeżeli podepne napędy do płyty głównej to jak wiadomo płyta główna mi się "zużyje"(swoją drogą jak to wygląda w praktyce?).

co masz na mysli zuzyje ??

u mnie zasilanie jest osobno - hdd na molexach, amiga dostaje tylko 12,-v,5,gnd.

Nie widze pzreszkod w podlaczeniu hdd do plyty tylko po co sie bawic w przejsciowki - finalnie ta sama ilosc kabli...chyba ze cos zle zrozumialem
[#3] Re: Zasilacz AT do a600

@lotharek, post #2

co masz na mysli zuzyje ??

Z tego co wiem jeżeli puścisz napięcie o takiej mocy do płyty głownej to po jakimś czasie przestanie działać. Mogę się mylić, ale takei coś czytałem w kilku miejscach.

Chodzi mi o to żeby jak najbardziej odciążyć płytę główną z zasilania reszty stuffu i zmimializować liczbe kabli zasilających z zewnątrz;]
(btw ale ja mieszam...)

[#4] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #3

Napięcie [V] i moc [W] to zupełnie inne wielkości fizyczne, zresztą tu chodzi o natężenie prądu [A], czyli prąd. Gdy jest zbyt duże obciążenie ścieżek, płynący przez nie prąd może spowodować ich przepalenie - chodzi oczywiście o ścieżki zasilające. Najprościej (jeśli chcesz mieć komputer w oryginalnej obudowie) przylutować kable zasilające napędy bezpośrednio do złącza zasilania wewnątrz obudowy (tego gdzie podpinasz zasilacz). Nie jest to idealne rozwiązanie, ale dużo lepsze od zasilania ze złącza FDD.
[#5] Re: Zasilacz AT do a600

@wali7, post #4

Teraz miałem takie olśnienie...
Gdyby płtę główną zasilić standardowo ale puścić to jakimś kablem który ma 4 zyły więcej Dorobić jakieś gniazdko więcej w amidze i tam puścić zasilanie z molexów, a w środku ami z tego gniazdka zasilić fdd i hdd.
Dobry pomysł :D ?

[#6] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #5

Idealny. Kazdy tak robi. Ja np. druga Amige 1200 z Apollo, w desktopie, zasilam dwoma zasilaczami - plyte glowna zwyklym 25-ciakiem z A500, natomiast HD i CD-ROM z osobnego pecetowego zasilacza. A co do amperarzu i przepalenia sciezek, to gdy wszystko podlaczysz do plyty glownej, to raczej wczesniej zabraknie "pradu" dla hd i cd, niz cos sie przepali, co tym samym przyniesie zwiechy i resety niekontrolowane ;)
[#7] Re: Zasilacz AT do a600

@Andrzej Drozd, post #6

Nie do końca mnie zrozumiałeś
Chodzi mi żeby płytę główną zasilić wyjsciem na płytę główną z AT.
Nie chce mieć miliona zasilaczy i dwóch milionów kabli
ja chce meić moją piękną a600 ;)

[#8] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #7

To co zaproponowałeś jest równoważne kablowi z grubszymi żyłami. I nie jest to głupi pomysł, taki kabel ma znacznie mniejszy opór - spadki napięcia znacznie mniejsze. Należy pamiętać tylko, aby kabel nie był zbyt długi. A zasilanie podepnij jak pisałem - ze złącza zasilacza na płycie Amigi - przylutuj kabel zasilający napędu do +5V, + i -12V. Będzie działać. Generalnie pamiętaj o dwóch sprawach - grubsze żyły, krótki kabel.
A tak przy okazji, zasilanie napędów ze złącza FDD było bardzo popularne w epoce "przetowerowej". Ja przez kilka lat miałem A1200+BlizzardIV+16MB+HDD210MB+CDROM (obydwa zasilane ze złącza FDD) i nic się działo złego, komputer działał bardzo stabilnie (zasilacz "lekki" od A500).
Potem - się stowerowałem ;)

Ostatnia modyfikacja: 15.01.06 22:40
[#9] Re: Zasilacz AT do a600

@wali7, post #8

I tak zrobie;]
Wewnątrz amigi do zasilania płyty głównej przylutuje molexa i bedzie git;]
I jeszce jednego sobie na zewnątrz wyprowadze to będe mógł elegancko cdroma podpinać;]

Ostatnia modyfikacja: 15.01.06 23:40
[#10] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #1

ja mam co prawda atx zamiast at ale problem byl ten sam. rozwizalem go w ten sposob ze od zasilacza do ami amm oryginalny kabel od zasilacza amigi, w srodku ami mam zrobiony trojnik dla flopa i hdd. zewnatrz mam tylko jeden kabel z pradem do zasialacza i jeden cienki do sterowania (ale w at go nie potrzebujesz)
[#11] Re: Zasilacz AT do a600

@Valwit, post #10

I teraz się pojawił kolejny problem...
Nie wiem czy to sprawka zasilacza czy miernika(czy moze moja :D ?) ale nei jestem w stanie sprawdzić napięcia na poszczególnych pinach zasilacza z a600.
HardwareBook za dużo mi nie pomógł bo nie mam opisancyh dokładnie pinów.
Czy mógłby mi ktoś przedstwaić pinologie wyjść zasilacza z a600?

[#12] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #11

moze ten link bedzie Ci pomocny:
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/amiga_power_supplies.html#ATX_PSU

pozdr.

[#13] Re: Zasilacz AT do a600

@wwaldo, post #12

Wielkie dzięki!
Ten obrazek sie bardzo przyda;]
http://www.ianstedman.co.uk/power-plug.JPG
Jak tylko jutro słoneczko poświeci na biórko to lutuje;]

[#14] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #11

to zasilacz impulsowy - bez obciążenia nie ma napięć znamionowych na pinach... zmierz bezpośrednio na gnieździe w płycie głównej A600 albo obciąż zasilacz czymkolwiek (choćby coolerkiem 12V)
[#15] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #1

Witam.
Bardzo dawo temu mialem pierwsza A600 i po pewnym czasie dolozylem do niej twardziela 340MB, to zrobilem rozdziale zasialnia z gniazda zasialajacego flopa. Zasilacza uzywalem standartowego dolaczonego do Amigi.
Jak okolo 2 lata temu nabylem ponownie amige (notabene sama plyta glowna i rom 2,5) to umiescilem ja w obudowie od A1200 razem z twardym dyskiem, cd i flopem. Z zasilacza AT od PC odlutowalem jedna wiazke wtyczek (2 duze i 1 mala), nastepnie jedna duza usunalem i do tego miejsca podlutowalem kabelki od jeszcze jednej malej wtyczki. Kabelek ten nastepnie przylutowalem do plyty glownej w okolicach gniazda zasilajacego za dlawikiem.
Jak trzeba to zrobie fotki.
Pozdrawiam.
[#16] Re: Zasilacz AT do a600

@ted, post #15

Moment...
Ty uciągnąłeś to wszytko z zasilacza od Amigi czy AT?

[#17] Re: Zasilacz AT do a600

@Dexterek, post #16

Witam.
Aktualnie A600 jest zasialna z zasilacza od PC AT, ale probowalem tez amigowskim, lecz balem sie go spalic.
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem