kategoria: A4000
[#1] Amiga 4000 zwalnia
Cześć,

Mam pytanie, czy przypadkiem ktoś spotkał się z takim objawem, jak straszne zwalnianie Amigi na niektórych demach? Objawia się to na np. Faktory, Exit Planet Dust. Wszystko chodzi fajnie, aż do momentu, wszystko tak zwalnia, że nawet muzyka się haczy, nie nadąża podawać sampli (sample są odtwarzane z normalną prędkością, ale jest sampel, przerwa......, sampel, a efekty się ślimaczą strasznie). Mam tak w dwóch Amigach, swojej i kumpla, taki sam objaw. Jest jeszcze kilka takich dem, na których objaw ten występuje, reszta chodzi jak złoto.
Amigi to jedna Blizzard 4030, 80MB fast, a druga A3630, z 16MB fast - golas.
Będę wdzięczny za jakąś podpowiedz.
[#2] Re: Amiga 4000 zwalnia

@flops, post #1

Rozwiązania problemu nie znam, ale być może warto spróbować demo wrzucić do RAM: i stąd uruchamiać.
[#3] Re: Amiga 4000 zwalnia

@stachu100, post #2

Dzięki za podpowiedz, właśnie próbowałem też tego i nic :-/ Próbowałem dla testu bez cpu cache, nic to nie zmienia.
[#4] Re: Amiga 4000 zwalnia

@flops, post #1

Wydaje mi się, że spotkałem się już z takim problemem właśnie na Amidze 4000. Wydaje mi się, że niektóre dema właśnie tak działają na tym sprzęcie.
[#5] Re: Amiga 4000 zwalnia

@gorzyga, post #4

Może faktycznie to jest to, bo nie pamiętam żebym na CS MK II miał coś takiego, a teraz z 68030 jest. Pamiętasz może jaki konfig miała ta A4000?
[#6] Re: Amiga 4000 zwalnia

@flops, post #5

Wydaje mi się, że to była Amiga z 040/25MHz z kartą CPU od Commodore. Jednak nie jestem pewien czy to nie działo się także z Cyberstrorm PPC/060... Niestety, to było już dawno ,ale opisany przez Ciebie objaw pamiętam.
[#7] Re: Amiga 4000 zwalnia

@gorzyga, post #6

Dzięki za odpowiedz OK
[#8] Re: Amiga 4000 zwalnia

@flops, post #1

Możesz jeszcze spróbować dołożyć biblioteki do tej 030stki.
[#9] Re: Amiga 4000 zwalnia

@superbonio, post #8

A są takie liby i skąd można je pobrać? Do 68040 i 68060 miałem, ale nigdy nie widziałem do 68030.
[#10] Re: Amiga 4000 zwalnia

@flops, post #1

A czy te dema powinny chodzić na porównywalnej konfiguracji na A1200 poprawnie? Bo moze to prostu efekt zbyt wolnego CPU, od 68030 jest sporo szybszych procesorów w końcu.
[#11] Re: Amiga 4000 zwalnia

@wali7, post #10

Dema chodzą dobrze na A1200 w podobnej konfiguracji.
[#12] Re: Amiga 4000 zwalnia

@gorzyga, post #11

Dokładnie, na A1200 z Fast chodzi dobrze, z Blizzardem 1230 też. Jeszcze może dzisiaj uda się zrobić test, z kolegi A3640. Może 68030 w A4000 się nie sprawdza.
[#13] Re: Amiga 4000 zwalnia

@flops, post #12

Chęci były, ale się nie udało. Może następnym razem? :)
[#14] Re: Amiga 4000 zwalnia

@baderman, post #13

Dokładnie, w gwoli ścisłości, test się odbył.... tzn. Amiga odpaliła się, włączyliśmy Faktory i jakieś 2sek. przed efektem który spowalniał, Amiga wyzionęła ducha.... wiedziała kurka kiedy. Dodam, że akurat podłączyłem A4000 kumpla :-/ Już radosną nowinę przekazałem właścicielowi, na szczęście to dobry kumpel i przyjął to na chłodno, bez epitetów etc. Teraz muszę sprawdzić czy padł zasilacz (bo na pewno nie ma na płycie 5V), czy coś gorszego i będę musiał oddać swoją

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2013 15:30:40 przez flops
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem