kategoria: A500
[#1] A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początek chciałbym się przywitać. A przechodząc do senda sprawy postanowiłem wyciągnąć swoją Amige A500 Plus, niestety wiele dyskietek już nie nadaje się do odczytu. Z tego co wyczytałem ponoć jest problem z nagrywaniem aplikacji Amigowych z poziomu PC, ale można wrzucić obraz i nagrać z Workbencha, z restzą chętnie poobcowałbym z amigowym systemem i tutaj pojawia się kolejny problem, ptorzebuję kontroler do dysku, na temat kart rozszerzeń i modyfikacji Amigii moja wiedza jest praktycznie zerowa, w związku z tym prosiłbym również o infromacje gdzie takowy sprzęt mogę kupić i czy podłącze do niego normalny dysk z PC na złączu PATA.

Jaki kontroler kupić i gdzie, jak mogę nagrywać aplikacje i skąd je pozyskać ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Mam nadzieje że moja przygoda z tym komputerem będzie trwać dalej i to nie tylko w postaci gier :)

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2013 23:50:23 przez kwiatek
[#2] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@kwiatek, post #1

Jeśli chcesz tylko pograć to proponuje emulator na PC (UAE). Rozbudowa Amigi 500(PLUS) by ta była w miarę wygodna i używalna, to wydatek minimum tysiąca złotych (lepszy kickstart, kontroler HDD, turbo, pamięć, usb lub sieć itd.).

Na dniach ma się też pojawić tani akcelerator (ok. 550PLN) z kontrolerem HDD i wbudowaną pamięcią RAM - ACA500 - może to być wariant dla ciebie, jeśli koniecznie chcesz prawdziwą Amigę. Gdzie kupić sprzęt? Allegro, retroami.com.pl, amibay.com, eBay?

Soft - zależy co i w jakiej postaci... Pogooglaj - "whdload", "games adf". Wszystko jest w Internetach ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 00:09:44 przez _arti
[#3] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@_arti, post #2

Dziękuję za odpowiedź, no cóż nie sądziłem że to będą aż takie koszty, ostudziło to nieco mój zapał, kupno samego kontrolera + Workbencha na dyskietkach nie wystarczy aby umożliwić korzystanie z systemu i softu pisanego na Amigę ? Nie sądziłem nawet że są karty sieciowe, a tak z ciekawości na A500 w takim razie jest dostępna pzreglądarka internetowa graficzna, czy tylko tekstowa ?
[#4] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@kwiatek, post #3

Sam kontroler to trochę mało - będzie po prostu brakować pamięci RAM by cokolwiek rozsądnego uruchomić. Gdybyś jednak miał te 2-4k na rozbudowę, to właściwie możnaby złożyć całkiem niezły komputerek ;) Zobacz zestaw naszego forumowego kolegi - chyba najpotężniejsza Amiga 500 w środkowej Europie OK

tak z ciekawości na A500 w takim razie jest dostępna pzreglądarka internetowa graficzna, czy tylko tekstowa?

Na Amigę są przeglądarki zarówno tekstowe jak i graficzne. Co prawda zatrzymały się w rozwoju jakieś 13 lat temu ale PPA i inne strony, w bardzo podstawowym zakresie, działają OK
[#5] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@_arti, post #2

Rozbudowa Amigi 500(PLUS) by ta była w miarę wygodna i używalna, to wydatek minimum tysiąca złotych (lepszy kickstart, kontroler HDD, turbo, pamięć, usb lub sieć itd.).

To trochę przesada. A, nade wszystko, nie należy traktować A500 jako bazy do takiej rozbudowy. Jak dla mnie, to optymalny a zarazem maksymalny sensowny wariant to kontroler HDD z fastem. Taki MegaRAMHD z maksymalnie obsadzoną pamięcią i dyskiem ~1GB zamienia A500 w komfortowe stanowisko do retrocomputingu. Cokolwiek więcej to już rejony zarezerwowane dla A1200 i podobnych.

W USB i sieciówki też nie trzeba na chama inwestować - są jeszcze rozwiązania typu NULL Modem, ProNet, w zupełności wystarczające. Ja, dzięki ProNetowi, mam np. 1 napęd CD na 3-4 Amigi (za pomocą "przełącznika drukarek") ).

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 08:05:12 przez Daclaw
[#6] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@Daclaw, post #5

Zgadzam się w 100%. Zdecydowanie wystarczy HDD (np. wewnętrzny IDE68K) + Fast (np. wew. rozszerzenie Kipera) i najlepiej rozszerzenie do 2 MB chip. Sam mam taki zestaw i amiga chodzi bardzo fajnie. Do "cięższych" rzeczy A1200.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 09:20:41 przez nazwa_użytkownika
[#7] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@kwiatek, post #1

Nie jestem znawcą obecnych rozwiązań, ale wydaje mi się, że koledzy trochę zaszarżowali.
Do A500+ wystarczy dokupić sprzętowy emulator stacji dyskietek HxC i wszystkie programy które do tej pory odpalałeś z dyskietek będą działać z karty SD. Opis masz tu
Miałem w latach 90tych A500+ z twardzielem GVP dołączanym do szyny z boku, ale obecnie to raczej chybiony pomysł, taniej wyszedłby zakup A1200 z kartą CF.
.
[#8] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@kwiatek, post #1

Tutaj jest taka karta jakiej szukasz

Tylko że za 800zł to już musisz się zastanowić bo za +- 500zł jesteś w stanie kupić taki oto zestawik:

kupisz Amige 1200

lub

A1200

+

jakaś tania karta pamięci

Na A1200 będziesz w stanie grać w gry AGA
A500 to "drogi do rozbudowy złom" lepiej ładnie ją wyczyść i daj na wystawę.
[#9] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@kwiatek, post #1

Jak nie będziesz się upierał na dysk twardy, to wystarczy kabelek łączacy porty LPT amigi i PC i dyskietka z pakietem HOMBRE. (a nawet tylko programik paradise z tej dyskietki, jest też na aminecie). Schemat kabelka w archiwum.
Programik możesz sobie nagrać na dyskietce pecetowej sformatowanej na 720kB i odczytać na amidze i wrzucić na dyskietkę z Workbenchem (Wokbench 1.3 ma już CrossDosa, który obsługuje dyskietki pecetowe - przynajmniej mój miał :).
Polecenie: paradise -rdisk -drive 0 nagrywa obraz adf bezpośrednio na dyskietkę w napędzie DF0: (wymaga potwierdzenia, co daje czas na zmianę dyskietki).
Na gołej A500 - prędkość ok 32kB/s. Na 68000/14Mhz ok 45~52kB/s czyli nieźle.

A tutaj jest fajne GUI do Paradise po stronie PC: http://www.amibay.com/showthread.php?t=32405&highlight=paradise

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 10:37:55 przez zyga64
[#10] Re: A500 Plus zgrywanie dyskietek i dysk twardy

@nazwa_użytkownika, post #6

Ja wiem, że "lepiej kupić [tu wpisz dowolny model dużej Amigi albo A1200]" ale autor wątku ma pluskwę i to nią chciałby się pobawić. Jakkolwiek IDE68k + 2MB CHIP wystarczy do uruchomienia WB "(i to już jest prawie 500PLN) czy odpalenia jakiegoś tam programu, zaznaczam - tylko udpalenia, tak do gier (WHDLoad) czy używaniu jakiegokolwiek programu na serio jest to po prostu za mało. O wygodnej pracy czy komfortowym przenoszeniu danych nie wspominając. Nawet 8MB Fast nie ma tu sensu, gdyż 68000 jest po prostu za wolne do czegokolwiek poza odpalaniem gier z dyskietek. HxC - tak, to również fajna rzecz, która rozwiązuje problem transferu plików ale znowu - do zabawy z WB i programami - za mało.

Podsumowując - podtrzymuje to, co napisałem w czwartym poście: 8MB Fast + IDE68k ale z kickiem 3.1, fastem a najlepiej turbo (020) i do tego HxC do przenoszenia danych... ale to już pi*drzwi 8 i pół stówy.
Jak to mówią - chcesz się bawić w Amigę - deal with it cool

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 11:12:49 przez _arti
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem