[#1] Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca, smierdzi pasztetem...
Tak wiec i ja postanowilem udostrepnic internet Amidze z peceta. Nacyrkowalem sie i...z obledem w oczach mialem juz zamiar sformatowac windowsa, a peceta wysadzic pod miejscowym sklepem komputerowym, jednak... zostalo jeszcze PPA :P

O odpowiedzi prosze raczej tylko uzytkownikow WinXP i MiamiDX oraz nie udzialanie odpowiedzi typu "uaktywnij udostepnianie w opcjach sieciowki" bo...sypne piachem po oczach, wiaderko zaloze na glowe i polamie lopatke.

Sprawa dotyczy konfiguracji winXP.
Co nalezy jeszcze zrobic oprocz "uaktywnij udostepnianie w opcjach sieciowki" i wpisaniu paru rzeczy z poradnikow www.infojama.pl ?

Sprzet w PC:

1. sieciowka pci 3com podlaczona do internetu (lan)

2. druga sieciowka pci RTL polaczona croskabalem z sieciowka PCMCIA w Amidze. Polaczenie jest, komputery sie widza i MiamiDX laczy sie na DHCP.

Moze sie przyda: pci 3com (w pc) oraz PCMCIA (w Amidze) maja to samo IP, czyli moge uzywac zamiennie internetu przekladajac kabel. Natomiast druga sieciowka RTL jest "lewa" czyli nie ma jej w bazie providera.

[#2] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca, smierdzi pasztetem...

@Andrzej Drozd, post #1

Witaj w klubie Andrzeju! Ileż to razy ja chciałem wysadzić w powietrze peceta z WinXP razem z crosskablem... :) (Chyba po każdym formacie)

Nie znam się na tym zupełnie i nie powiem co i jak, ale: u mnie MiamiDX nie chce się łączyć na DHCP. Trzeba ręcznie ustawiać wszystkie cyfry.
Generalnie mam tak:

MiamiDX:
IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Bramka:192.168.0.3
DNS: tu daj DNS z peceta (sieciówka do netu), na wszelki wypadek dodaj wszelakie inne cyferki :) [DNS ustaw w zakładce "Database" wybierając "DNS servers"

WinowsXP:
udostępnić połączenie (w karcie sieciowej podłączonej do netu)

W karcie połączonej do Amigi:
IP: 192.168.0.3
Maska: 255.255.255.0
Bramka:tu nic nie mam wpisane, nawet zer!
DNS: 192.168.0.1

[#3] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca, smierdzi pasztetem...

@Prince, post #2

kup sobie router i masz luzzzz :) a tak to mozna dostac padaczki

[#4] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca, smierdzi pasztetem...

@Andrzej Drozd, post #1

Moze sie przyda: pci 3com (w pc) oraz PCMCIA (w Amidze) maja to samo IP, czyli moge uzywac zamiennie internetu przekladajac kabel. Natomiast druga sieciowka RTL jest "lewa" czyli nie ma jej w bazie providera.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeśli chcesz udostępnić net przez peceta to każda sieciówka musi mieć odrębne IP. Przykładowo 192.168.0.1, 192.168.0.2 i Amiga 192.168.0.3, wszędzie maska 255.255.25.0. A z bramkami kombinuj, wpisz na PC ipconfig /all i podeślij nam tutaj.
[#5] Re: Udostepnianie sieci - Freddy nie żyje, słonce świeci :)

@Andrzej Drozd, post #1

Udalo sie! ...ale na Win2000, wiec musze przeinstalowac XP-ka i sprobowac jeszcze raz.
Oto aktualna konfiguracja po odczytaniu z ipconfig /all

Windows 2000 - konfiguracja IP

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : ibm
Sufiks podstawowej domeny DNS:
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Transmisja
Routing IP włączony . . . . . . . : Tak
Serwer proxy WINS włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : domain.org

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia:domain.org
Opis . . . . . . . . . . . : 3Com EtherLink XL 10/100 PCI TX NIC (3C905B-TX)
Adres fizyczny. . . . . . . . . : bla bla :P
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.3.156
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.254.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.3.254
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 212.106.169.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.77.79.2
213.77.79.4
Dierżawa uzyskana. . . . . . . . . . : 20 stycznia 2006 20:07:16
Dzierżawa wygasa . . . . . . . . . . : 21 stycznia 2006 02:07:16

Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

Sufiks DNS konkretnego połączenia:
Opis . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139(A) PCI Fast Ethernet
Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . : bla bla :P
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.2
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.3.156
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.77.79.2
213.77.79.4

Jak widać pierwsza sieciowka (polaczona z netem) pracuje na DHCP, natomiast druga na Static, a numery wpisalem z pierwszej w odpowiednie miejsca.
MiamiDX dziala na DHCP w trybie LAN.

[#6] Re: Udostepnianie sieci - jak patrzec aby widziec?

@Andrzej Drozd, post #1

OK, net dziala, Amiga i IBM ( :P ) sa polączone, wiec teraz kolejna kwestia:

Mam duzo plikow MP3 na pececie i chce zrobic tak aby dyski z peceta byly widoczne pod Ami, poniewaz to na Amidze chce odtwarzac muzyke.
Wiem ze juz bylo duzo na ten temat, czyli ogolnie klania sie "niezniszczalny" duet Tango & Samba lecz wykanczajacy uzytkownika. Kiedys mialem podlaczona Ami i peceta (win98) za pomoca kabla rownoleglego i programu amiga2pc, jednak predkosc transmisji i zamulanie win odpada.
Czy sa jakies lepsze rozwiazania? Moze by zrobic jakis hardcore przez FTP? W sumie mi wszystko jedno :P
[#7] Re: Udostepnianie sieci - jak patrzec aby widziec?

@Andrzej Drozd, post #6

Sprobuj FTPMount.
Udostepniane katalogi z peceta bedziesz widzial jako urzadzenie.

Ostatnia modyfikacja: 21.01.06 21:42
[#8] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca, smierdzi pasztetem...

@Andrzej Drozd, post #1

A ja próbuję tak samo zrobić ale dla Pegaza. Mam windę XP Home. Ponoć ten "system" nie ma możliwości udostępnienia sieci. W każdym bądź razie nie mogę sobie poradzić dalej z tym fantem - wciąż nie mam sieci na Pegu od peceta. Proszę o poradę.

[#9] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca, smierdzi pasztetem...

@Pero, post #8

Nie wiem jak to jest w wersji Home, ale zwykla ma zakladke "uwierzytelnianie" i mozliwosc zaptaszkowania dwoch opcji. Trzeba chyba zaptaszkowac ta pierwsza. Jeszcze nie mam XP-ka. Po instalcji Win2000 (na drugiej partycji), XP nie startuje. A Win2000 sobie zostawie w przypadku gdy XP nie udostepni netu.
[#10] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, login i haslo

@Norbert, post #7

Odpalilem FTPMountera, program dziala, laczy sie z pecetem (stworzylem w Hosts katalog o nazwie IP peceta) lecz polaczenie zostaje przerwane z powodu braku loginu i hasla.
Gdzie mam wpisac login i haslo?

Ostatnia modyfikacja: 23.01.06 01:24
[#11] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, login i haslo

@Andrzej Drozd, post #10

Hasło i login wpisuje sie w ikonke katalogu (ktorą stworzylesz) w HOSTS

user=
password=
[#12] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, login i haslo

@Norbert, post #11

Dziala! Wczesniej troche kombinowalem juz z ikona, tylko zamiast user i password, to wpisalem login i password (bezmyslnie spisalem z pecetowego CesaraFTP) :)

Mam ikony pecetowych dyskow na Ami :)

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 23.01.06 14:50
[#13] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, kolejny problem

@Andrzej Drozd, post #12

Jednak nie jest kolorowo. FTPMounter tylko potrafi sie polaczyc i mozna posprawdzac zawartosc dyskow.
Kazda proba przekopiowania lub uzycia plikow z peceta, konczy sie bledem programowym urzadzenia FTP: lub zamrozeniem programu ktory korzystal z FTP: (czyli w moim przypadku Workbencha, DOpusa i AmigaAMPa). Probowalem zwiekszyc stacksize, ale nie pomoglo. FTPMountera mam z Aminetu w wersji 1.4 i przetestowalem handlery dla proca 000, 020 i 040.

Czyli poszukiwania czegos podobnego lub odpowiedniej wersji FTPMountera trwaja.
[#14] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, kolejny problem

@Andrzej Drozd, post #13

Ja mam podobny problem. Mam XP Professional, na Ami OS3.9. W Blaszancwe siedzi sieciówka Realteka, w Ami 3Com. Nie wiem, co ustawić, żeby chociaż zaczęły chodzić pingi. Już nie mówię o udostępnianiu dysków, bo to chyba niemożliwe. Nie mam netu, zależy mi jedynie na mozliwości przerzucania plików pomiędzy komputerami. Ma ktoś jakieś pomysły?

[#15] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, kolejny problem

@OSH, post #14

a wypróbowałeś SMBFS? co prawda to nie FTP, ale pliki przerzuca siecią w obie strony (z poziomu Amigi). działało u mnie dawniej na A1200 (3Com PCMCIA) i teraz na Pegazie.
[#16] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, kolejny problem

@OSH, post #14

Po pierwsze sprawdź jakie ip mają obie sieciówki i ustaw np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2 lub 10.0.0.1 i 10.0.0.2, mask ustaw na obu 255.255.255.0.
[#17] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, kolejny problem

@Andrzej Drozd, post #13

Uzyj smbfs - dziala znakomicie, zadnych problemow (krotka skladnia, raptem 2 pliki i wszystko).

[#18] Re: Udostepnianie sieci - FTPMounter, kolejny problem

@OSH, post #14

Ustaw tak jak napisal Sylwester, a do komunikacji tzn. kopiowania plikow uzyj smbfs, potem rozejrzyj sie za VNC - mozesz kierowac pc'tem z amigi :).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem