kategoria: A600
[#31] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #27

Ustawiałem. Robiłem testy. Ustawiłem czas, wyłączyłem Amigę na noc, rano włączam i mam dzień dzisiejszy, ale godzinę 00:45. A było 8 rano.

czyli co... działa tylko po prostu mocno się późni, kwarc do wymiany nieustająco
[#32] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #31

Dokładnie tak. Z akumulatorem od Stacha trzyma czas, ale się późni. Tak się zastanawiam, czy to innego napięcia (3V) nie powinien być inny kwarc?
[#33] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #32

nic z tych rzeczy, napięcie jest ok, kwarc jest do wymiany
[#34] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #33

To muszę sprawdzić jeszcze symbol zakupić taki.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2014 14:00:10 przez QkiZ
[#35] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #34

Zabrałem się za wylutowanie kwarcu ale on jest przyspawany do płytki z dwóch stron dochodzą do niego ścieżki. Po co?

[#36] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #35

Mocowanie mechaniczne aby nie wyłamać cienkich nóżek. Często spotykane rozwiązanie.
[#37] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@stachu100, post #36

A te ścieżki z prawej i lewej strony to po co Nie piszę od tych co dochodzą do nóżek.
[#38] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #37

to jest (-) "masa" która idzie do baterii
[#39] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #38

No to ma sens. Czekam na kwarce aż przyjdą i przelutuje je na płytkę.
[#40] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #38

Jest różnica jak przylutuje kwarc? Którą nóżkę do którego złącza...
[#41] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #40

Wymieniłem kwarc. Nie wiele to zmieniło. Wcześniej musiałem ustawiać czas za każdym resetem komputera. Po włączeniu lub resecie jest zapamiętany czas ostatniego Setclock save.
[#42] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #41

sprawdzałeś w ogóle w jakim stanie są nóżki układu zegara i podstawka?
przy wylewach akumulatorów cała okolica jest z reguły zasyfiała
[#43] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #42

syfek trochę był przy kwarcu. pozostała część płytki jest nie ruszona.
[#44] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #43

Wygląda na to, że czas się zapisuje w pamięci po 'setclock save', ale po wyłączeniu prądu czas nie jest liczony. Być może te 3V to jednak za mało dla AX5210P.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2014 11:44:47 przez QkiZ
[#45] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #44

taki objaw jak masz występuje kiedy jest uszkodzony/odłączony rezonator, jeśli zapisany czas choć stoi w miejscu jest podtrzymywany to napięcie jest wystarczające, twierdzisz, że wszystko jest czyste i sprawdziłeś wszystkie połączenia pomiędzy elementami, ja Ci powiem, że w przypadku kiedy na rozszerzeniu są podstawki od razu je wymieniam i czyszczę układy, po za układem zegara AX5210P tam niema nic więcej co mogło by paść tak naprawdę, 2 kondensatory pewnie 22pF w układzie rezonatora i parę rezystorów i diód w układzie ładowania akumulatora, to wszystko można sprawdzić przy pomocy miernika tak samo jak połączenia począwszy od złącza idąc po ścieżkach do układu zegara, jeśli wszystko posprawdzasz i będzie ok to może oznaczać tylko tyle, że padł układ zegara
[#46] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #45

No ok, widać że czas jest zapisany w RTC i trzyma go, ale nie posuwa się do przodu. A może mogłem uszkodzić nowy kwarc temperaturą podczas lutowania... możliwe to? Sprawdzę jeszcze czip zegara, nóżki w jakim stanie, może zaśniedziały. Jak można sprawdzić czy kwarc jest ok? Kupiłem kilka tak więc mam jeszcze zapas.
[#47] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #46

Jak można sprawdzić czy kwarc jest ok?

Oscyloskopem. Podłączasz sondę pod jedną z nóżek i patrzysz, czy masz oscylacje przy wyłączonym zasilaniu.
[#48] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #46

zakładam, że nie masz oscyloskopu, ale skoro masz zapas rezonatorów to zapodaj drugą sztukę, postaraj się grzać krótko
[#49] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #48

Moja lutownica się długo nagrzewa. Spróbuje dziś drugą sztukę.
[#50] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #49

jak większość lutownic, ale chyba nie trzymasz grota na punkcie lutowniczym czekając aż się nagrzeje?
[#51] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@Kilos, post #50

Chyba znalazłem winowajcę. Wyżarta ścieżka która prowadzi do kwarcu. To by tłumaczyło dlaczego zachowuje się tak jakby kwarc nie działał.
[#52] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@QkiZ, post #51

Zrobione szeroki uśmiech Jednak to była przerwana ścieżka prowadząca do kwarcu, przez co symptomy były takie jak przy zepsutym kwarcu. Ale naprawione i już działa. Trzyma czas. Zastanawia mnie jedna rzecz: oryginalnie był akumulator 3,6V, a teraz mam 3V od Stacha (dzięki ) to nie będzie go przeładowywał?
[#53] Re: Bateria w dodatkowej pamięci do A600

@stachu100, post #30

OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem