kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] 12V - skąd?
Mam straszny burdel z wiatraczkami, które idą przez multum przelotek z zasilacza, które to lubią się niestykać i moje PPC/Voodoo kisi się w 90 stopniach przez parę ładnych godzin czasami ;) i tak sobie pomyślałem, żeby przynajmniej wiatrak od Voodoo i Cyberstorma zasilić z jakiegoś pewnego miejsca. I teraz pytanie - gdzie można się bezpiecznie podpiąć z moleksem na 2-3 wiatraki? Jest też opcja, żeby dolutować się bezpośrednio do Voodoo jeśli jest tam gdzieś 12V.
[#2] Re: 12V - skąd?

@_arti, post #1

Tylko na jednym pinie jest +12V - A2.
http://pinouts.ru/Slots/PCI_pinout.shtml

Porób dobre fotki karty z obu stron.
[#3] Re: 12V - skąd?

@_arti, post #1

Tu
[#4] Re: 12V - skąd?

@Dorian3d, post #3

Pięknę. Dzięki.
[#5] Re: 12V - skąd?

@_arti, post #4

Ten człowiek nanosi pastę zarówno na radiator jak i na chip co jest błędem. Reszta fajnie wykonana ;)
[#6] Re: 12V - skąd?

@11111olo, post #5

dlaczego?
[#7] Re: 12V - skąd?

@Shredder, post #6

Bo pasta przewodząca ciepło przy dużej grubości jest gorsza niż jej brak!
To ma być tylko wypełnienie więc ilość pasty wielkości ziarna ryżu jest optymalna.
Należy ja ładnie rozprowadzić a nie naciapać jak to zrobił ten człowiek.
[#8] Re: 12V - skąd?

@_arti, post #1

Przeciążanie złącza pod karty nie jest dobrym pomysłem.
Rozważ możliwości prądowe ścieżek pod takie gniazda.
Zdecydowanie lepszym wyjściem jest wykonanie jednego większego rozdzielacza napięć z kilkoma gniazdami pod molexy (coś na wzór przedłużacza sieciowego).
Dzięki takiemu rozwiązaniu obciążasz tylko jeden element, w tym przypadku zasilacz.
[#9] Re: 12V - skąd?

@LeszczAmiga, post #8

W pełni się zgadzam z tym podejściem. OK
[#10] Re: 12V - skąd?

@11111olo, post #5

Tylko zauważ, że ta pasta jest nie tylko do przewodzenia temperatury, ale też jest klejem, bowiem radiator do chipsetu od VooDoo jest przyklejony i nie ma miejsca na kołki. Gdyby były, to pewnie jak mówisz, dałby tylko kroplę pasty przewodzącej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem