[#1] Moje boje z A600
Witam
od dluzszego czasu -jak zapewne wielu z was wie - bawie sie w male pzrerobki atari xl/xe. niedawno postanowilem pobawic sie amisia. Kupilem sobie 600, 1mb ram, dysk twardy 1.4gb, karte cf+pcmcia, zrobilem kabelek nullmodem, kupilem orgynalna wersje amige explorera...na kompie mam zainstalowany Wb 2.1, whdload w wersji shareware, skopiowane na karte cf mase gier spakowanych lzx...zabawa jest pzrednia. ale jako nowy w tej "branzy" mam kilka pytan :
- widze, ze wesja whdload ktora mam (najnowsza beta z whdload.de) jest strasznie powolna. Nie przeszkadza mi napis PLEASE REGISTER... ale tempo odczytu z hdd. Czy w wersji pelnej twardy dysk dziala z nalezyta predkoscia ??
- nie dziala mi moja ulubiona gra DYNA BLASTER/ tzn. dziala ale jest obraz czarno bialy - moze ntsc ?? jak zmienic na PAL ?
- czy na mojej konfiguracji powinny dzialac wszytskie gry z hdd, ktore z dyskietek chodza bez prblemu ??
- jaki program polecacie do zazradzania plikami ? na PC jest Total commandr, na male atari Atari commander, a na amisie ??
- czy mozna bez wylaczania df0: (fizycznego) mountowac adf w systemie jak wirtualna df0: ??
- czy w celu uruchumienia gry na hdd musze wchodzic do workebencha ?? sam dos nie wystraczy ?? jezeli tak, gdzie znajde podstawowe informacje o skladnie polecen amiga dosa ?
- jak zanicjowac dyskietke na ktorej mam nagrane kilka programow jakims przejrzystym bootloaderem ??

jezlei ktos znajdzie chwile czasu - prosze o pomoc. i nie smiac sie - moglem cos pokrecic jesli chodzi o terminologie, ale amogowska jest mi na razie obca.

pozdrawiam

ps. czy na 600 bez wymiany romu da sie zainstalowac cos wiecej niz wb 2.1 ??
[#2] Re: Moje boje z A600

@lotharek, post #1

> - widze, ze wesja whdload ktora mam (najnowsza beta z
> whdload.de) jest strasznie powolna. Nie przeszkadza mi napis
> PLEASE REGISTER... ale tempo odczytu z hdd. Czy w wersji pelnej
> twardy dysk dziala z nalezyta predkoscia ??

Ja wersji pełnej nie posiadam, jednak ja takich problemów nie miałem. Nawet bez FastAty2. Sprawdz w SysInfo transfer dysku, pozatym A600 i MC68000 ze swoim kontrolerem ID ma słabe osiagi.

> - nie dziala mi moja ulubiona gra DYNA BLASTER/ tzn. dziala ale
> jest obraz czarno bialy - moze ntsc ?? jak zmienic na PAL ?

Obraz czarno-bialy? dziwne. Ja w dyna blaster nie gralem, wiec tu niewiele ci pomoge.

> - czy na mojej konfiguracji powinny dzialac wszytskie gry z
> hdd, ktore z dyskietek chodza bez prblemu ??

Na pewno niewszystkie... skombinuj sobie dodatkowy chip. Np. Settlers ci rusza ale z 1mb chipu max mapsize = 1. I z braku pamieci sie zacina. Pozatym jakbys mial jakis fast to uslyszal bys wiecej efektow dzwiekowych.

> - jaki program polecacie do zazradzania plikami ? na PC jest
> Total commandr, na male atari Atari commander, a na amisie ??

Na A600 zdecydowanie polecam filemastera, DOPUS jest lepszy, ale w twoim przypadku bedzie sie strasznie grzebał.

> - czy mozna bez wylaczania df0: (fizycznego) mountowac adf w
> systemie jak wirtualna df0: ??

Tego niewiem, adfow nie uzywam, ale pewnie sie da.

> - czy w celu uruchumienia gry na hdd musze wchodzic do
> workebencha ?? sam dos nie wystraczy ?? jezeli tak, gdzie
> znajde podstawowe informacje o skladnie polecen amiga dosa ?

Nie musisz, sproboj odpalic system z dyskietki (spreparowanej wczesniej, usun w s-s na dyskietce loadwb i endcli

przyklad:
"DH1:gry/Settlers/The Settlers"
po katalogach chodzisz uzywajac nazwy katalogu lub komendy cd

> - jak zanicjowac dyskietke na ktorej mam nagrane kilka
> programow jakims przejrzystym bootloaderem ??
>
>

Musisz pobawic sie w s-s dyskietki

> jezlei ktos znajdzie chwile czasu - prosze o pomoc. i nie smiac
> sie - moglem cos pokrecic jesli chodzi o terminologie, ale
> amogowska jest mi na razie obca.
>

Ja sie nie smieje.

> pozdrawiam
>
>
> ps. czy na 600 bez wymiany romu da sie zainstalowac cos wiecej
> niz wb 2.1 ??

Hmm... Ciezko... Jak chcesz konieczine miec A600 to mozesz kupic turbo i lepszy sys sie zainstaluje, ale lepiej i taniej wyjdzie ci kupic gola A1200, masz odrazu 2chipu, lepszy CPU, AGAtę, łatwo dostepną rozbudowę.
... i szybciej bedzie wszystko dzialac.

[#3] Re: Moje boje z A600

@lotharek, post #1

- widze, ze wesja whdload ktora mam (najnowsza beta z whdload.de) jest strasznie powolna. Nie przeszkadza mi napis PLEASE REGISTER... ale tempo odczytu z hdd. Czy w wersji pelnej twardy dysk dziala z nalezyta predkoscia ??

Co znaczy jest powolna? Wolno się wczytuje, czy gry wolno działają? Jeżeli to pierwsze, to WHDLoad nie ma na to wpływu. Jeżeli chodzi o to drugie - no cóż, niektóre gry tak już mają (BTW: co to za gry, co wolno Ci chodzą?)

nie dziala mi moja ulubiona gra DYNA BLASTER/ tzn. dziala ale jest obraz czarno bialy - moze ntsc ?? jak zmienic na PAL ?

W normalnym przypadku należy w ikonce usunąć tooltype NTSC i dodać tooltype PAL. Przy Dyna Blaster należy dodać tooltype CUSTOM1=2 (jest to napisane w dokumentacji do installera do tej gry).

czy na mojej konfiguracji powinny dzialac wszytskie gry z hdd, ktore z dyskietek chodza bez prblemu ??

Nie. Niektóre mogą w ogóle nie działać, nawet przez WHDLoad. Powodów jest wiele, głównie przez brak pamięci.

jaki program polecacie do zazradzania plikami? na PC jest Total commandr, na male atari Atari commander, a na amisie ??

Filemaster, DOpus4, DiskMaster.

czy w celu uruchumienia gry na hdd musze wchodzic do workebencha ?? sam dos nie wystraczy ??

Wystarczy

jezeli tak, gdzie znajde podstawowe informacje o skladnie polecen amiga dosa ?

Wczytywanie systemu przerywa się kombinacją klawiszy CTRL+D. Składnia poleceń AmigaDOS jest dostępna w wielu książkach, które czasami można nabyć na Allegro. Do niektórych modeli (a może do każdego?) dodawane są książki z podstawowymi instrukcjami AmigaDOS.

jak zanicjowac dyskietke na ktorej mam nagrane kilka programow jakims przejrzystym bootloaderem ??

Nie za bardzo rozumiem to pytanie.
[#4] Re: Moje boje z A600

@mailman, post #3

przede wszytskim dziekuje za odzew/

co do bootloadera - chodzi mi o program, ktory utworzy menu startowe i pozowoli po uruchomieniu z flopka pozwoli na wybor programow n. klawiszami a-z...

na atari sa rozne bootmanagery (bootman, micdos.....etc). Myslalem o wlasnej kompilacji kilku programow - dos, x-copy, protracker.....etc etc.
pozdrawiam

ps. czy dzialanie gier z czkawka jest wlasnie spowodowane slaba amisia ??

tzn w czasie ladowania muzyka pzrerywa, obraz robi sie czarny ?
[#5] Re: Moje boje z A600

@lotharek, post #4

Ja swoje kompilacje programow robilem tak ze po prostu plik programu nazywalem: '1' '2' itd. Gdy odpalalo sie cli wpisywalem zadana cyferke i program sie odpalal. Do tego dorabialem sobie prosty s-s ktory komenda echo wypisywal mi na ekranie liste programow i odpowiadajace im cyferki zebym nie zapomnial co jest czym.

[#6] Re: Moje boje z A600

@lotharek, post #4

co do bootloadera - chodzi mi o program, ktory utworzy menu startowe i pozowoli po uruchomieniu z flopka pozwoli na wybor programow n. klawiszami a-z...

Jest tego mnóstwo. Teraz jednak nie pamiętam nazwy żadnego. Może ktoś inny. Można te spróbować techniką, którą napisał Lorak. O wiele prościej i nie traci się miejsca na jakieś dodatkowe programy.

ps. czy dzialanie gier z czkawka jest wlasnie spowodowane slaba amisia ??
tzn w czasie ladowania muzyka pzrerywa, obraz robi sie czarny ?

Domyślam się, że chodzi o te, które uruchamiają się z WHDLoad. Gry tak się zachowują gdy nie zostanie podany parametr PRELOAD. ALE!!! Jeżeli jest za mało pamięci, to nawet jeżeli ten parametr jest podany, to gra zachowuje się tak, jakby go nie było i nic się na to nie poradzi (no chyba, że dokupi się pamięć).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem