kategoria: A600
[#1] A600 HD - urwane piny od złącza dysku
Witam
wczoraj po ~1,5 roku podłączyłem swoją "sześć setkę", lecz dysk nie działał - słyszalne było bardzo ciche cykanie.
Rozkręciłem postanawiając poprawić tasiemkę, podczas wypinania tasiemki z płyty głównej Amigi, razem z końcówką wyszło 6 pinów :( pewnie dlatego nie było styku i dysk nie dostawał wystarczającej ilości zasilania... Dysk sprawny w 100% - sprawdzałem na A1200 i działa.
W związku z taką akcją mam do Was drodzy forumowicze prośbę o poradę(y):
1) czy takie gniazdo można kupić? jaki to jest model/typ, ewentualnie czy znacie jakieś sklepy internetowe gdzie coś takiego można w przyzwoitych pieniądzach kupić?
2) czy po przylutowaniu (przez dobrego elektronika) takie gniazdo będzie prawidłowo funkcjonowało i na co ewentualnie zwrócić jeszcze uwagę?
Pozdrawiam
[#2] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@cj grass, post #1

[#3] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@cj grass, post #1

Szukaj listwy prostej 2x40 pin raster 2 mm. Nawet na Allegro kupisz za grosze. Należy uciąć i wymienić całe złącze.

Jak nie urwały się ścieżki to po wymianie od razu zadziała :)

Pozdro
[#4] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@jaa2, post #3

2x40 pin? z tego co przed chwilą googlowałem to jest tam gniazdo 44 pinowe, więc cz to tylko taka nazwa 2x40 pin raster 2mm? czy o coś innego może chodzi?
Ścieżki nie powinny się urwać, gdyż resztki ułamanych pinów są widoczne w gnieździe IDE (lekko wystają nad plastikową obudowę gniazda).
[#5] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@cj grass, post #4

dotnij
[#6] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@cj grass, post #4

Gniazdo ma 44 piny, czyli 2x22. Jak kupisz listwę 2x40 to po obcięciu zostanie Ci 2x18. Wszystko się zgadza.
[#7] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@jaa2, post #6

ok dzięki za wyjaśnienie, dospawam.
[#8] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@cj grass, post #1

Ja kiedyś miałem podobną sytuację, ale nie urwałem pinów. Dysk próbował wystartować, ale nie uruchamiał się, tylko takie właśnie cykanie było słychać. Okazało się, że na wejściu od zasilacza rozlutował się pin przez które płynęło 12V. Przez co już wcześniej podczas ruszenia kablem od zasilacza dysk twardy zatrzymywał się.
[#9] Re: A600 HD - urwane piny od złącza dysku

@cj grass, post #1

Włóż z powrotem piny jak się nie złamały i po lutuj. Kup piny i je pojedynczo wymień. Najszybciej i najłatwiej. Przy okazji sprawdź luty pozostałych. Bez sensu wymieniać od razu wszystkie a uprzedzam jest to czasochłonne i wymaga precyzji aby nie pozwierać ich ze sobą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem