[#1]
Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze
Musiałem wymienić TV w sypialni do którego miałem podłączoną Amigę 1200 ponieważ padło mi jedno HDMI w nim, a potrzebowałem oba. Małem tam Toshibę 32R3500PG HD-Ready z której bylem bardzo zadowolony, bo i obraz z Amigi był bardzo fajnej jakości i PC po 15 metrowym przewodzie dobrze klonował obraz nawet w 1080p i 50Hz (mimo że Toshiba była tylko 720p).
Teoretycznie wymieniłem na lepsze, bo kupiłem LG 32LS5600 Full HD z podświetleniem ledowym, ale poza lepszą jakością TV i z PS3 to co najważniejsze to oczywiście musiało zostać obarczone problemami.
Po tym samym przewodzie Euro który był podłączony do Toshiby w tym LG mam bardzo jasny żółty obraz. Nie wiem czy to kwestia jakiejś innej specyfiki tego gniazda, czy czego innego, ale muszę znaleźć jakieś rozwiązanie. System ma ustawiony w Amidze na Hi-Res, ale jeszcze nie sprawdzałem, czy problem żółtego obrazu występuje także w Lo-Res, podejrzewam, że nie ma to związku, ale...
Czy ktoś się orientuje co jest przyczyną i czy istnieje jakieś rozwiązanie? Trzeba coś zewrzeć, zamienić jakieś przewody? zmostkować? w tej wtyczce euro? Jeżeli tak to czy ten przewód będzie mi działał jak kiedyś ze starym LG LCD na działce jak wcześniej czy będę musiał się w drugi zaopatrzyć?
Drugi problem nie dotyczy Amigi, ale też go opiszę. A nóż, ktoś się orientuję. Mianowicie nie mogę w tej chwili ustawić w PieCu klonowania obrazu na dwa wyjścia czyli 1080p 50-60Hz, bo ten nowy LG wyświetla komunikat "niepoprawny format". Jak zjadę z częstotliwością odświeżania do 30 to jest ok, ale filmy przy takim odświeżaniu mają masakryczną ilość klatek na sekundę. Wyjściem jest ustawienie "rozszerzony pulpit" i wyświetlanie na tym drugim ekranie w rozdzielczości 720p 50Hz (bo ta faktycznie działa), no ale do cholery to jest TV Full HD przecież, a poprzedni był HD Ready i przyjmował sklonowane 1080p 60Hz i pięknie to wyglądało.
Nie znam się, ale na chłopski rozum chodzi mi po głowie, że może system w tym TV jest łakomy na szybkość transferu w przewodzie HDMI z PC i nie akceptuje przy takiej długości przewodu tak niskiego poziomu. No ale na tym samym przewodzie w starym TV wszystko było ok przy 1080p.
Ktoś ma jakieś pomysły?