kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze
Musiałem wymienić TV w sypialni do którego miałem podłączoną Amigę 1200 ponieważ padło mi jedno HDMI w nim, a potrzebowałem oba. Małem tam Toshibę 32R3500PG HD-Ready z której bylem bardzo zadowolony, bo i obraz z Amigi był bardzo fajnej jakości i PC po 15 metrowym przewodzie dobrze klonował obraz nawet w 1080p i 50Hz (mimo że Toshiba była tylko 720p).

Teoretycznie wymieniłem na lepsze, bo kupiłem LG 32LS5600 Full HD z podświetleniem ledowym, ale poza lepszą jakością TV i z PS3 to co najważniejsze to oczywiście musiało zostać obarczone problemami.

Po tym samym przewodzie Euro który był podłączony do Toshiby w tym LG mam bardzo jasny żółty obraz. Nie wiem czy to kwestia jakiejś innej specyfiki tego gniazda, czy czego innego, ale muszę znaleźć jakieś rozwiązanie. System ma ustawiony w Amidze na Hi-Res, ale jeszcze nie sprawdzałem, czy problem żółtego obrazu występuje także w Lo-Res, podejrzewam, że nie ma to związku, ale...

Czy ktoś się orientuje co jest przyczyną i czy istnieje jakieś rozwiązanie? Trzeba coś zewrzeć, zamienić jakieś przewody? zmostkować? w tej wtyczce euro? Jeżeli tak to czy ten przewód będzie mi działał jak kiedyś ze starym LG LCD na działce jak wcześniej czy będę musiał się w drugi zaopatrzyć?

Drugi problem nie dotyczy Amigi, ale też go opiszę. A nóż, ktoś się orientuję. Mianowicie nie mogę w tej chwili ustawić w PieCu klonowania obrazu na dwa wyjścia czyli 1080p 50-60Hz, bo ten nowy LG wyświetla komunikat "niepoprawny format". Jak zjadę z częstotliwością odświeżania do 30 to jest ok, ale filmy przy takim odświeżaniu mają masakryczną ilość klatek na sekundę. Wyjściem jest ustawienie "rozszerzony pulpit" i wyświetlanie na tym drugim ekranie w rozdzielczości 720p 50Hz (bo ta faktycznie działa), no ale do cholery to jest TV Full HD przecież, a poprzedni był HD Ready i przyjmował sklonowane 1080p 60Hz i pięknie to wyglądało.

Nie znam się, ale na chłopski rozum chodzi mi po głowie, że może system w tym TV jest łakomy na szybkość transferu w przewodzie HDMI z PC i nie akceptuje przy takiej długości przewodu tak niskiego poziomu. No ale na tym samym przewodzie w starym TV wszystko było ok przy 1080p.

Ktoś ma jakieś pomysły?
[#2] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #1

Co do drugiego to nie mam pojęcia. W pierwszym wypadku całkiem możliwe że twój LG nie ma RGB na eurozłączu i obraz leci po composite. Nowe TV niestety coraz częściej mają wykastrowanego SCARTa.
[#3] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Private_Public, post #2

Hmm... ok. w takim razie jakie mam rozwiązanie, żeby podłączyć tam Amigę? Kompozytowy chinch raczej mnie nie zadowoli, tym bardziej, że z tego co widzę tam jest tylko component.

32LS5600

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2013 08:12:18 przez Duracel
[#4] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #3

Proponuję aktualizację oprogramowania.
TV ma złącze RGB inaczej nic by nie wyświetlił.
http://www.lg.com/pl/wsparcie-produktowe/lg-32LS5600#
[#5] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #3

nie wiem czy ci to pomorze ale ja mam w LG ustawione tryb wyswietlania na GRY, i na tym trybie dziala mi ami i PC-et na innych trybach mam klopoty z obrazem.
[#6] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@bacus10, post #5

OK. Będę próbował i jednego i drugiego po powrocie do domu.
Dam znać czy coś się zmieniło.

Swoją drogą jaki masz model LG?
Jak wygląda u ciebie problem z wyświetlaniem przy trybie innym niż "GRY"?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2013 09:33:11 przez Duracel
[#7] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #1

Co do pierwszego to wydaje mi się, że brakuje Ci podstawowego koloru niebieskiego. Uruchom jakiś obraz generowany z Amigi gdzie ma być niebieski kolor. Jeśli mam rację to w tych miejscach zamiast niebieskiego będzie czarny. Powiadom o efektach. Dodatkowo, niektóre telewizory ze złączem Component umożliwiają podłączenie sprzętów z wyjściem Composite. Trzeba wyjąć wszystkie kable z Component i wsadzić tylko jeden nasz żółty kabel pod zielone gniazdo (Y) złącza Component.

Co do drugiego problemu nie znam rozwiązania, ale kombinuję bo mam podobne problemy a telewizory mam raczej z wyższej półki.
[#8] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Esio, post #7

Hmm... pulpit w moim OS 3.9 jest dosyć zróżnicowany kolorystycznie więc i niebieskie elementy też tam są. Jednak w tej chwili nie ma tam żadnego innego koloru niż żółty. Ledwo co widać elementy pulpitu więc nawet włączenie czegokolwiek jest raczej nie możliwe. To jest jasnożółty kolor. Czytam na forach ten żółty pojawia się dosyć często w podobnie zgłaszanych sytuacjach z odtwarzaczami DVD itd.

Nabieram przekonania, że to te gniazdo jest wykastrowane. Jedyna nadzieja, że faktycznie jakieś ustawienia w TV mają wpływ na wyświetlanie i działanie tego gniazda. No i aktualizacja oprogramowania TV.

Co do wyjścia kompozytowego to też to pomijając kwestię tego, czy jest tam opcja o której mówisz w komponencie, to pytanie o jakość takiego obrazu na tle tego co miałem przez pełne Euro. Niemniej jednak w ostateczności i to by mi wystarczyło.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2013 10:03:36 przez Duracel
[#9] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #6

jak mam TV przełączone w inny tryb, to obraz za mi sie pojawia jak by był przysłoniety przezroczysta czarna szmata, PC w ogole niema, moja gorsza połówka mówi abyś spróbował podłączyć amige przez jakieś DVD które ma złącze EURO i HDMI, tak mamy zrobione w TV Sony u rodziców gdzie nie ma wejscia Euro.
[#10] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #1

LG to ja już nie chcę za darmo.
Na 3 sztukach się przejechałem. W jednym po 4 latach obraz zaczął smużyć, wygląda jak przydymiony.
W drugim jak tylko wyszła gwarancja to zaczęły kolorowe pasy latać z góry na dól zanim się nagrzeje(to akurat naprawiłem dość tanio).
A w 3 jebło sterowanie matrycy i za 600 to ja dziękuję jak tv kosztował 1400.
Najdłużej działającym tv LCD z jakim się spotkałem do tej pory to Philips, ale oni już nie robią TV niestety.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2013 13:10:35 przez Shredder
[#11] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Shredder, post #10

Na działce mam LG LCD (to ten co na AmiWAWA był ostatnio) i on z Amigą nie ma problemów :)
Coś takiego znalazłem na Allegro, ale kupować przystawkę za tyle do nowego TV który ma Euro wbudowane, to zakrawa na lekki absurd.

Ciekawe, czy jeszcze jakieś dodatkowe korzyści by z jakości obrazu Amigi płynęły przy tym konwerterze.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2013 13:20:21 przez Duracel
[#12] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #8

Konwertery to kiepski pomysł, zastosował bym tylko w ostateczności. Zrób zdjęcie tego żółtego obrazu i pokaż nam najlepiej jeszcze w zestawieniu z jego oryginałem w celu porównania.
[#13] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Esio, post #12

Oryginału nie pokażę teraz bo nie mam jak :) Natomiast jest to standardowy desktop z jakimś tam tłem. Natomiast to co widać, to bardzo jasno-żółty obraz z minimalnym kontrastem. Trzeba się dobrze przyjrzeć aby dostrzec jakiekolwiek ikonki czy cokolwiek na pulpicie. kontury okien i kursor myszki widoczne są jako minimalnie jaśniejszy żółty.

To nie jest normalny desktop w odcieniu żółci (bo wydaje mi się, że tak to sobie wyobrażasz) to jest praktycznie żółta, jednolita plama. Nie wydaje mi się aby z przewodem coś się stało, ale naturalnie sprawdzę to dzisiaj.
[#14] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #13

Podłączyłem do Sony w dużym pokoju i przewód OK.
Podłączyłem z powrotem na LG żeby zacząć szukać innej przyczyny i... jest OK... obraz elegancki, miękki, ale i ostry. Coś musiało nie kontaktować... ot złośliwość przedmiotów martwych a człowiek w panikę wpada. Tym bardziej, że wczoraj dociskałem wtyczkę w gnieździe i nic to nie dawało. Może gdzieś przerywa coś. Okaże się w praniu.

Tak czy inaczej czeka mnie teraz poszukiwanie rozwiązania z PC - HDMI i kwestią rozdzielczości.
Oprogramowanie też zaraz zaktualizuję.
[#15] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #14

No to już tylko jako sprawozdanie.
Problemem w braku rozdzielczości 1080p jest zbyt długi przewód łączący PC z TV-LG.
Połączenie składa się z dwóch przewodów scalonych "beczułką" HDMI. Okazuje się, że Toshiba była mniej chimeryczna i akceptowała taki poziom sygnału, natomiast LG jest bardziej wymagający i zamiast beczki muszę kupić jakiś wzmacniacz sygnału.

Temat do zamknięcia :)
[#16] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Duracel, post #15

Nie wiem czy taniej i lepiej nie wyjdzie kupić lepszej jakości kabel.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2013 19:11:22 przez Dark_luke
[#17] Re: Amiga - żółty obraz przez Euro-złącze

@Dark_luke, post #16

Nie koniecznie, bo znalazłem coś takiego i pomyślałem sobie, że tam gdzie jest łączówka, przy okazji wzmocnienia zrobię sobie rozgałęzienie dzięki któremu będę mógł PieCowe demka oglądać tak w dużym pokoju na Soniaku jak i w sypialni na LG'ku :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem